I ett årtionde av materialism och ”goda tider”, då Yuppien levde och syntpop var vardagsmusiken, stack fyra irländare ut från mängden. Med allvarliga miner poserar de framför Death Valleys sanddyner på omslaget till ett av deras största album. Den amerikanska drömmen stod för inspirationen till The Joshua Tree som kom att göra U2 till storstjärnor. Nu, trettio år senare, är albumet högaktuellt igen då bandet framför det live, i sin helhet, under pågående turnén The Joshua Tree Tour 2017. Men det är inte bara en nostalgitripp. Albumets teman passar lika väl i tiden vi lever i nu som då.

Irländska immigranter

U2 var under tidigt 80-tal mer kända som ett liveband än skaparna av hitlåtar. Det var först fjärde albumets Pride (In the Name of Love) som klättrade halvhögt på listorna utanför Europa. Sången om frihetskämpen Martin Luther King var början på bandets fokusering kring Amerika och den amerikanska drömmen. Ett tema som skulle ligga som grund för deras femte album. Bandet hade spenderat lång tid i USA på turnéer och det de hade sett och hört på resan genom landet formade den musik de skulle skapa. Även Bonos resa genom Centralamerika och det han upplevt där blev en ingrediens i processen. Det var inte direkt själva landet USA de ville fånga. Det var mer idén av Amerika och hur den idén uttryckte sig vid den tiden på 80-talet. Den bild som skildrade deras intryck var ett ökenlandskap.

The Joshua Tree omslagsbild. Foto: Anton Corbijn.

Albumet hade i början de provisoriska titlarna The Desert Songs och The Two Americas. Så tillsammans med fotografen Anton Corbijn begav de sig därför ut till Death Valley i Mojaveöknen för att fånga albumets känsla. Likt gamla irländska immigranter poserar bandet med allvarliga miner på den svartvita omslagsbilden. Det var under dessa fotosessioner som Corbijn tipsade om josuaträdet och hur det kunde användas som ett grafiskt element. Bandet gillade idén och albumet döptes till The Joshua Tree.

En internationell framgång

U2 hade från tidigt i karriären skaffat sig ett gott rykte som liveakt. Med konsertvideon U2 Live: Under a Blood Red Sky från 1984 hade det ryktet bekräftats. Året efter, den 13 juli 1985, skulle ryktet cementeras tack vare deras berömda Live Aid-framträdande. Det här var ett band att hålla ett öga på menade musikpressen och följarna ökade. Därför var trycket högt i butikerna när The Joshua Tree släpptes den 9 mars 1987. I Storbritannien och Irland slogs butiksdörrarna upp vid midnatt för den stora skaran av köande fans. Med över 300 000 exemplar sålda under första veckan blev albumet det snabbast sålda i brittisk historia. I USA debuterade albumet på nummer 7 för att tre veckor senare hoppa upp till förstaplatsen. Även i andra länder runt om i världen hamnade albumet på förstaplatsen och U2 hade sin första storsäljare.

Foto: Anton Corbijn.

Med produktionsteamet Brian Eno och Daniel Lanois, som tidigare arbetat med bandets fjärde album The Unforgettable Fire, lyckades bandet nu få till låtskrivandet. Till sin hjälp hade de även Steve Lillywhite, producent till bandets första tre album, som la sista handen på fyra av albumets låtar. Kritikerna var enade om att U2 hade gjort ett lysande jobb och fansen höll med. Med albumets första singel With or Without You fick de äntligen sin första hitlåt. Albumets andra singel I Still Haven’t Found What I’m Looking For blev deras andra. Båda låtarna toppade listorna i USA. Med ett storsäljande album, ett par hitlåtar och en slutsåld turné hade U2 gått från stjärnor till megastjärnor.

The Joshua Tree 2017

The Joshua Tree Tour 2017

För första gången i bandets 40-åriga karriär blickar U2 bakåt och väljer att fira 30-årsjubileumet av The Joshua Tree med en världsturné. Det är inte ovanligt att ett band med så lång historia dammar av en gammal klassiker och drar ut på en nostalgiturné. Men för U2, som levt under devisen att deras bästa arbete ligger framför dem, är det nästintill historiskt. Bandet har därför varit väldigt tydliga med att inte kalla den nya turnén för en nostalgishow. De anser snarare att albumets teman är lika aktuella nu som när det skrevs för 30 år sedan. Som att vi har gått i en cirkel och kommit tillbaka där vi var då. Efter tre spelade konserter har de redan bevisat för både kritiker och fans att låtarna även talar för dagens ämnen. Samtidigt har de påmint om att de är ett liveband som är svåra att överträffa.

CenturyLink Field, Seattle. Foto: Danny North.

Till skillnad från U2:s extravaganta scenbyggen under 90-talet är det nu mer avskalad likt originalturnén från 1987. Men bakom bandet på huvudscenen finns en över 60 meter bred videoskärm som får PopMart-skärmen att se liten ut. Från huvudscenen sträcker sig en josuaträdformad sekundär scen. Det är där konserten har sin början. I mörkret hörs Larry Mullens välbekanta inledande trumslag till Sunday Bloody Sunday och snart är hela bandet på plats på den lilla scenen. Med ett kort set av låtar från album innan The Joshua Tree värmer de upp publiken. Sunday Bloody Sunday följs av New Year’s Day. Båda från albumet War. A Sort of Homecoming följer och efter det spelas bandets näst mest eftertraktade livelåt, Bad. En tredje låt från The Unforgettable Fire avslutar setet och när de sista tonerna av Pride hörs vandrar bandet mot huvudscenen. Den stora skärmen kommer till liv och fylls med rött. Samtidigt hörs de klassiska tonerna av den första av de elva låtarna från The Joshua Tree.

