Det är långfredag. För femtio år sedan var det otänkbart att arbeta idag, men vi vilar inte. Det är nämligen så att familjeföretaget och skotillverkaren Enzo Bonafé från Bologna i Italien har för Skoaktiebolaget skapat ett stycke skomagi: en grafitgråspräcklig wholecut i stingray!

En sko i stingray lämnar en del frågor. Vi har funderat kring de moraliska och politiska aspekterna kring att publicera det här inlägget, men i slutändan valde vi att lämna dem därhän och fokusera på just hantverket och det eleganta. Det lämnar också en del frågor kring det praktiska då det låter som ett svårt skinn att arbeta med.

Det är det också, men Enzo Bonafé har med sin småskaliga och noggranna produktion och tradition just de rätta kunskaparna för att klara av det. De har gjort skon på sin signifikativa läst 946, en relativt aggressiv läst vilken är mejslad och trubbig i nosen. För att göra skon än mer smäcker är den durksydd (bind- och slitsulan fästs med skons ovandel via en enkel söm, en nättare konstruktion än randsydda) och har en avfasad midja (beveled waist). Det sistnämnda är inte alltför vanligt i RTW-skor (ready to wear) och kräver sin kunskap.

Wholecuten från Enzo Bonafé. På sulan kan man se avfasningen mot sidorna, så kallad ”beveled waist”.

Resultatet blir en oerhört figurnära sko med ett sagolikt valv. Av egen erfarenhet vet vi att 946-lästen skapar en känsla av elegans få skor kan matcha. Charcoalfärgen och spräckligheten skapar en sällsam dynamik som gör att skon sticker ut utan att bli vulgär.

Användningsområdet kan tyckas begränsat, och det är det förmodligen också. Till att börja med är durksydda skor inte bra på att hantera väta p.g.a. sin enkla konstruktion, men svårigheten ligger kanske framförallt i det estetiska. Dock, till en mörkblå, eller ännu bättre, mellan- eller grafitgrå kostym i lyxig och tunn ull kan det bli effektfullt. Det kan också bli stiligt att kombinera med smoking, både mörkblå eller svart. Alla jordnära färger, grövre tyger eller linne är enligt oss uteslutet till, det blir helt enkelt inte harmoniskt. Krispigt vit skjorta känns som ett måste.

Kanske är den största glädjen med denna wholecut i stingray att helt enkelt äga dem, att veta att de står där i garderoben och väntar på rätt tillfälle. Kanske räcker det till och med att bara titta på dem och njuta av hantverket från fantastiska Enzo Bonafé.

Artikeln bilder är hämtade från Skoaktiebolaget.

(Visited 608 times, 1 visits today)