Man kan självfallet dricka rökig whisky året runt, men vi anser att rökigt gör sig allra bäst under höst- och vintermånaderna. Få saker är lika värmande som en riktigt rökig dram och vi presenterar tio fina alternativ.

De flesta av er känner säkert till varför en whisky blir rökig, och varför rökigheten varierar i styrka. Sädesslaget, som alltid är korn i single malt, måste blötläggas för att utvinna stärkelse som så småningom blir alkohol via destilleringen. Antingen kan man låta kornet lufttorka eller så kan man använda rök från torv, peat på engelska. Man skyfflar alltså in stora mängder torv i en eld och låter röken stiga upp genom ett tak varpå kornet vilar. Hur länge man röker kornet avgör till stor del hur rökigt det blir och man mäter detta i ppm, parts per million.

De tio varianterna varierar i rökighet, men alla är de tydligt rökiga. Gillar man rökig whisky är det här mycket bra alternativ, helt enkelt. Islay är inte helt oväntat rikligast representerat, rökön nummer 1.

10 riktigt rökiga whiskys

Big Peat

1. Big Peat

Typ: Blended Malt (flera sorters single malt ihopblandade)
Region: Islay
ABV: 46%
Pris: 511:-

Big Peat från oberoende buteljeraren Douglas Laing är en blandning av single malts från Ardbeg, Bowmore, Caol Ila och självaste Port Ellen. Ung och frisk med citrus och aska.

2. Compass Box The Peat Monster

Typ: Blendet Malt
Region: Speyside & Islay
ABV: 46%
Pris: 699:-

Compass Box gör alltid spännande whisky. The Peat Monster är också en blended malt mellan Ardmore och Islay-malt där tjäran, saltet, askan och fenolerna är tydliga. Lite vax och honung som balans.

3. Longrow 18 years 2017

Typ: Single Malt
Region: Campbeltown
ABV: 46%
Pris: Ca 1300kr.

Longrow är Springbanks rökiga variant, och den är unik i karaktären. Fet, oljig, rökig, metallisk, krita, vaxig, tall, grönt te, citron, lätt fruktig. Ja, ni förstår, den 18-åriga är komplex och nästan alltid över 90 poäng.

4. Kilchoman Loch Gorm 2017

Typ: Single Malt
Region: Islay
ABV: 46%
Pris: 799:-

Kilchoman är Islays yngsta destilleri och ligger pittoreskt vid Rockside Farm. Loch Gorm är lagrad 100% på sherryfat och har en härlig sotighet, lite smutsig om man så vill, med rök, cigarr, mossa, rökt fisk, salt, oliver, apelsin och lite russin. Mums!

5. Benriach Peated Cask Strength Batch 1

Typ: Single Malt
Region: Speyside
ABV: 56%
Pris: 779:-

Benriach har börjat sälja mer och mer rökig whisky och det är härligt när Speysides frukt (Benriach har ett mycket fruktigt destillat) blandar sig med röken som i det här fallet är lugnare än Islays, mer åt hö. Vanilj och persika. 

6. Elements of Islay Bw7 (Bowmore)

Typ: Single Malt
Region: Islay
ABV: 53,2%
Pris: Ca 1200:-

Vi provade nyligen den tropiska Bw6 som byggde på bourbonfat medan Bw7 har vilat på sherryfat sedan 2001. Fortfarande finns mangon kvar men nu tillsammans med salt, rök, karamell, fudge, rökt fisk, choklad och apelsin.

7. Port Charlotte PC12

Typ: Single Malt
Region: Islay
ABV: 58,7%
Pris: Ca 1200:-

Bruichladdich släpper tre utgåvor där Port Charlotte ligger i mitten i rökighet (dock är den tydligt rökig). PC12 är 12 år gammal och erbjuder söt rök, vanilj, blodapelsin, sherrytoner i form av russin, men sedan också aska och peppar.

8. Ardbeg Uigedail

Typ: Single Malt
Region: Islay
ABV: 54,2%
Pris: 709:-

Man skulle kanske kunna säga att Ardbeg Uigedail är den rökiga varianten av Aberlour a’bunadh, d.v.s. den bästa standardutgåvan av rökig whisky i cask strength. Torkad frukt, nötter och tjära. Mycket rök. Vanilj, lemon curd, läder och oliver. Komplex och mäktig!

9. Lagavulin Special Release 2017 12 years

Typ: Single Malt
Region: Islay
ABV: 56,5%
Pris: 1099:-

Ah, ett sådant vackert och felfritt destillat! Varje år utkommer Diageo med en 12-årig Lagavulin vid fatstyrka, och den ligger alltid runt 90 poäng. Ren och rak rök, aska och tjära. Citron och apelsin. Jordiga toner, såväl som tydliga havstoner. Tång. Själva hjärtat av rökig whisky, skulle man kunna säga.

10. The Balvenie Peat Week 14 years

Typ: Single Malt
Region: Speyside
ABV: 48,3%
Pris: 799:-

När vackra Balvenie med sitt honungsdrivna destillat gör en rökig variant blir whiskyvärlden nyfiken. De lyckades väl. Varm, jordig rök med mandel och vanilj. Aprikoser och doften av macadamianötter. Blommig och lätt citron och äpple. Honungen!

(Visited 7 738 times, 1 visits today)