Dagen efter Roger Federers åttonde Wimbledontitel och nittonde Grand Slam-titel är det fortfarande lite svårt att förstå vilken makalös bedrift det är. Hans allra första Grand Slam-titel var just Wimbledon och året var 2003. 14 år sedan. För att åtminstone försöka förstå och sätt saker i perspektiv går vi igenom samtliga åtta Wimbledontitlar. Vi minns dem alla.

Titel 1 – 2003 vs. Mark Philippoussis, 7-6, 6-2, 7-6

Federers första Grand Slam-titel i första Grand Slam-finalen, 21 år gammal. Vi minns det som igår. Han hade imponerat stort längs vägen med en totaltennis man inte riktigt hade sett innan, där fanns inga svagheter. I semin slog han ut storfavoriten Andy Roddick och i finalen väntade en annan monsterservare i form av Australiens Bad Boy Mark Philippoussis. Federer läste sönder även hans serve och förverkligade pojkdrömmen om att en gång lyfta Wimbledonbucklan.

Betyg matchen: 3 hattar av 5. En uppvisning av Federer, men väldigt mycket betoning på serve i matchen.
Betyg klädsel: 2 hattar av 5. Godkänt, men de tre grå ringarna på sidan gör ingen glad.

Federer och Philippoussis efter finalen, 2003


Titel 2 – 2004 vs. Andy Roddick, 4-6, 7-5, 7-6, 6-4

Federer hade tagit över förstaplatsen på världsrankingen från just Roddick efter sin seger mot Safin i Australian Open-finalen samma år. Världsettan och världstvåan skulle alltså göra upp om den mest åtrådda pokalen i tennis. Roddick kom ut starkt och servade fruktansvärt men Federer krånglade till sig både andra och tredje set på något sätt. Han var då, liksom nu, en mästare på de stora poängen. Federer bröt Roddicks serve fem gånger, Andy bröt Rogers fyra. Det var skillnaden.

Betyg matchen: 4 hattar av 5. Stor tennis med mycket spänning.
Betyg klädsel: 1 hatt av 5. Nej, det var inte bättre här. Dragkedja i kragen och ful, svart accentrand på ärmen.

Federer och Roddick under prisceremonin. Bak. och framvänd keps? Inte så chevalereskt!


Titel 3 – 2005 vs. Andy Roddick, 6-2, 7-6, 6-4

Federer hade något oväntat förlorat i semifinal i både Australian Open (Safin) och Roland Garros (Nadal) inför Wimbledon men väl där började expresståget att rulla. Finalmotståndaren blev återigen Roddick men den här gången var det klasskillnad i finalen och en uppvisning i att läsa servar. Roddick hade ju som bekant en fruktansvärt hård serve men till hans stora förtret kunde ingen läsa den bättre än Federer. Till exempel slog Federer tolv ess mot Roddicks sju, och Federer vann 82% av poängen när förstaserven gick in, Roddick bara 68%. Totala antalet vunna poäng? 101-74 till Federer. Klasskillnad.

Betyg matchen: 3 hattar av 5. Återigen, en ensidig uppvisning.
Betyg klädsel: 2 hattar av 5. Återigen, godkänt, men märkligt färgval på accentfärgen.

Stackars Roddick, Federer var numret för stort för tredje året i rad


Titel 4 – 2006 vs. Rafael Nadal, 6-0, 7-6, 6-7, 6-3

De två legendarerna påbörjade sin rivalitet på allvar detta år. Nadal hade just slagit Federer i finalen i Franska Öppna men på gräset var rollerna de ombytta. Nadal var tagen av sina första Wimbledon-final medan Federer i sin fjärde raka var alltför komfortabel och rusade fram till 6-0 i första. Nadal blev sedan mycket tuffare och tvingade fram två tie-break, varav det andra gick till honom. Detta var Federers enda tappade set på hela turneringen. En välspelad final, men Federer var fortfarande alltför bra på gräset.

Betyg matchen: 3 hattar av 5.
Betyg klädsel: Svårbedömt, men 3 hattar av 5, tack vare den tillhörande kavajen. Den där håliga ryggen är inte särskilt smickrande.

En tjugoårig Nadal och en 24-årig Federer


Titel 5 – 2007 vs. Rafael Nadal, 7-6, 4-6, 7-6, 2-6, 6-2

Federers femte raka Wimbledonfinal. Chans att tangera Borgs rekord på fem raka titlar. På andra sidan Nadal, som precis som året innan hade slagit Federer i finalen i Franska Öppna några veckor tidigare. Det märktes direkt att Nadal hade tagit flera kliv på gräset, både tekniskt och mentalt. Det var tur för Federer att han fick med sig första set, annars hade det nog blivit tufft. Nadal passerade magiskt denna eftermiddag men Federer hade den överlägsna serven och framförallt lugnet i femte set. Det var en uppvisning i hur man spelar sin forehand. Matchbollen var en smash och Federer föll ner i gräset. Efteråt var det en mycket rörd Federer som fick träffa Borg. Fem Wimbledontitlar i rad för båda två. Overkligt.

