Final Fantasy var meningen att vara det sista verket av Hironobu Sakaguchi men kom att bli en hel serie av spel efter att första spelet blev en hit – för att inte tala om alla spinoffer eller uppföljare till spel i huvudserien. Så nu, när nummer femton snart landar i hyllorna, är det hög tid att se tillbaka på spelserien och lista – i mitt subjektiva tycke – de fem bästa.

Final Fantasy VIII

5. Final Fantasy VIII (1999)

Det åttonde spelet i serien är i grunden en kärlekshistoria i vilken en ond häxa med storhetsvansinne vill förinta hela världen för att hon ska bli omnipotent. Med fantastiska karaktärer designade av den lika fantastiske Tetsuya Nomura bjuds vi på ett stort äventyr. Spelets protagonist, Squall Leonheart, minns jag med värme. Ensamvargen som för utomstående kan verka en aning känslokall tilltalade det unga jaget. Musiken är dock inte lika minnesvärd som till andra spel i serien – Nobuo Uematsu, en av spelsvärldens största tonsättare, kan så mycket bättre.

Final Fantasy X

4. Final Fantasy X (2000)

Detta är det första spelet i serien som kom till Playstation 2 och även det första som använde röstskådespelare. Vi följer blitzballstjärnan Tidus i en berättelse om liv och död för att i slutänden försöka besegra ett legendariskt monster. Nobuo Uematsu har fått assistans i tonsättandet och resultatet är både stämningsfullt och minnesvärt. Även om spelet är en aning linjärt i sitt upplägg – ingen världskarta att resa runt på eller liknande – så är det värdigt fjärdeplatsen tack vare berättelsen, musiken och den fina grafiken vi bjuds på.

Final Fantasy XII

3. Final Fantasy XII (2006)

Vi får följa Vaan, en ung, föräldralös pojke som drömmer om att bli en luftpirat. Av en händelse stöter han på prinsessan Ashe, från Dalmasca, som leder motståndet mot det onda kejsarimperiet Archadia. Med på äventyret följer även Balthier, en högfärdig luftpirat som gärna ser sig själv som huvudperson, och hans andrepilot Fran, en Viera-krigare med kaninöron. Blandningen av Star Wars med klassisk fantasy är underbar i detta spel. Spelarna ges mer frihet än i något annat Final Fantasy-spel via ett nytt stridssystem och spelet håller ett högre tempo än tidigare spel i serien.

Final Fantasy IX

2. Final Fantasy IX (2001)

I det charmigaste, varmaste och nästan bästa spelet i serien får vi följa den unge tjuven Zidane, som hamnar i sällskap med den lilla svartmagikern Vivi, prinsessan Garnet och hennes smått klantige livvakt Adelbert Steiner, för att rädda världen från den onda drottningen Brahne. Men det visar sig snart att drottningen inte är det enda hotet mot världen. Tack vare karaktärerna och platserna vi får besöka är detta ett spel som måste spelas. Minnet av det är som en gammal Disneyfilm som sågs som barn – underbart! Nobuo Uematsu levererar återigen musik som bara han kan.

Final Fantasy VII

1. Final Fantasy VII (1997)

Spelet som för många är själva definitionen av Final Fantasy är det första som kom till Playstation och även det första i serien att använda 3D-grafik. Direkt kastas vi in i berättelsen då vi får följa Cloud Strife och ekoterroristgruppen Avalanche på deras uppdrag att förstöra en av staden Midgars Mako-reaktorer. Med en välskriven berättelse, ett flertal ikoniska karaktärer, t.ex. nämnvärda antagonisten Sephiroth, och Nobue Uematsus briljanta musik är detta ett fantastiskt spel. Men det var inte kärlek vid första ögonkastet för mig. För mig var datorspel vid den tiden Street Fighter, Tekken och Mortal Kombat blandat med en dos av Time Crisis – det där spelet då man sköt på skärmen med en ljuspistol – och jag var väldigt emot att behöva läsa all den där texten som spelet verkade innehålla. Men jag gav det ett försök och nu är det här på listan som nummer ett. Mycket på grund av det faktum att det var spelet som väckte mitt intresse för välskrivna berättelser i spel. Och även på grund av att om det inte vore för detta spel hade det troligen inte blivit någon lista.

 

 

Final Fantasy XV släpps den 29 november till Xbox One och Playstation 4.

(Visited 111 times, 1 visits today)