Opening Night, Vancouver, BC Place. Foto: Danny North.

1. Where the Streets Have No Name

The Edge hade fått en idé som han tog med sig in i studion efter ett uppehåll i inspelningen. Det var nämligen något som saknades till albumet. En riktigt bra låt att spela live. Därför försökte han hitta något som skulle kunna var den ultimata livelåten för U2. Han spelade in det ensam i sitt hus med gitarr, trummaskin och ett keyboard och tog med sig in i studion. Men det skulle bli problem för U2 att föra över demoversionen till den färdiga på albumet. Så stort att producenten Brian Eno hade fått nog och ville radera bandet med hopp om att de skulle nå målet snabbare om de fick börja om. Lyckligtvis hindrades han och låten kom tillslut med på albumet. Sen dess har låten varit en av de stora höjdpunkterna på U2-konserter.

2. I Still Haven’t Found What I’m Looking For

Innan låten formades till en hitsingel lät den helt annorlunda och hade titeln The Weather Girls. Det enda bra med låten, enligt Daniel Lanois, var trummorna. Så med trumdelen som grund byggdes denna gospelinspirerande låt. Hyllad som en av de största sångerna av kritikerna är det ett stående inslag live.

3. With or Without You

Likt många av U2:s låtar var detta en som tog lång tid att få till och en som hade flera olika former på vägen. Processen tog så lång tid att den var nära att läggas åt sidan för att ge plats åt annat. Men efter att The Edge hade lekt med en prototyp av Infinite-gitarren, skapad av Michael Brooks, verkade det som att de var på rätt väg. I alla fall tyckte Bonos nära vän Gavin Friday det och han förespråkade att låten skulle bli en hit. Låten blev albumets första singel och, som Gavin trodde, en hit.

4. Bullet the Blue Sky

Bono tog inspiration från sitt besök i El Salvador och uppmanade The Edge att med sin gitarr återge de hemskheter han hade upplevt där. Dåvarande amerikanska presidenten finns också med i texten även om han inte är namngiven. Nu används textraden lika passande till den nuvarande presidenten.

5. Running to Stand Still

Vid första lyssningen kanske det låter som en lugn ballad. Men lyssna igen. Adam Clayton kallade låten för Bad Part II och likt sin föregångare står heroinmissbruket som pågick i Dublin för inspirationen. I låten refereras de sju höghusen i Ballymun strax utanför Dublin där missbrukarna bodde. Bono hade en vän som bodde där och som lyckades ta sig därifrån. Alla var inte lika lyckligt lottade.

6. Red Hill Mining Town

Låten inspirerades av gruvarbetarnas strejk i Storbritannien från 1984 och var nära att bli albumets andra singel. Låten spelades dock aldrig live på den tiden och har inte spelats live förrän nu. För att fira den lite extra släpptes en ny mix av låten som singel på Record Store Day tidigare i år.

7. In God’s Country

Oavsett om den handlar om amerikansk eller irländsk politik, frihetsgudinnan eller den amerikanska drömmen, är det en låt som handlar om gitarrer. Bonos och The Edges gitarrer. I ett försök att få The Edge att spela lite ”rockigare” tog nämligen Bono upp sin gitarr. Tydligen finns det inget som retar The Edge mer. Därför kände han sig tvungen att göra om det Bono spelat till det bättre och låten blev gjord.

8. Trip Through Your Wires

Den finns där på albumet bland tio bättre låtar. Bono tog fram munspelet varje konsert under originalturnén då låten spelades, men inte på någon av de kommande turnéerna. Tills nu.

9. One Tree Hill

Skriven till minne av Greg Carroll, roddare och nära vän till bandet, som omkom i en motorcykelolycka 1986. Låten, som är en av albumets absolut bästa, släpptes som singel i Carrolls hemland Nya Zeeland samt Australien. Live har låten endast hörts en handfull gånger, men alltid i Nya Zeeland, tills nu då den kommer att spelas under varje konsert.

10. Exit

Med Norman Mailers Bödelns Sång som inspiration hade bandet en längre jamsession för att se vad som kunde hända. Resultatet blev det mörkaste spåret på albumet.

11. Mothers of the Dissappeared

Albumets sista låt är inspirerad av Madres de la Plaza de Mayo. En förening för de argentinska mödrarna vars barn utsatts för påtvingat försvinnande under militärdiktaturen mellan 1976-1983. Även Bonos resa till El Salvador där han mötte CoMadres, en liknande förening, la grund för låten. Att dessa regeringar fått finansiell uppbackning av USA var även något som belystes i Bullet the Blue Sky.

The Joshua Tree – 30 Years

30-årsutgåvan

För att göra firandet komplett lanseras naturligtvis även en 30-årsutgåva av det klassiska albumet den 2 juni. Den kommer då i fem olika format – Standard (LP/CD), Deluxe (CD) och Super Deluxe (LP/CD). Det är dock samma remastrade version som släpptes till 20-årsjubileumet 2007, med nytt omslag som enda skillnaden. Köpte man albumet då får man inget nytt om man inte väljer att plocka en av deluxeversionerna. En rekommendation är att välja Deluxe-versionen som innehåller både albumet och en bonusskiva med U2:s konsert från 1987 i Madison Square Garden. Enda nackdelen är att låten Bad inte är med på skivan, även om den spelades på båda konserterna där. Den största nackdelen med The Joshua Tree Tour 2017 är att de inte kommer till Sverige.

The Joshua Tree 4 CD Super Deluxe BoxThe Joshua Tree 7 LP Super Deluxe Box

(Visited 403 times, 1 visits today)