Det var under en påsk för längesedan som relationen till Highland Park blev speciell. Satt framför datorn i arbetsrummet, solen dränkte den trivsamma innergården utanför, och tittade på destilleriets officiella Youtube-klipp med den gode Gerry Tosh, Highland Parks ambassadör.

I klippen står han mitt i destilleriets eget mälteri och provar alla deras standardutgåvor, från den 12-åriga till den 30-åriga. Det var något lockande i klippen, inte minst tack vare den klingande skotskan och charmen i mälteriet, och efter några dagar införskaffades alla dessa utgåvor. De är tyvärr slut sedan länge (den 18-åriga har vi dock alltid hemma) men vi hade några samples sparade och några införskaffades för denna artikels syfte: att provsmaka Highland Park vertikalt.

Highlands Parks mälteri

Highlands Parks mälteri

Frukten, ljungen och torven

Highland Park lagrar merparten av sin whisky på sherryfat och de officiella, åldersangivna utgåvorna är nästan uteslutande baserade på sherryfat. En stor del av faten är refill-fat vilket gör att eken aldrig utplånar destillatet. Just refillsherry är en stor favorit, ofta mer subtil än first-fill, och efter runt 30 år kan man ofta hitta tropisk frukt från refillsherrylagrad whisky. Den avslutande whiskyn idag, den 30-åriga, kan alltså bli en jackpot.

Någon gång kommer vi att åka till Orkneyöarna och känna den grymma vinden som omöjliggör trädens framfart. Dramatiska klippor, smattrande vågor och fält med ljung. Torvmossar. Just torven i Highland Park är viktig för drycken, för på dessa mossar växer ljust ljung som lämnar unikt avtryck i drycken. Highland Park är nämligen lätt rökig, ca 10ppm fenoler i malten (att jämföra med Talisker som är ca 15 och Lagavulin som ligger på ca 35). En vacker rök, om du frågar oss. Måns har alltid gillat den, trots att han generellt sett inte är någon rökdykardrickare.

Orkneyöarna

Orkneyöarna

Provningen

Hur gör man då när man provar så många sorter från samma destilleri? I det här fallet är svaret tämligen enkelt eftersom alkoholhalten i stort sett är växande från varje sort, ung till gammal. Således blir ordningen kronologisk: 12, 18, 21, 25 och slutligen 30. Vi önskar att vi hade ett sample av den 40-åriga också men det är inte helt enkelt att komma över. 2,650 friska pund betingar en sådan rackare. Vi jobbar på det. Tills dess, håll till godo med smaknoteringarna från dessa fem, fina whiskies! Och nej, vi var inte onyktra när vi kom till 30-åringen (åtminstone inte jag). Vi sippade med andakt!

Highland Park 12 years

Highland Park 12 years

Typ: Single Malt
Region: Islands
ABV: 40%
Lagring: Ca 20% firstfill-sherryfat, mestadels europeisk ek. Ca 80% refill-sherry
Pris: 399:-

Doft: HP liksom. Honung, apelsin, lätt ljungrök, russin, lite kust.

Smak: Synd att det bara är 40% ty den är lite tunn, men utmärkt i smaken. Aprikoser, lätt gräsig, honung, trivsam rökighet. Ljusare än vad doften antyder.

Eftersmak: Något kort, mycket p.g.a. den låga alkoholhalten. Maltig.

Tillfälle: Om man vill ha en introduktion till Highland Park.

Betyg: 83 hattar av 100

Highland Park 18 years

Highland Park 18 years

Typ: Single Malt
Region: Islands
ABV: 43%
Lagring: Ca 45% firstfill-sherryfat, europeisk ek. Ca 55% refill-sherry
Pris: 799:- (fortfarande enda whiskyn vi känner till som är billigare på Bolaget än utomlands)

Doft: Mer komplex än 12:an, och verkligen all-round. Ljunghonung och modest rökighet. Choklad, apelsin, citronskal, kanel, smörkola, lite gräs. Russin. Verkligen fin.

