Häromdagen nåddes vi av nyheten att Diageo bestämt sig för att åter bringa till liv två av världens mest älskade destillerier: Port Ellen och Brora. De har legat i malpåse sedan 1983 (Port Ellen avvecklades helt fyra år senare) och sedan dess har de blivit extremt eftertraktade, dels för sin fantastiska och unika karaktär, men även för den mycket lilla tillgången.

Varje år släpper Diageo, världens största dryckeskoncern, något de benämner ”special releases”, och då finns alltid en Brora och Port Ellen med i uppställningen. För ca 10 år sedan kunde man köpa dessa utgåvor för 1500-2000kr, nu betingar de ca 15000-25000kr, och ändå säljer de. Sådan är deras attraktionskraft. Kvaliteten är dessutom i stort sett alltid minst 90 poäng.

När nu Diageo väljer att att investera 35 miljoner pund för att återuppbygga destillerierna kan det kanske ge oss chansen att köpa dessa flaskor till mer humana priser. Vi säger kanske, för de nya utgåvorna kommer initialt att rusa i höjden också.

Port Ellen är beläget på södra Islay i Inre Hebriderna medan Brora hittas på fastlandet i nordöstra Skottland vid havet (region Higlands). Broras whisky har en ”farmighet” som knappt hittas någon annanstans i kombination med Clynelishs (Brora och Clynelish hörde ihop) vaxighet. Port Ellens äldre utgåvor har en härlig kombination av rök och sötma, både maskulint och feminint om man så vill.

Port Ellen Distillery, Isle of Islay

2020 beräknas bygget vara klart på båda platserna och produktionen kommer att vara bland Diageos minsta, ca 800 000 liter per år per destilleri (att jämföras med Glenlivet exempelvis som ligger på drygt 10 miljoner liter). Målsättningen är att få whiskyn så lik som den gamla som möjligt vilket innebär att Diageo kommer hålla båda sorterna ”mellanrökiga”. Vi misstycker inte. Det är en njutning att inmundiga whiskyn från båda destillerierna.

Diageo berättar vidare att lagring kommer att ske på plats (ofta lagrar man i stora lokaler belägna annorstädes). Dessutom kommer de satsa på så kallade ”Brand Homes” för att välkomna besökare. Gissningsvis kommer trycket nämligen att vara högt. Vi skall dit, var så säkra.

För att fira dessa glädjande nyheter tog vi igår några centiliter av vårt enda Brora-sample. Tyvärr har vi alltför sällan fått möjlighet att smaka alla fantastiska utgåvor, men det vi har är en riktig höjdare.

Brora 11th Release, 35 years 2012

Typ: Single Malt
Region: Highlands
Destillerad: 1977
Buteljerad: 2012
Ålder: 35 år
Antal flaskor: 1566
ABV: 48,1%

Doft: Komplext. Komplext som få andra sorter kan producera. Den där fina vaxigheten tillsammans med ljusa frukter, kanske ananas. Den allra första doften är en slags sotighet men den lägger sig ganska snabbt, och sedan hittas farmigheten i form av hö och stall. Persika där också i bakgrunden. Ek i form av mint och en lätt, lätt pepprighet. Kusten är där också.

Smak: Här är anledningen till förälskelsen: helt plötsligt hittas tropisk frukt bland torven och höet. Lite papaya och ananas, persikor och passionsfrukt. Citrus också, vilket är fantastiskt med röken. Den är frän, men inte störande så, snarare en tillgång. Vaxigheten igen, lite lakrits. Svårt att beskriva Brora, den måste upplevas. Men som att vandra i en ladugård där några fruktträd har planterats ut. Där ligger också några oljerockar och doftar, och en knippe tång.

Eftersmak: Lång, mindre sötma, mer hårda toner. Peppar och torv.

Kommentar: Önskar att vi hade en hel flaska av denna. Det är som att kombinera en Talisker, Clynelish, Ardmore och en skvätt Lochside. Men ändå inte.

Betyg: 95 hattar av 100

(Visited 751 times, 2 visits today)