Vi älskar att göra listor, det kan knappast ha passerat obemärkt förbi. Vi älskar också att spela golf samt allt som är vackert i livet och därför var det en självklarhet att konstruera golfslingan med de 18 vackraste golfhål världen har att erbjuda.

Golfen är en svårersättlig hälsokälla. Att det fortfarande inte klassas som friskvård känns omodernt och stjälpande. Vi har praktiserat och analyserat sporten länge och den har alltid givit oss ro. Att göra birdies är energigivande, att spela vackra hål är lugnande och att kombinera dem skänker en form av inre tillfredsställelse endast en sann golfare kan förstå.

Att arbeta fram planetens 18 vackraste golfhål var ett nöje samtidigt som det var svårt. Det finns mängder med storslagna hål därute men snabbt märkte vi att en gemensam nämnare var vatten och klippor. Det erbjuder både dramatik och skönhet på samma gång. I stort sett alla hål som är med på listan ser ut som om de bara skarvats ur naturen och alltid har legat där. Vissa har vi dessutom haft nöjet att spela. Faktiskt även gjort birdie på. Om det är en bidragande faktor till att hålen kommer med på listan? Nej, den är statistiskt säkerställd. Av oss. Par 72. Give me the lumber!

Old Head Golf Links, Irland. Hål 12, par 5, 564 yards.

#1. Old Head Golf Links, Irland. Hål 12, par 5, 564 yards. Publik bana.

Vi börjar grandiost med ett par 5. Tittar man på ett överblicksfoto över Old Head Golf Links tror man knappt att det är sant. Banan ligger längst ut på en större udde och alla hål har en magisk touch över sig. Men inget mer än signaturhålet, hål 12, som ligger på en tunn strimma land mellan golfudden och en annan lika vacker udde.

 

Tecina Golf, La Gomera, Spanien. Hål 10, 309 yards.

#2. Tecina Golf, La Gomera, Spanien. Hål 10, par 4, 309 yards. Publik bana.

Tecina Golf är en pärla. På den lilla vulkanön La Gomera, Kanarieörnas näst minsta ö, njuter man ständigt av utsikten, inte minst på hål 10 på Tecina . Hålet sluttar mer än bilden avslöjar, och slår man utslaget för långt hamnar man i aloe veran. Inspelet kan vara det mest sceniska vi upplevt. Bakom greenen gungar Atlantens djupblå vågor.

 

Pinnacle Point Estate, Sydafrika. Hål 8, par 4, 346 yards.

#3. Pinnacle Point Estate, Sydafrika. Hål 8, par 4, 346 yards. Publik bana.

Pinnacle Point har blivit utsedd till Sydafrikas bästa golfbana och med hål som nr 8 är det lätt att förstå varför. Faktum är att även hål 7, 17 och 18 var kandidater till vår slinga men åttan har något ”je ne se quois” över sig. En pushslice här är dock inte att rekommendera. Då äter bränningarna upp dig.

 

Banff Springs, Alberta, Kanada. Hål 4, par 3, 211 yards.

#4. Banff Springs, Alberta, Kanada. Hål 4, par 3, 211 yards. Publik bana.

Ser ni dem, Douglasgranarna? Med Klippiga bergen som bakgrund står granarna täta och inväntar ett långt utslag för att vara ett par 3. Här kan man slå över greenen med flit bara för att få andas in doften av den kanadensiska barrskogen. Makalöst vackert.

 

Sand Hills Golf Club, Nebraska, USA. Hål 1, par 5, 535 yards

#5. Sand Hills Golf Club, Nebraska, USA. Hål 1, par 5, 535 yards. Privat bana.

Nebraska, präriestaten. Sand Hills är beläget i norra Nebraska som består av, ja, sanddynor. Banan är ung men känns som om den alltid legat där, och den kallas USA’s Old Course. Mer fridfull bana kan man knappast hitta, och första hålet, detta par 5, sveper in dig i en lugnande vagga med en avslutande amfiteater till grenn. Tråkigt nog är banan bara öppen fyra månader om året. Spelar kanske mindre roll, man får ändå inte lira den.

 

Wolf Creek, Nevada, USA. Hål 12, par 4, 367 yards

#6. Wolf Creek, Nevada, USA. Hål 12, par 4, 367 yards. Publik bana.

