Om du inte lyckats inhandla alla klappar och känner stressen över att någon kanske blir utan, lugn. Vissa julklappar behöver inte köpas, inte överlämnas i fysisk form. Vissa julklappar är för evigt och finns därute för vår njutnings skull, men även för att vi skall förbarma oss och stilla reflektera över julens budskap. En sådan är sången O Helga Natt (Adolphe Adam, 1847,) med den störste tenoren världen skådat: Jussi Björling.

Johan Jonathan ”Jussi” Björling föddes i Borlänge 1911. Han skolades i sång av sin fader David tillsammans med sina bröder Olle och Gösta med vilka han i sin ungdom turnerade under namnet Björlingkvartetten. 1928 fick han möjlighet att sjunga för Kungliga Operans chef som blev hänförd och kallade honom ett sjuttonårigt fenomen. Efter detta började ärofulla uppdrag och Jussi tog inte bara över Sverige utan även Europa och USA. La Scala i Milano och Metropolitan Opera blev hans scener, liksom Covent Garden i London och operan i Wien. Han blev den störste och några av rollerna han gjorde var i Faust, Tosca och Rigoletto. Just Metropolitan i New York blev hans huvudscen fram till hans alltför tidiga död 1960. Hans storhet bekräftades då begravningen i Engelbrektskyrkan direktsändes av både radio och TV. Han vilar på Stora Tuna kyrkogård i sitt hemlandskap Dalarna.

Jussi Björling

Inlägget författas till tonerna av O Helga Natt och lugnt kan man konstatera att Jussi inte direkt hade problem med höga c:n. Alltså det här är så in i h…..e makalöst fantastiskt bra! Vi är nära att börja gråta, kanske borde vi släppa hämningarna just när Jussi mässar ”folk, fall nu neder”. I vilket fall, åter till verkligheten. Berätta för någon ni tycker om att ni vill ge dem en gåva, fram med det bästa ljud ni har, fyll upp glöggkoppen, slut ögonen och bli hänförd av Jussi Björling, den störste tenoren världen skådat, och hans tolkning av O Helga Natt.

(Visited 576 times, 1 visits today)