Att gratinera skaldjur är fantastiskt gott och det funkar lika bra att göra på grillen som i ugnen. Överlägset bäst resultat får du om hummern gratineras rå, men det kan ibland vara svårt att får tag på. Det mest humana sättet att avliva en hummer är inte genom kokning. En vass kniv genom huvudet tar kål på skaldjuret direkt och är det bästa sättet.

Recept för 4 personer.

Rå levande hummer

150g Smör

1 Vitlök solo

2 Schalottenlökar

Färsk Persilja, Timjan, Dill, Dragon eller andra valfria färska örter

1/2 dl Panko

75g Parmesanost

Några skvättar Tabasco

Rumstemperera smöret och blanda med fint hackad vitlök, schalottenlök och diverse färska örter. Blanda i riven ost, tabasco samt avslutningsvis panko. Bred örtsmöret på hummern och lägg på grillen. Gratinera hummern tills den är genomkokt och toppingen är gyllenbrun. Dela hummern på längden, i mitten från huvudet och nedåt.

Grillad pilgrimsmussla med äpple, gurka, mandel och bryntsmörmajo

Pilgrimsmussla är en läcker och mjäll delikatess som med fördel serveras tillsammans med något krämigt samt en syrlig och krispig sallad.

50g smör

1 Gurka

1 Grönt äpple

1/2 citron

1 Ägg

2,5 dl rapsolja

1 påse mandel

1/2 tsk dijonsenap

1 skvätt ättika

1 knippe dill

1 förpackning vattenkrasse

Bryn smöret i en kastrull. Separera äggets gula från vitan och lägg gulan i en bunke. Häll i en skvätt ättika, senap och en nypa salt. Häll sakteliga i oljan under konstant vispning tills det tjocknat till en fast majonnäs. Avsluta med att tillsätta det brynta smöret. Smaka eventuellt upp med mer ättika och salt.

Tärna äpplet fint och lägg det i kallt vatten, annars finns risk för att det blir brunt. Innan servering hälls vattnet av och gurk- och äppleblandingen  Tärna även gurkan. Hacka mandeln och rosta den lätt i en torr stekpanna.

Pensla pilgrimsmusslan med olja och krydda med salt och peppar. Grilla någon minut på varje sida.

Lägg upp musslan på en tallrik och tillsammans med bryntsmör-majonnäsen. Lägg upp äpplet och gurkan. Toppa med dill och vattenkrasse.

(Visited 552 times, 1 visits today)