Aberlour a’bunadh var den första, riktigt stora whiskyupplevelsen. Som inget som hade smakats förut. Gardinerna i glaset på Bishop Arms ville aldrig trilla ner och väl i gommen blev det en miniexplosion! Trycket av den höga alkoholhalten var totalt men aldrig skrämmande, för där fanns de torkade frukterna, kryddorna och den sammetslena känslan från sherryfatet.

Julkalendern Lucka 10: Aberlour a’bunadh

Det var en perfekt introduktion till cask strength whisky, whisky som var på riktigt. Just ”på riktigt” är lite vad Aberlour ämnar med a’bunadh då namnet är gaeliska för ursprung och whiskyn är tänkt att gestalta hur ickerökig whisky smakade förr. Sherryfat var mer stiltypiska och vanligt förekommande för 100 år sedan än nu

Åtta år efter den omvälvande whiskyupplevelsen håller a’bunadh fortsatt hög kvalitet och destilleriet är på sin 57:e batch. Den första kom redan 1998. Känntecken för whiskyn är de tunga sherrytonerna från olorososherrylagringen och att det alltid är cask strength. Om ni precis har börjat bli intresserade av whisky och är vana att dricka whisky mellan 40-43%, testa den här! Sedan finns ingen återvändo.

Aberlour A'bunadh

Aberlour a’bunadh

Typ: Single malt
Region: Speyside
Lagring: Olorososherryfat
Procent: 58-61, beroende på batch
Pris: 649:-

Doft: sirap, vanilj, choklad och sedan myriader av torkad frukt: fikon, dadlar, plommon, russin. Lite brödig såsom croissant. En touch av läder!

Smak: nu kommer kryddorna också! Ingefära och nejlika, lite peppar och muskot. Mycket russin, frukten är såklart kvar och apelsin hittas också.

Eftersmak: lång och oljig, med lite av allt ovan.

Betyg: 89 hattar av 100.

(Visited 1 356 times, 1 visits today)