Roger Moore lämnade igår jordelivet 89 år gammal. För alltid förknippad med James Bond, Helgonet samt Snobbar som jobbar kommer han gå till historien som en stor stilikon. Vi tittade närmare på modet i hans Bondfilmer för att ta reda på vilken film som är hans bäst klädda och vi gjorde en högst ovantänd upptäckt!

Roger Moore föddes 1927 i Stockwell, London. Skådespelarkarriären tog fart först på femtiotalet när han fick rollen som Ivanhoe i en brittisk TV-serie men det var via Helgonet som den stora framgången skedde, en roll han innehöll mellan 1962-1969. Näst på tur var klassikern Snobbar som jobbar som spelades in 1971-1972. Tillsammans med Tony Curtis spelade de två välklädda och förmögna herrar med olika personligheter som tvingas samarbeta för att undvika ett fängelsestraff. Serien blev en stor succé i Europa och rollen ledde till det vi förknippar Roger Moore allra mest med: James Bond.

Roger Moore är den som spelat James Bond vid flest tillfällen och även den som innehaft rollen under längst tid. Sju filmer och tolv år. Tre olika skräddare användes till filmerna där Londonbaserade Cyril Castle som försåg Moore med kostymer till hans två första filmer, Leva och låta dö (1973) samt Mannen med den gyllene pistolen (1974). Näst ut på tur var italienska Angelo Roma, förmodligen den skräddare Roger Moore är mest förknippad med., inte enbart positivt med tanke på hur starkt Angelo Vitucci, skräddaren, lät det rådande sjuttiotalsmodet prägla kläderna. De två filmer Moore bär italienskt är Älskade Spion (1977) och Moonraker (1979). Till Moores sista tre filmer, Ur dödlig synvinkel (1981), Octopussy (1983) och Levande måltavla (1985) bär Moore kläder från mer berömda Douglas Hayward.

Efter att ha studerat de olika stilarna mer detaljerat så blev vår favoritfilm ur ett klädesperspektiv något oväntat Moonraker. Filmen klassas allmänt som en av de svagaste Bondfilmerna och Angelo Vitucci tar verkligen ut svängarna med bootcutkostymbyxor och extremt breda slag, men eftersom mode är föränderligt och ingen av filmerna representerar kläder vi hade burit idag fann vi Moonraker mest karaktärsfull och levande. Vitucci låter sitt hus synas tydligt med tydligt uppbyggd romersk axel och raka linjer. Tyvärr lyckas inte någon av de tre skräddarna anpassa hela garderoben till Roger Moores hudton fullt ut: Moore har tydligt varma drag och passar därför bäst i varma färger, men grå kostymer och även svart smoking är starkt förknippade med karaktären. Inte helt oväntat är därför den gräddfärgade kostymen med sin stora slag och smakfullt placerade gorget (där kavajens krage och slag möts) vår favorit, väl ackompanjerad  av en beige skjorta med passande, stor krage till.

Vi presenterar alltså våra favoritmunderingar med Roger Moore i rollen som James Bond från den i övrigt mindre smakfulla filmen Moonraker. Tack för allt, Roger.

Safarikostym, tydligt inspirerad av M-43 field jacket. Kanske filmens modernaste plagg

Subtil, grå elegans. Notera de breda slagen och den vida kragen

Filmens vackraste kostym: den grå narrow pinstripen

Ljuvlig, gräddfärgad kavaj med superbreda slag

Moore i grå tweed med elbow patches. Notera den speciella manschetten på skjortan, kallad ”tab cuff”. Skjorta från Frank Foster som ofta gjorde Roger Moores skjortor, både privat och till roller.

Ingen låtsatkrage direkt. Typersk romersk axel med rak silhuett

Den här smokingen skulle vi dock bära alla dagar i veckan

(Visited 434 times, 1 visits today)