Att mat för det mesta smakar bättre på restaurang än hemma kanske inte så konstigt då den förhoppningsvis tillagas av duktiga kockar och på bra råvaror. Har du dock någonsin funderat varför vinet smakar bättre? Även om upplevelsen och servicen såklart bidrar till helhetsintrycket finns det en aspekt som ofta kanske förbises. Vinglaset!

Hemma negligeras tyvärr detta faktum ofta. Enkla och billiga, eller designmässigt ekivoka, glas ställs fram och förvandlar i vissa fall ett magiskt vin till ett enkelt bordsvin. Så stor skillnad kan det nämligen vara när den sensoriska utformning förbises. Samma vin, serverat i två olika glas, kommer inte bara dofta olika utan dessutom smaka olika.

Smak är naturligtvis någonting subjektivt men det finns definitivt sätt att höja en vinkväll. Att dricka ur ett perfekt utformat glas av hög kvalité höjer inte bara känslan och upplevelsen utan dessutom smaken i själva vinet. För ingen går väl i stövlar till kostym? Varför dricker då så många finviner ur IKEA-glas?

Riedel heter en glastillverkare som sedan många år tillbaka är krögarnas, sommelierernas och vinkännarnas självklara val för den ultimata vinupplevelsen. Riedel började producera glas redan år 1756 och har sedan dess förfinat och finslipat hantverket och kunskapen till perfektion. Den senaste serien vinglas från Riedel heter Veritas och är dessutom druvspecifik. Det innebär att det finns olika glas speciellt utformade för olika druvor.

Vinglas Veritas

Från vänster till höger:
Riedel Veritas Old World Syrah
Riedel Veritas New World Pinot Noir/Nebbiolo/Rose Champagne
Riedel Veritas Cabernet/Merlot

Är detta ett enkelt sätt till merförsäljning? Faktiskt inte! Smakskillnaden i ett perfekt tempererat vin serverat i ett Veritasglas kontra ett traditionellt vinglas är inget annat än sensationell. Till synes enkla pavor vin kan upplevas riktigt läckra och högkvalitativa flaskor blir helt magiska. Har du inte upplevt ett vin i den här typen av glas innan är det verkligen dags nu! Tror du mig inte? Testa själv! Det här är ett stalltips som bara inte får förbises!

(Visited 298 times, 1 visits today)