Man kan gå olika vägar för att få fram en kostym som sitter riktigt bra. Har man tur kan man köpa rakt från hyllan utan större justeringar men så är oftast inte fallet. Att skräddarsy är ett alternativ men det är ofta förknippat med en relativt tung kostnad.

En nästan alltid säker väg att gå är made to measure, d.v.s. man använder sig av en färdig modell och utifrån den gör man justeringar anpassade för just dig. Att det blir billigare än skräddarsytt beror på att de flesta delar i kostymen redan är uppsydda och förändras i efterhand. Inför vårt TV-program fick vi möjligheten att måttsy varsin kostym från Brothers och nedan följer en redogörelse för processen samt det färdiga resultatet.

Val av kostym

1. Val av kostym

Till att börja med så valde vi modell och då resonerade vi utifrån användningsområde. När och hur ville vi använda kostymen? Måns valde enkelknäppt då han trivs bäst i det medan jag ville ha dubbelknäppt, alltid trevligt. Vi fick prova ett antal olika varianter för att hitta den från början mest optimala passformen vilket kändes betryggande. Man kan naturligtvis även sy upp en enskild kavaj eller ett par byxor också!

Val av tyg

2. Val av tyg

Det här är min favoritdel, att botanisera i italienska tyger och våga ta ut svängarna lite. Här tänkte vi också utifrån användningsområde. Måns val föll på ett följsamt tyg i neapolitanskt blatt, klart influerad av sommar och galor! Jag gick åt det mörkblå hållet med en diskret windowpane (rutor) i för att få lite liv i tyget. Tygerna är av väldigt fin kvalitet från bl.a. Loro Piana, Cerruti och Guabello och utbudet är over hundratalet. Viktigt att komma ihåg är också att det lilla tygprovet kommer att uppfattas som mörkare eller ljusare när kostymen är klar, så välj med omsorg.

Fitting

3. Fitting

Det här är den gissningsvis mest väsentliga delen av proceduren. Med säker hand från Benjamin som är måttsömnadsansvarig fick vi lugnt och tryggt prova och nåla oss fram till ett optimalt resultat (och även om det blir varians när kostymen är klar får man hjälp med de sista justeringarna). Måns bisarra bringa behövde extra plats och min negativa bröstkorg resulterade i lite intagning över bröst och liv. Vi ville båda dessutom ha avsmalnande byxa och min behövde kortas i ärmen. Inga problem, sådant fixar man.

Detaljerna

4. Detaljerna

Här valde vi kavajslag, om vi skulle ha slag på byxan, eventuell AMF-sömnad, klassiska, snedställda eller utanpåliggande fickor, uppbyggnad av axel och mycket mer. Vi fick verkligen känslan av att vi kunde arbeta med kostymen och sätta en personlig prägel på den. Måns ville ha trubbiga kavajslag, snedställda fickor och inga slag på byxan. Då jag är den större av oss gick jag motsatt väg: stora, spetsiga slag, utanpåliggande ficka och slag på byxan. Eftersom jag valde breda slag på kavajen önskade jag även kupad form på bröstfickan, en så kallad ”barchetta”, och detta kunde tillgodoses. Ytterligare en trevlig detalj jag valde var något högre midja och utan hällor på byxan med möjlighet att bära hängslen. Små, fina detaljer som skapar lite lyxkänsla. Och innerfoder, naturligtvis! Här fanns mängder att välja mellan, allt från tone-in-tone till vågade paisleymönster. Personligen vill jag ha det sobert så jag valde ett blått.

Second fitting

5. Second Fitting

Efter en dryg månad var kostymerna klara och Måns och jag fick möjlighet att prova och justera. Måns var såpass nöjd att inga ändringar behövdes medan jag valde att lägga ut min lite i midjan och i byxbenet, inga konstigheter. Tygen hade fin lyster och kostymerna kändes personliga. Det enda jag hade önskat var en ännu mjukare axel men det var inget som störde. Vissa av Måns val förbryllar mig fortfarande men det är det här som är tjusningen med made to measure, Brothers variant inget undantag: du kan verkligen välja det du vill. Då blir det ofta ett härligt resultat!

När man får denna möjlighet till second fitting känns måttsytt ganska riskfritt. Det enda svåra med konceptet är att visualisera en hel kostym via en mindre tygbit, men där kan man få hjälp av de som erbjuder tjänsten. Sammanfattningsvis tyckte vi båda att detta var en trevlig upplevelse och vi kände att vi var i trygga hander bland superfina tyger. Vill ni se mer av dem? Kolla in Kapitel 3 – Moderna Mannen!

Måns & Wibergs färdiga kostymer

(Visited 1 473 times, 1 visits today)