I över 40 år har Stjärnornas Krig trollbundit unga och gamla med snabba rymdskepp, udda rymdvarelser och färggranna ljussablar. Populärkulturen är fylld av referenser till George Lucas skapelse och dess popularitet har hållit i sig, om än inte helt stadigt, sen första filmen visades på bio 1977.

Vi är nu inne i en ny Star Wars-våg. En som startade runt 2012 då Disney köpte Lucasfilm och med det rättigheterna till rymdsagan. I och med det har även en omskrivning av Star Wars-kanonen gjorts. En händelse som flyttade närmare 37 års av Star Wars historia till landet ”Detta-har-kanske-inte-hänt”. Detta för att ge rum åt helt nya historier att utspela sig på film, i böcker och – inte minst – i TV-spel.

Star Wars Battlefront II

På TV-spelssidan har det dock inte hänt så mycket vad gäller storspel. Senast kom Star Wars Battlefront till PC, Xbox One och Playstation 4 2015. Ett multiplayerspel som gav känslan av Star Wars men saknade en viktig ingrediens; en bra Star Wars-historia. I år kommer uppföljaren, Star Wars Battlefront II, som lovar bättring. Multiplayerdelen från föregångaren sägs bli finjusterad och utökat. Spelet ska även innehålla ett, från föregångaren saknat, enspelarläge i vilket vi får följa imperiets Inferno Squad. En berättelse som sträcker sig från andra dödsstjärnans fall i Jedins Återkomst till händelser som leder fram till The Force Awakens.

I Star Wars Battlefront II kommer striderna heller inte vara begränsade till att utkämpas på marken. Multiplayerdelen har utökats med rymdstrider i och med Starfighter Assault-läget. Här möts två lag och strider till exempel om att antingen försvara eller förstöra imperiets stjärnkryssare. Och visst är det väl på tiden att ett Star Wars-spel även innehåller snabba rymdskepp som strider mot varandra? Annars är det ju inte Star Wars.

Utökat universum

Som ett tillägg till spelet har även en bok skrivits med direkt koppling till enspelarlägets berättelse om Inferno Squad. Boken, Star Wars Battlefront II: Inferno Squad, handlar om imperiets Mission: Impossible-liknande grupp, som bildas i efterdyningarna av första dödsstjärnans fall, och deras första uppdrag. Huvudkaraktären i både boken och spelet är Inferno Squads ledare Iden Versio. Det är ur hennes perspektiv vi får ta del av händelserna och får en inblick i hur hängivna anhängare av imperiet ser på rebellerna.

Star Wars Battlefront II - Iden Versio

Är man så Star Wars-intresserad att man även vill läsa historier som utspelar sig i galaxen långt, långt borta är nu ett bra tillfälle att börja. När Disney tog över har, som sagt, även Star Wars historia skrivits om – eller håller på att skrivas om. Majoriteten av det som skrivits om Star Wars innan 2014 är inte längre kanoniskt. Man kan förstå att vissa inbitna fans blev irriterade över detta, men man kan också säga att det var smart av Disney. Det finns nu en helt annan kontroll över vad som skrivs och vad som får kallas kanoniskt. De böcker som nu är del av Star Wars-kanonen hittas på denna lista, som även fungerar som en tidslinje över händelserna.

Star Wars Battlefront II: Inferno Squad

Disney kommer garanterat rida på Star Wars-vågen och ge oss mer Star Wars både på film och i TV-spel i framtiden. The Last Jedi, del 8 av Star Wars-sagan, kommer på bio i december och en Han Solo-film kommer 2018. När det gäller TV-spel väntar nog många på det ännu ej titulerade actionäventyret som Visceral Games arbetar på. Ett spel som beräknas komma under 2018. Utöver det kommer ett flertal böcker och serietidningar och det verkar inte bli ett slut på det de närmsta åren. Hur mycket Star Wars du själv vill ha i ditt liv är upp till dig. Det är bara att välja vad som passar. Som Michael Jackson en gång i tiden sjöng: ”Keep on with the Force, don’t stop. Don’t stop ’til you get enough”.

 

Star Wars Battlefront II är utvecklat av EA DICE i samarbete med Criterion Games och Motive Studios och släpps den 17 november till Playstation 4, Xbox One och PC.

(Visited 104 times, 1 visits today)