Idag, den 3 mars, är dagen som alla Zelda-fans har längtat efter. Anledningen till varför vissa har förhandsbokat Nintendo Switch och kanske till och med tagit ut en tidig semestervecka. Och visst verkar det vara värt väntan med alla fina recensioner! Men kan man verkligen lite på att spelkritikerna betraktar Zelda-serien med kritiska ögon?

För snart 20 år sedan kom Ocarina of Time till Nintendo 64 och lovorden öste ner över Nintendo. Spelet blev en kommersiell succé och Link var spelhjälten nummer 1 i slutet av 90-talet.. Även uppföljaren, Majora’s Mask från 2000, fick liknande recensioner med betyget i toppen av skalorna. För Nintendo måste det ha varit fantastiskt att lyckas släppa två stycken Zelda-spel på två år och att båda lyckats vinna över kritikerna.

The Legend of Zelda: Ocarina of Time

Men Zelda-seriens framgångar slutar naturligtvis inte med dessa spel. Redan 2001 kommer de båda spelen Oracle of Seasons och Oracle of Ages till Gameboy Color. Spelen klassas som ”mästerverk” och får toppbetyg. Strax efter det släpps en portad version av gamla Super Nintendo-klassikern A Link to the Past (2001) till Game Boy Advance. Självklart kallas det ett ”mästerverk” och får fina recensioner.

Året efter kommer en helt ny Link till Nintendos GameCube i spelet The Wind Waker (2002). En Link som ser ut att vara tagen direkt från ett tecknat barnprogram. Men det spelar naturligtvis ingen roll hur Link ser ut menar kritikerna. Spelet får, likt tidigare titlar ur serien, strålande recensioner. När det 2013 får en HD-version till Wii U blir även denna titel kallad ett ”mästerverk”.

The Legend of Zelda: The Wind Waker

Även om Links utseende inte spelar någon roll för kritikerna var det ändå ett orosmoln för Nintendo. Detta på grund av att försäljningen gått aningen trögt i USA med anledning av den barnsliga designen. Så, för att inte skrämma iväg amerikanarna, beslutar Shigeru Miyamoto att nästa Zelda-spel ska se mer realistiskt ut. Spelet, som först skulle vara The Wind Waker 2 till GameCube, kom att bli Twilight Princess till Nintendo Wii 2006. Och – som rubriken till alla clickbait-artiklar någonsin – ni kommer inte tro era ögon vilket betyg det fick! Jo, visst kan ni väl det vid det här laget? Det var ju ett solklart toppbetyg även för detta spel.

The Legend of Zelda: Twilight Princess

Uppföljaren till Wii, Skyward Sword (2011), fick även det lysande recensioner. Likaså de båda Nintendo 3DS-spelen, Phantom Hourglass och Spirit Tracks, som släpptes 2007 och 2009. Även A Link Between Worlds som kom till 3DS 2013 fick höga betyg och fina recensioner.

Man kan ju tro att Nintendo borde haft lite prestationsångest inför releasen av Breath of the Wild då det måste leva upp till tidigare titlars höga status. Men det skulle de i så fall inte behövt ha. Kritikerna kallar det direkt för ”tidernas bästa tv-spel” och – naturligtvis – ett ”mästerverk”.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild

Men är The Legend of Zelda-serien verkligen så bra som kritikerna vill få oss att tro det är? Eller är spelkritikerna helt enkelt inte så kritiska till just denna spelserie? Det enda sättet att ta reda på det är att spela det senaste spelet och avgöra själva. Nackdelen med det är dock att ni i så fall måste skaffa Nintendo Switch vars prestanda inte riktigt lever upp till samma höga status. Och det är inte en bra förutsättning om man vill ta del av ett mästerverk.

(Visited 233 times, 1 visits today)