Strandmodet. Den kanske svåraste stilen av alla att upprätthålla. Dels för att den involverar så få plagg, men också för att materialvalen är begränsade. Måns och jag satte oss ner för att ta fram varsin outfit som skulle göra oss redo för beach 2017.

Det kan tyckas lite fåfängt att bry sig så mycket om sin yttre representation när man går till stranden, och kanske är det så. Ändock är det i vårt tycke en trevlighetsfaktor, en liten stämningshöjare att vara välklädd även då. Till exempel när man glider ner till strandbaren för att sippa på en Amaretto (med en isbit) eller ett glas vitt (icke ekat). Eller när man går på Baywatch-promenaden och blickar ut över vyerna. Nåja, Måns kanske kan göra det, för min del gäller de att maskera den obefintliga träningen senaste tio åren.

När vi satte ihop våra respektive outfits hittade vi några gemensamma nämnare samt några tydliga motsatser. Om vi börjar med det ömsesidiga så dras vi båda till det marina. Måns därför att han är seglare och jag därför att det är det snyggaste på stranden. Vidare tycker vi även om det lekfulla i form av mönster, någon form av självdistans kan man ändå visa upp här. Dock, Måns är mer praktisk än jag. “Ge mig ett par flip-flops Wiberg”, sade han. Motvilligt accepterade jag. Själv föredrar jag ett par nätta string loafers i mocka. Jag lyckades dock övertyga honom om vikten i att ha med sig en rejäl väska till stranden. Det blir liksom lite lättare så.

Måns har inte heller några problem med en t-shirt och en hoodie. Det har kanske inte jag heller, men jag föredrar en kortärmad skjorta eller pikétröja samt en popoverskjorta. Det är mer sofistikerat och passar min Amaretto bättre. Vi tar även med oss våra olika hobbies till stranden. Vi båda älskar racketsporter, Måns kanske lite mer, och därför hämtade han inspirationen till hela sitt kit från Frescobol Carioca. Frescobol är en brasiliansk strandracketsport från Rio de Janeiros 1900-tal och utifrån denna sport skapar de härligt lekfulla strandkläder. Måns var såld direkt när jag visade honom kollektionen.

Själv hämtar jag nästan hela min outfit från Orlebar Brown som enligt egen utsago inte gör badshorts utan shorts att simma i. En signifikant skillnad enligt dem då deras koncept sedan 2007 går ut på att göra herrstrandmodet lika attraktivt som damernas. Stilrent men lekfullt på samma gang, här känner jag mig trygg och redo för beach 2017. Min beachhobby då? Sagan om Ringen-trilogin. Hela trilogin. Inbunden förstautgåva självfallet, på engelska. Åke Ohlmarks gjorde ärligt talat inget bra jobb med översättningen och han och Tolkien hade en del skärmytslingar om detta.

 

Måns Beach 2017

Jag blir stolt när jag ser det här. Liksom min outfit nedan kan man argumentera för att det möjligen är övermatchat men det är ändå mycket snyggt och personligt. I huvudsak är det kalla färger vilket passar Måns bra, och samtidigt som det är lekfullt är det aldrig tramsigt. De där racken är rätt vackra!

Badshorts i färgerna aqua och blå från Frescobal Carioca

De vackraste strandtennisrack vi stött på, Frescobal Carioca

Klassiska flip flops från Havaianas med motiv från de brasilianska stränderna i blå och grå toner

Wibergs Beach 2017

Är badshortsen overkill? Nej, jag tycker inte det. Ett härligt mönster och när man dessutom matchar men enkel marin eller kritvit så blir det smakfullt. Kanske är det inte supersmidigt att vandra runt med string loafers i den luftiga sanden men det är det värt.

Kortärmad skjorta är det många som inte tycker om men när den har bowlingkrage och är gjord i mjuk frotté med 50-talssnitt så blir det succé. Från Orlebar Brown i modellen Travis

String loafers från spanska Bow Tie. String loafern är kanske ännu somrigare än tassel loafern och Bow Ties. Modellen ovan heter Olivier och är från deras casual-linje vilken inte är randsydd och således blir skon något nättare men mindre stryktålig

Badshortsen från Orlebar Brown i all sin glans, modell Bulldog som har knäppning istället för snörning

Vem är nu mest redo för beach 2017?

Bilder från Orlebar Brown, Frescobol Carioca, Harper Collins och Havaianas.

(Visited 759 times, 1 visits today)