Smak: Bättre tryck via 43% (tänk om det var 46!). Fortfarande mångsidig och rik. Äpplen, marsipan, russin, aprikoser, choklad, lite vanilj, rök med en touch av ljung. Kryddig.

Eftersmak: Lång och rik. Marsipan? Lätt rök.

Tillfälle: Året runt.

Betyg: 88 hattar av 100

Highland Park 21 years

Highland Park 21 years

Typ: Single Malt
Region: Islands
ABV: 47,5%
Lagring: Mestadels sherryfat från amerikansk ek
Pris: 170GBP (finns ej på Systembolaget)

Doft: Ah! Friskare, mer frän, på ett positivt sätt! Mer ljung nu och en tydligare, ljusare fruktighet. Även en blommighet. Ingefära, päron, apelsin och honung. Sherry i form av sultanrussin. Bakverk, ni vet degen på klassiska småkakor! Äppelpaj och te. Den subtila röken är självklart där. Mycket härlig!

Smak: Yes! 47,5% ger så mycket mer! Massa honung och ljung. Oljig. Mjölkchoklad. Varmare nu än doften. Apelsinchoklad. Russin, lite ingefära. Kardemumma och te. Mäktig!

Eftersmak: Söt och rökig. Lång.

Tillfälle: Man säger inte nej till den här.

Betyg: 90 hattar av 100

Highland Park 25 years

Highland Park 25 years

Typ: Single Malt
Region: Islands
ABV: 45,7%
Lagring: Bourbon och firstfill-sherryfat
Pris: 3995:-

Doft: Alltid denna ljunghonung! Fyllig med kryddig ek, marmelad och apelsiner. Choklad och fudge. Aprikoser och bär. Vit choklad också! Torkade, röda frukter. Kryddig, kardemumma.

Smak: Bra attack. Lätt blommig men fyllig. Söt och rökig. Oljig i form av sirap och honung. De torkade frukterna är där igen, liksom kryddigheten, men nu ingefära och nejlika.

Eftersmak: Lång och kryddig.

Tillfälle: Känns som den vintrigaste av dem hittills!

Betyg: 89 hattar av 100

Highland Park 30 years

Highland Park 30 years

Typ: Single Malt
Region: Islands
ABV: 45,7%
Lagring: 100% refill-sherryfat
Pris: 7995:-

Doft: Yummy yummy! Nu blandar sig den klassiska ljunghonungen med söt rök och tropiska toner. Ananas, papaya och lite mango. Cedeträ, mer orientalisk än de andra. En äng på våren också. Mörk choklad. Vår favorit sett till doften än så länge.

Smak: Japp, tropikerna fortsätter. Och nu tillkommer en gemytlig pepprighet och lite körsbär. Söt rök igen, aldrig störande om man inte uppskattar rökig whisky. Vaxighet! Underbart i whisky. Ljunghonung, vår gamle vän. Apelsinchoklad och muskot, tror vi. Fantastisk.

Eftersmak: Lång, mycket apelsin.

Tillfälle: I maj, när det första, riktiga högtrycket kommer.

Betyg: 91 hattar av 100

Vi kan bara konstatera att Highland Park är ett av de destillerier med starkast kärna, men detta visste vi om sedan tidigare. Det skall sägas att vi sippat en hel del på samtliga sorter ovan men aldrig tillsammans. Inte heller hade vi tagit ordentliga smaknoteringar. Sett till värdet för pengarna förespråkar vi 18-åringen eller 21-åringen, men den 30-åriga är ändå den största doft- och smakupplevelsen tycker vi.

Till sist, kika gärna på när Gerry Tosh pratar Highland Park 18 på mälteriet. Kanske börjar där en magisk resa för er också! Slainthe!

(Visited 611 times, 1 visits today)