Vi har sedan tidigare avslöjat att Roger Federer är vår favoritidrottare. Även om distansen till idealisering, som sig bör, ökar med åren vågar vi nog påstå att Federer fortfarande är en idol. När han för några veckor sedan spelade hem sin artonde Grand Slam-titel och femte totalt i Australian Open fällde vissa på redaktionen en glädjetår.

Att det var hans artonde titel spelade stor roll eftersom golfen, tennisens syskon, har sin artonfaldiga segrare på herrsidan i Jack Nicklaus, som för övrigt är en stor Federer-fantast. Det var även speciellt eftersom det var hans första turnering på sex månader. Vidare slog han fyra topp 10-spelare längs vägen och dessutom vann han tre femsetsmatcher vilket inte varit hans styrka historiskt sett. Han var även den äldste Grand Slam-vinnaren på ca 40 år. Men allra störst var det naturligtvis med tanke på motståndet i form av evige antagonisten och vännen Rafael Nadal, tjuren från Menacor, som också upplevde en renässans på vägen till final. Olika i stil, spelhand och backhandfattning men lika i viljan att vinna och i ödmjukhet. Magnituden av den här matchen gick inte att ta miste på då hela det sociala medieflödet bombarderades med bilder, artiklar och tweets. Det här var kanske sista gången de två största genom tiderna möttes i en Grand Slam-final och att Federer äntligen fick gå segrande ur striden var nog det majoriteten av idrottsvärlden hoppades på.

Men varför skriver vi då det här? Svaret är enkelt: Federer har alltid varit intresserad av kläder och mode och har i tätt samarbete med Nike alltid varit med och framtagit för honom unika Grand Slam-outfits. Vi har naturligtvis koll på dem alla sedan han slog igenom 2003 och nu presenterar vi vår topplista över de snyggaste kiten. Om man generaliserar så har han ofta satsat på färg och form i Australian Open som också kallas ”The Fun Slam”. I Franska Öppna har han klätt sig mer traditionellt med krage på tröjan och djupare färger. Wimbledon är alltid helvitt men tack vare sina framgångar har han ofta lagt till en diskret gulddetalj någonstans. US Open-kläderna har kännetecknats av tyngd och inspiration av NY-natten.

Nr 10 – Australian Open 2011 (Ut i semifinal)

Roger Federer Grand Slam Outfits 10

Gult är en favoritfärg, gärna i kombination med just charcoal och vitt, och gult skall då helst vara accentfärgen. Federer bockar här av alla kriterier.

Nr 9 – US Open 2010 (Ut i semifinal)

Roger Federer Grand Slam Outfits 9

I stort sett enda gången vi sett nougatfärgade tenniskläder. Det ljusblå i pikétröjan mot det bruna i shortsen är enligt oss en succé. För att accentuera denna kombination valdes helvita skor och strumpor. Lägg märke till den vita detaljen i kragen. Stiligt!

Nr 8 – Roland Garros 2010 (Ut i kvartsfinal)

Roger Federer Grand Slam Outfits 08

Här ligger i stort sett allt i detaljerna kring ärmsluten. Det randiga där andas vintage och Paris. Turkos är ju ofta trevligt också.

Nr 7 – Australian Open 2014 (Ut i semifinal)

Roger Federer Grand Slam Outfits 7

Det kan vara farligt att leka för mycket med färg och mönster men när man hittar de rätta kombinationerna ger mönster ofta en extra dimension. Eller vad sägs om prickiga, ljusgrå shorts till vitt och korallrött?

Nr 6 – Wimbledon 2009 (Vinst)

Roger Federer Grand Slam Outfits 6

När Federer slog Pete Sampras rekord på 14 Grand Slams gjorde han det i sin favoritturnering Wimbledon. I randigt vitt och guld. No more. No less.

Nr 5 – Australian Open 2010 (Vinst)

Roger Federer Grand Slam Outfits 5

Som sagt, turkost är ofta trevligt, här i något man skulle kunna beteckna som poolfärg. Det är stilrent, färgglatt och elegant på samma gång. 2010 var inte hans bästa år resultatmässigt, men klädmässigt var det en succé!

Nr 4 – Roland Garros 2011 (Final)

Roger Federer Grand Slam Outfits 4

Rött och vitt, kanske den mest klassiska idrottskombination som finns, och kanske den allra vackraste. Känns mycket passande att ha just dessa färger i Paris på det röda gruset. Som en liten accentfärg hittar man burgundy. Jackpott.

Nr 3 – US Open 2007 (Vinst)

Roger Federer Grand Slam Outfits 3

Ok, redaktionen förespråkar kanske inte svart i många lägen, men i vissa lägen är det så rätt. Som här. Federer går ut i NY-natten och vinner sin fjärde raka US Open. I helsvart med små, silvriga stjärnor på skorna. Då gäller det att leverera.

Nr 2 – Wimbledon 2014 (Final)

Roger Federer Grand Slam Outfits 2

Det finns en anledning till att man måste spela i helvitt på Wimbledon. Rent praktiskt har det med traditioner att göra. Rent estetiskt så räcker det med att titta på bilden ovan. Perfektion.

Nr 1 – Roland Garros 2008 (Final)

Roger Federer Grand Slam Outfits 1

I en av alla dessa tunga finalförluster i Franska Öppna var han enligt oss som allra bäst klädd. Vi älskar ju mörkblått i alla dess former och denna gång äntrade han gruset med marinblå grund och vit krage och vita ärmslut. Soberheten och elegansen personifierad.

(Visited 492 times, 1 visits today)