Ja, vad ska man säga? Av alla ökenbanor vi sett verkar ingen mäktigare än Wolf Creek. Tryckande värme, Grand Canyons utlöpare och närheten till Las Vegas. Åk, för tusan! Utslaget på hål 12 är inte direkt självförtroendehöjande. Fairway splittas nämligen av en genomlöpande ås och bunkrar hägrar längs hela vänstersidan. Vi tar ett schläpp, tack.

 

Coeur d'Alene, Idaho, USA. Hål 14, par 3, 147 yards

#7. Coeur d’Alene, Idaho, USA. Hål 14, par 3, 147 yards. Publik bana.

Ok, det här hålet är borderline p.g.a. dess tekniska natur, men det är slående vackert. Greenen är helt flytande och du kommer dit med en liten båt som väntar. Landningsytan är större än man tror men slår du två i vattnet får du droppa på green. Märkligt nog är greenen datorstyrd vilket gör att avståndet från tee ständigt regleras. Hålet har blivit en ikon i golfvärlden.

 

Ko'olau Golf Club, Hawaii, USA. Hål 15, par 4, 373 yards

#8. Ko’olau Golf Club, Hawaii, USA. Hål 15, par 4, 373 yards. Publik bana.

Förmodligen världens grönaste golfhål. Frodig skog, höga berg och rika buskar vallar in detta magnifika par 4 som är Ko’olaus signaturhål. Banan får ständigt höga betyg när USA’s bästa golfbanor skall rankas och ögruppen bjuder på mängder av otroliga hål. Vi råkade bara tycka bäst om det här.

 

Whistling Straits, Wisconsin, USA. Hål 7, par 3, 172 yards

#9. Whistling Straits, Wisconsin, USA. The Straits Course hål 7, par 3, 172 yards. Publik bana.

Tunga tävlingar har spelats här, PGA-mästerskapen 2004, 2010 och 2015, och banan är värd för Ryder Cup 2020. Rankad som både toppresort och en av USA’s bästa golfbanor erbjuder den dramatiska vyer och mästerlig finish vid Lake Michigans stränder. De avlutande 16, 17 och 18 är mer berömda men det pittoreska sjunde hålet är vår favorit.

 

Kingsbarns Golf Links, Skottland. Hål 12, par 5, 566 yards

#10. Kingsbarns Golf Links, Skottland. Hål 12, par 5, 566 yards. Publik bana.

Precis som Sand Hills är Kingsbarns i Skottland en ung bana, och precis som Sand Hills ser den mycket äldre ut. Det är något med linkskaraktär och seaside-hål. Det är själva hjärtat golfen. Den salta vinden som kan göra att det skiljer åtta klubbor vid ett inspel från den ena dagen till den andra. Nordsjön är sådan. Grym.

 

Harbour Town Golf Links, South Carolina, USA. Hål 18, par 4, 444 yards

#11. Harbour Town Golf Links, South Carolina, USA. Hål 18, par 4, 444 yards. Publik bana.

I South Carolinas träskmarker, närmare bestämt på Hilton Head Island, har Harbour Town Golf Links legat sedan 1969. Otaliga PGA-tourtävlingar har spelats där och det artonde hålet med fyren i bakgrunden är det absolut mest kända. Träsket har med stor sannolikhet sugit åt sig massor av bollar men landningsytan vid utslaget är ändå tämligen generös.

 

Royal County Down, Nordirland. Hål 9, par 4, 428 yards

#12. Royal County Down, Nordirland. Hål 9, par 4, 428 yards. Publik bana.

Royal County Down rankades som världens bästa bana alla kategorier av tungviktaren Golf Digest 2015. Det var samma år som vi spelade den. Men det vi inte räknade med var det enorma skyfallet. Som tur var hann vi spela hål nr 9, tillsammans med hål nr 4 på samma bana ett av de mest fotograferade i världen med kyrkan och bergen i bakgrunden. Utslaget är upphöjt och pullar du drivern hamnar du i Bad Boys Corner. Det gjorde undertecknad. Letade inte. Inte caddien heller. Han tog en cigg i regnet.

 

Cypress Point, Kalifornien, USA. Hål 16, par 3, 221 yards

#13. Cypress Point, Kalifornien, USA. Hål 16, par 3, 221 yards. Privat bana.