Betyg matchen: 5 hattar av 5. Denna match hamnar ofta i skymundan av Wimbledonfinalen 2008 men kvaliteten i spelet var nog bättre här.
Betyg klädsel: 5 hattar av 5. Guld som accessfärg, smakfullt placerad. Guldfärgad swoosh på skon. Benvit kavaj. Wow.

Grand Slam-final-prenumeranterna


Titel 6 – 2009 vs. Andy Roddick, 5-7, 7-6, 7-6, 3-6, 16-14

Efter 2008 års hjärtkrossande finalförlust mot Nadal som snuvade honom på sjätte raka Wimbledontiteln var Federer nu tillbaka i final, och ännu en gång stod Andy Roddick för motståndet. Det här var en märklig final, tuff som få, där viljan överträffade kvaliteten på själva spelet. Roddick hade fem setbollar i andra setets tiebreak men brände dem alla (inklusive en enkel smash) och bara en knapp timme senare hade Federer, något oförtjänt, 2-1 i set. Roddick var förmodligen den bättre spelaren matchen igenom men det var ändå Federer som vann något fler poäng och hela turneringen. Varför? Roddick svarade på detta: för att han är så fruktansvärt tuff att spela mot, få personer tänker på att han aldrig ger upp. 16-14 i skiljeset, matchbollen var en ramträff för en helt knäckt Roddick. Federer tog sin femtonde Grand Slam och slog därmed Pete Sampras rekord för herrspelarna på 14. 77 gem var dessutom flest antal i en Wimbledonfinal någonsin.

Betyg matchen: 5 hattar av 5. Kan inte bli något annat med tanke på sista set samt hur jämnt det var.
Betyg klädsel: 5 hattar av 5. Återigen guldet och det vita. Magisk överdragströja och diskreta ränder i tennispikén. Guldfärgad swoosh igen.

Ännu en tung förlust för den gode Roddick


Titel 7 – 2012 vs. Andy Murray, 4-6, 7-5, 6-3, 6-4

En pånyttfödd Federer hade slagit storfavoriten Novak Djokovic i semifinalen och nu väntade en hungrig Andy Murray som hoppades kunde bringa till ända den brittiska Wimbledontiteltorkan. Det började också bra med seger för Andy i första set, men sedan var det fullständig dominans och uppvisning av då 30-årige Federer. Han varierade spelet så fint och drev Murray i sidled och djupled, och när det väl blåste snålt vilade han på sin fantastiska serve. Den sjunde av åtta Wimbledontitlar var ett faktum, lika många som Sampras, och det var även den sjuttonde Grand Slam-titeln totalt.

Betyg matchen: 4 hattar av 5. Stor tennis av båda spelarna, men större av Federer.
Betyg klädsel: 5 hattar av 5. Fullständigt stilrent från topp till tå. Addera den gräddvita, stickade överdragströjan så är betyget grundmurat.


Titel 8 – 2017 vs. Marin Cilic, 6-3, 6-1, 6-4

Det här var så märkligt. Efter den omöjliga titeln i Australien Open i början av året efter sex månaders skadefrånvaro var en 35-årig Federer plötsligt storfavorit att vinna sin åttonde Wimbledontitel och nittonde Grand Slam. Man skall inte vara favorit när man är 35, det är inte möjligt! Vad hände? Federer vann turneringen som ni alla vet, utan att tappa set. Det ska inte vara möjligt! Nu står han ensam på tronen med åtta WImbledontitlar, en före Sampras. Käre Cilic var uppenbart plågad i finalen via sin problematiska fot men det förtar inte Federers insats: han slog Mischa Zverev, Dimitrov, Raonic och Berdych på vägen, alla med 3-0. Han är kanske det som alla tycks säga, bättre än någonsin, men framförallt verkar han tycka att tennis och att vara skadefri är roligare och härligare än någonsin. Talangen och viljan är där fortfarande. Väntar en nionde titel? Nio Wimbledontitlar? Det ska inte vara möjligt.

Betyg matchen: 2 hattar av 5. Det vara spännande i set bara.
Betyg klädsel: 3 hattar av 5. Bra, men vi tycker bättre om krage i Wimbledon än utan.

Federer och Cilic, två nära vänner som bjöd på en känslosam tillställning

Källor: atpworldtour.com
Bilder: wimbledon.com och atpworldtour.com

 

(Visited 175 times, 1 visits today)