När ditt whiskyintresse väl tar fart kommer du förr snarare än senare i kontakt med The Whisky Exchange. Eftersom vi svenskar ofta besöker London kanske ditt första möte med butiken sker på plats. Det gjorde inte vårt. Efter 1000 besök på webben var det äntligen dags att träda in i denna skattkammare av whisky.
Företaget, kallat Speciality Drinks Limited, bildades 1999 av bröderna Sing där ena brodern Sukhinder innehar en av världens förnämsta samlingar. Faktum är att det var för att finansiera samlingen som affärsverksamheten startades upp. 18 år senare är The Whisky Exchange fortfarande familjeägt och de har blivit mycket välrenommerade och innehar ett imponerande utbud: 4000 whiskies varav 3000 single malts, 500 cognacs, 400 rom, 350 vodkas, 300 gin o.s.v. De är helt enkelt återförsäljaren av whisky och sprit nummer 1.
På översta hyllan hittas Elements of Islay-serien, företagets egen linje med whiskies från Islay
Axplock från butikens nedervåning med otaliga single malts
Den nya butiken i Covent Garden består av två våningar där den övre är tillägnad allt förutom single malt. Efter en snabb rekognosering vandrar vi nerför trappan och blir lätt saliga. Såhär ska det se ut! Varje vägg är maxad av flaskor och det är inte vilka flaskor som helst. Här finns bisarra dyrgripar, både moderna och gamla, många från före 2:a världskriget. Highland Park 50, Mortlach 70, Black Bowmore första utgåvan, flertalet Springbank Local Barley och legendariska Macallan och Karuizawa står uppradade. Just det ja, alla Annual Releases från Port Ellen och Brora också.
60-tals Macallan. På den tiden Macallan inte var trams
Karuizawa, japanskt konstverk både estetiskt och smakmässigt
Översta raden: Port Ellen Annual Releases. Understa raden: Brora Annual Releases
Springbank- och Longrowhimlen
Specially bottled for The Whisky Exchange
Servicen i butiken är inget annat än utmärkt. De erbjuder sjävklart flertalet drams som du kan sippa på medan du kikar runt, många buteljerade enbart för The Whisky Exchange. Eftersom vi känner igen i stort sett varje flaska och sorgligt nog inte kan köpa en Karuizawa från 1983 är det just dessa utgåvor vi riktar in oss på att inhandla. Butiken är känd för att välja utsökta fat.
Man blir inte mer objektiv efter tre-fyra drams men nu är beslutet taget och det blir fyra flaskor, alla buteljerade för butiken.
- Bruichladdich 2002 13 years Micro Provenance bourbon barrel. 52.7%, 240 flaskor
- Glenburgie 1998 17 years 54.1%
- Isle of Arran 1997 sherry hogshead. 45.9%, 196 flaskor
- Emerald Isle 1991 24 years 52.6%
Bruichladdich, Glenburgie, Arran & Emerald Isle
Den sistnämnda är en icke destilleriavslöjad irländare. Vi skall erkänna att vi köpt Emerald Isle hemifrån Sverige för upphämtning i butiken. Det är nämligen så att irländsk whisky destillerad mellan 1988-1992 har blivit oerhört populär och så fort en utgåva dyker upp försvinner den med rasande fart. Kan detta ha med den tropiska fruktexpolsion som däri vilar? Helt klart. Den här var dessutom väl prissatt, 200GBP.
Vi är mycket nöjda över inköpen, vi vet att detta är kvalitet via recensioner, nördig whiskykunskap samt The Whisky Exchanges goda rykte. Samtliga fyra sorter utlovar fin fruktighet (vi vet, vi borde variera oss) och när det här inlägget författas har alla fyra blivit provsmakade. Recensioner följer snart självklart men vi kan redan nu avslöja att snittpoängen blev 89,5 poäng. Jackpot, med andra ord.
En entusiast framför ett Macallanskåp
Efter en och en halv timme är det motvilligt dags att lämna butiken. Personalen blir möjligtvis glad, men vi hade kunnat stanna flertalet timmar till. Det var tyvärr en praktisk omöjlighet att köpa fler flaskor med tanke på bagagevikt inför hemresan men man bör passa på väl på plats. Tyvärr, eller snarare pliktskyldigt, har The Whisky Exchange anpassat sig efter svensk alkohollagstiftning vilket innebär att ett onlineköp blir oskäligt dyrt. Vi har som tur är Måns på plats i London för att kringgå problemet. Annars rekommenderar vi att ni helt enkelt åker dit. Det är värt det även om ni bara vill kika lite på vackra flaskor och en vacker butik. Slainthe!