Ingen julkalender utan pocket squares, eller näsduk som vi ofta säger i vårt avlånga land. En aktör som verkligen etablerat sig i menswear-kretsar är brittiska Rampley & Co som förutom fantastisk kvalitet erbjuder spännande motiv med en historia bakom sig.

Julkalendern Lucka 12: Rampley & Co

Rampley & Co gör inte bara pocket squares, de gör också slipsar, hängslen, strumpor, paraplyer m.m. Dock är det gissningsvis näsdukarna de är mest kända för och det är förståeligt med tanke på deras motiv. Företaget vill skapa ett mervärde i sina näsdukar genom att erbjuda motiv stammade ur konst, historia och arkitektur. Till exempel har de gjort näsdukar av ornitologen William Swainsons 1800-tals-sketcher där vackra fåglar porträtteras.

Från kollektionen William Swainson

Det kanske allra mest spännande med Rampley & Co’s pocket squares är motiven som kommer från samarbeten med några av Storbritanniens mest berömda museum. The National Gallery, Victoria and Albert Museum och The British Museum är alla representerade och företaget har alltså tryckt upp näsdukar med samma motiv som tavlorna som där hänger. Extra kul för oss svenskar är att de även har gjort motiv från Sverige via Nationalmuseet. Till exempel ser vi Riddarholmskanalen och Gustav II Adolfs dödskamp vid Lützen som motiv.

Näsdukarna med motiv från konst som hänger på vårt Nationalmuseum

Ballonmania från Victoria and Albert Museum

Något vi verkligen uppskattar med Rampley & Co är storleken, variationen och finishen på produkten. Näsdukarna är oftast i 100% siden och har handrullade kanter vilket skapar en lyxig känsla istället för raka avslut. Det förhindrar också att trådar uppstår. Färgåtergivningen från motiven är mycket bra och tack vare alla härliga färger i de historiska motiven kan man skapa olika mönster och färger från samma näsduk genom olika vikningar. Till sist är de flesta näsdukar stora, runt 40×40 centimeter, vilket förhindrar att de trillar ner i bröstfickan.

Vi rekommenderar varmt ett besök på Rampley & Co’s hemsida för ytterligare inspiration. Deras pocket squares har en historia att berätta vilket gör dem extra roliga att ge bort. De finns till försäljning på företagets hemsida samt på svenska webshopen The Bespoke Shop.

(Visited 672 times, 1 visits today)