Halloween-veckan närmar sig sitt slut och inför den storslagna finalen i morgon behöver man kanske lugna sina nerver. Vi gör det med en amerikansk whiskey, bourbon närmare bestämt, som nyligen släpptes på Systembolaget: Michter’s US *1 Small Batch Bourbon. En tvättäkta Halloween whiskey. Vad det nu är.

Michter’s har en lång historia med anor ändå tillbaka till 1753 och var således (förmodligen) det äldsta whiskeydestilleriet i USA. På den tiden låg det i Pennsylvania och hette Shenk’s men idag ligger det i hjärtat av den amerikanska whiskeyindustrin vilket är Kentucky. I mitten av 1800-talet såldes Shenk’s och bytte namn till Bomberger’s och efter förbudstiden, som slog hårt på destilleriet, tog det ett tag innan företaget startades upp igen, den här gången av Lou Forman som formade namnet Michter’s av hans söner namn, Michael och Peter. Företaget gick i konkurs 1989 under en tid när många amerikanska destillerier hade det svårt, och destilleriet i Pennsylvania övergavs. På 1990-talet startades företaget upp igen av herrarna Magliocco och Newman, denna gång alltså i Kentucky.

De tillverkar en rad olika produkter, straight rye, straight bourbon, amerikansk whiskey (vilket i det här fallet innebär att destillatet vilar på ekfat som tidigare innehållit bourbon – just bourbon måste alltid vila på ny ek) och roligt nog har de utgåvor som är såpass gamla som 25 år. Whiskyn vi har provat är alltså deras small batch bourbon vilken utkom på Systembolaget i augusti 2017.

Michter’s US*1 Small Batch Bourbon

Typ: Bourbon
Region: Kentucky, USA
ABV: 45,7% (91,4 proof)
Lagring: Amerikansk vitek (ca 24 fat per batch)
Ålder: Ca 8 år
Pris: 599:-

Doft: Amerikansk. Förstår ni vad vi menar? Enkel, rakt på sak, mycket av vissa saker och liksom sådär amerikanskt trevlig. Det vill säga perfekt på ytan men kanske inte så komplex i ett första möte. Vanilj, frukter i form av fikon, aprikos och röda äpplen. Kardemumma. Kanel såklart. Mer vanilj. Lätt nötig. Söt och angenäm.

Smak: Väl i linje med doften. Frukt, lätt syltig. Aprikoser och fikon igen. Kola. Massa kanel. Den känns dock inte direkt julig, mer höstig. Halloweenig, haha. Den är, trevligt nog, inte sådär simmig som vissa bourbonsorter kan vara.

Eftersmak: Kanske inte så lång, men utan störande moment. Len, som bourbon skall vara.

Kommentar: Frågan är om inte denna passar till pumpapajen?

Betyg: 85 hattar av 100

(Visited 297 times, 1 visits today)