Nu tänker ni kanske att vi aldrig får nog av Springbank samt att vi ger dem alltför mycket utrymme? Svaret är nej och nej. Världens just nu kanske bästa whisky förtjänar sin plats i rampljuset. När vi fick nyhetsmailet från Symposion, som har agenturen i Sverige för Springbank, att en 21-årig Springbank landade i Sverige enbart för vår marknad väcktes nyfikenheten.

Ni förstår, 21-årig Springbank har legendstatus eftersom kvaliteten på de flaskor som buteljerades på 90-talet var skyhög. Olyckligtvis har vi ännu inte lyckats smaka på någon av dem, men 2011 släppte Springbank en ny 21-årig och efterfrågan var såklart oerhört stor. Denna har vi sippat på flertalet gånger men flaskorna sålde slut nästan innan de nådde hyllan varpå andrahandsvärdet skenade. Den var för övrigt mycket, mycket bra, över 90 poäng. Ett antal utgåvor till har släppts efter det, nästan alla buteljerade vid 46% och med en 80/20-fördelning sherrylagring/bourbonlagring. 46% är alltid bra, men de extra 1,5% som Sverigeutgåvan har gjorde det extra lockande. Lägg till att detta är en single cask, d.v.s. whisky från enbart ett fat så förstår ni kanske att vi inte kunde låta bli att hämta hem en flaska.

Lagringen på denna utgåva då? Oloroso sherry hogshead, alltså ett 250-litersfat som tidigare haft olorososherry från Jerez i sig. Oloroso är generellt sett en torr och mörk sherry som bidrar med tung fruktighet och kryddighet. Springbanks oljiga destillat har alltid stått upp väl mot den typen av lagring. Bäddat för succé.

I skrivande stund finns dryga 40 flaskor kvar på Bolaget. De kommer gissningsvis att gå åt snabbt trots sitt relativt höga pris (2967:-). Priset är dock inte högre än den standardiserade 21-åringen, vilket gör att det här känns som ett…nja, inte fynd, men minikap! I alla fall efter att vi provade.

Springbank 21 flaska

Springbank 21 Years Single Cask Exclusively for Sweden

Typ: Single Malt
Region: Campbeltown (Skottland)
ABV: 47,5%
Utgåva: 318
Lagring: 100% Single Oloroso Sherry Hogshead

Doft: Fruktigt! Äpplen, päron och lite senare citroner. Kanske även mandariner. Oljig och lätt rökig, en integrerad rökighet. En touch av läder och sälta, stiltypiskt för Springbank. Men vänta! Det finns en bärighet också, körsbär och björnbär! Som en vacker barrskog med glittrande guld på marken!

Smak: Springbank har ju en slags förmåga att vara mjuk och kraftfull på samma gång. Det här är inget undantag. Fruktigheten får sällskap av eken i form av en mild pepprighet och choklad, men vi upplever att frukten får mest utrymme, något vi alltid hoppas på. En touch av honung. Citronskal. Värdig och komplex.

Eftersmak: Nästan aldrig sinande. De extra 1,5% gör nog mer här än man tror.

Tillfälle: När du behöver kvalitet starkt.

Betyg: 92 hattar av 100.

(Visited 689 times, 1 visits today)