På fredag är det alltså dags för Kristallen där Måns och jag har den stora äran att vara nominerade till Årets Manliga Programledare. För att fira detta, eller framförallt för att lugna nerverna (mina, inte Måns), krävs det en whisky av klass. Valet föll på Glengoyne 25, en rik och fyllig whisky man kan spendera en hel kväll med.

Glengoyne ligger precis på gränsen mellan lågländerna och högländerna i Skottland och rent tekniskt tillhör de The Highlands. Tur är väl det med tanke på tyngden i de respektive regionerna, även om Glengoyne’s destillat i sig tillhör de lättare från högländerna. Sherrylagring är och har varit deras signum även om bourbonlagringar nuförtiden är vanligare (som hos de flesta destillerier). Två andra saker signifikativt för Glengoyne är att deras destilleringsprocess enligt egen utsago är den långsammaste i Skottland samt att man aldrig använder torv i torkningsprocessen av kornet. Således finns inga rökiga Glengoyne.

Glengoynes linje med whiskys

Glengoynes 25-åring är juvelen i kronan hos Glengoyne i en uppställning som består av sju utgåvor: en cask strength utan åldersangivelse, 10, 12, 15, 18, 21 och 25. 21-åringen har funnits i Systembolagets ordinarie sortiment i många år och har varit ett prisvärt alternativ om man vill köpa äldre whisky (1199:-). 25-åringen finns i beställningssortimentet och förutom att det är en större smaksensation än sina småsyskon är den buteljerad vid generösa 48% vilket gör mycket för smaken. Den är 100% sherrylagrad i fat utvalda för hand (vad är motsatsen?). Nåväl, här är vad vi har hittat.

Glengoyne 25 years

Typ: Single Malt
Region: Highland
Lagring: Sherry caks
ABV: 48%
Pris: 2999:-

Doft: Tung sherry. Rik och fyllig. Torkade plommon, russin, gammalt läder, cassis, valnöt, apelsinskal, popcorn (!), kardemumma och toffee. Märk choklad. Jordgubbsmarmelad säger de officiella smaknoteringarna och vi får faktiskt hålla med. Den är komplex, det måste man ge den. Dock, ett tips är att ge den rikligt med tid i glaset, i början finns en liten touch av krut som suddas ut efter 5-10 minuter.

Smak: Oljig, vi älskar oljighet i whisky! Härlig värme, härliga frukter. Marmeladig igen, chokladig igen. Frukterna är torkade med russin och aprikos i spetsen, kanske även fikon. Kanel, espresso och gammalt läder. Brunt socker, precis som det doftar när man gör en Irish Coffee. Kardemumma också. Fint det här.

Eftersmak: Mycket lång där chokladen segrar vilket innebär en liten bitterhet, ett plus i detta fall.

Kommentar: Glengoyne 25 är en lyxig whisky, en känsla som skapas redan vid förpackningen. Om den är värd pengarna är svårbedömt, men vi kan utan problem rekommendera en bottle sharing på tre-fyra personer. Det kanske allra bästa tillfället för denna whisky är det kallare halvåret. Varför inte på nyårsafton?

Betyg: 91 hattar av 100

 

 

(Visited 366 times, 1 visits today)