Här är korthålet som ofta klassas som världens bästa  och kanske vackraste golfhål. Cypress Point lämnar i stort sett aldrig top 3 över rankingen världens bästa golfbanor men eftersom den är privat är den svårtillgänglig. Liksom greenen på detta dramatiska korthål. 200 meter över klippor och hav, ofta in i vinden tydligen. Ta fram drivern och ”smackapåditden”.

 

Pebble Beach, Kalifornien, USA. Hål 8, par 4, 400 yards

#14. Pebble Beach, Kalifornien, USA. Hål 8, par 4, 400 yards. Publik bana.

Om man är ledsen för att man inte kan spela Cypress Point kan man ta bilen och färdas fem minuter till superklassiska Pebble Beach. Denna får du spela, även om det kostar dig ca 3000kr. Vi kikade på US Open där 2010 och när Graeme McDowell väl hade satt segerputten på artonde gick vi tillbaka via magnifika åttan. Vi kände lite på greenen. 25 på stimpen. Sedan Golf Digest införde sin ranking på 90-talet över USA’s bästa publika banor har den aldrig tappat förstaplatsen.

 

Bro Hof, Sverige. Stadium Course hål 15, par 5, 529 yards

#15. Bro Hof Slott, Sverige. Stadium Course hål 15, par 5, 529 yards. Publik bana.

Det var tungt att ha koppsnurr för eagle här i somras. Avdelning självcred. Nåja, det är ändå ett förträffligt betyg att detta par 5 platsar på listan, och välförtjänt så. Det är en obetalbar känsla att vandra längs Mälaren hela vägen från tee till green med måsarna som sällskap. En draw från tee med bra längd ger dig möjligheten till att gå in på två, även om inspelet är oerhört smalt och tufft till den upphöjda greenen. Just det, du måste ha medvind också. Eller åtminstone inte motvind.

 

Pacific Dunes, Oregon, USA. Hål 13, par 4, 403 yards

#16. Pacific Dunes, Oregon, USA. Hål 13, par 4, 403 yards. Publik bana.

När vi för många år sedan slog upp en Svenk Golf-tidning och såg bilderna från Bandon Dunes Golf Resort trodde vi inte att det var sant. Kan en golfbana se ut såhär? Alltsedan dess har det varit en dröm att spela de fyra banorna på resorten, den högst rankade Pacific Dunes allra mest. Trettonde hålet är kanske det vackraste av alla med Stilla Havet som granne. När sanddyner möter havet. Links i världsklass. Vi har förresten varit där och blickat ut över banorna. Vi hann inte spela. Det är en evig skam.

 

Augusta National, Georgia, USA. Hål 12, par 3, 155 yards

#17. Augusta National, Georgia, USA. Hål 12, par 3, 155 yards. Privat bana.

The Golden Bell. Så kallas världens mest berömda par 3-hål, beläget mitt i Amen Corner där så många US Masters vunnits eller förlorats. Minns ni Spieths kvadrupel 2016? Inte ett grässtrå ligger fel på detta hål i april när miljoner tittare världen över med spänning följer utslaget sista dagen då flaggan alltid står långt höger. Den modige gör birdie. Eller bogey. Finns inget emellan om du satsar på den flaggan.

 

Turnberry, Skottland. Hål 10, par 5, 521 yards

#18. Turnberry, Skottland. Ailsa Course hål 10, par 5, 521 yards. Publik bana.

När du precis har passerat den mytomspunna fyren på nian väntar världens enligt oss främsta och vackraste golfhål, inte minst nu när de nyligen gjort om det till ett par 5 och förflyttat greenområdet ännu närmare Firth of Clyde i Atlanten. Om man lägger ägaren och borttagandet ur British Open-rotationen åt sidan så finns här så mycket historia och så mycket tradition. The Duel in the Sun utspelade sig här 1977 då Tom Watson och Jack Nicklaus kämpade om segern i British Open via två makalösa slutrundor. Nicklaus sköt 66 men Watson sköt 65 och vann på -12, ett slag före Nicklaus. Trean var Hupert Green på -1. En sådan överlägsenhet och slutrond såg vi inte förrän förra året när Stenson och Mickelson gjorde upp på Royal Troon. Historik, var ordet. Och links. Och klippor. Och havet.

Där har ni dem alltså, planetens bästa 18-hålsslinga och tillika vackraste golfhål. Hoppas ni funnit lika mycket nöje i att läsa listan som vi hade att skapa den!

Inläggets huvudbild är från Pacific Dunes, hål 13.

 

(Visited 457 times, 1 visits today)