The Open Championship är golfens Wimbledon. Äldst, störst och mest prestigefull. Just nu pågår den 146:e upplagan på anrika Royal Birkdale belägen tre mil norr om Liverpool i England. Regerande mästare är Henrik Stenson efter uppvisningen och duellen mot Phil Mickelson förra året på Royal Troon. Men för oss är de verkliga mästarna de som hållit stilen på banan, de som försökt bevara klädsel och uppförande. Vi bjuder således på ett collage över de bäst klädda i The Open Championships långa historia.

Innan vi presenterar våra utvalda utstyrslar skall vi säga att vi tycker det är synd att golfen, liksom tennisen, har tappat sin touch klädmässigt. Dock är vi stora förespråkare av det progressiva rent generellt och i linje med allt annat bör saker förändras och optimeras. Bekvämlighet är viktigt. Men det behöver inte vara fult för det (även om det är svårare att göra snygga plagg i funktionsmaterial). Gör ett slag på funktionsbyxan, låt den vara morotsformad med hög midja. Ta bort de gräsliga färgerna och smaklösa mönstren. Återvänd till klassiska golfskor med tunga och brogue. Och varför har så många keps? Byt ut allt svart mot mörkblått. Gör någonting åtminstone!

Med denna frustration i åtanke blir man lätt nostalgisk och vill hitta tiderna då det fortfarande var någorlunda viktigt att vara välklädd på banan. Bomullens och de vackra färgernas tid. När mönster var genomtänkta. När golfskon var randsydd. När någon fortfarande hade en kofta på sig och väl tilltagna kragar samt plisserade byxor. När du bommade en cigg på första tee! Nåja, det sista kan vi vara utan. Så här är de då, våra utvalda outfits genom tiderna från The Open Championship.

Fred Daly, 1970 på St. Andrews. Daly var här 69 år gammal och vann The Open 1947. Fred missade cuten efter 22 över par de två första rundorna. Men stilig, det var han. 

Geo Duncan, Alex Herd, Tom Ball och legenden Harry Vardon inför The Open Championship någon gång runt sekelskiftet. Golfens ursprungsklädsel var klanderfri.

Samme Vardon, 1903. Vardon vann The Open hela sex gånger. Vinner man The Open iförd kavaj är man en legend. Punkt.

Justin Thomas från USA gjorde under gårdagens inledande runda ett tappert försök till att hylla ursprungskläderna.

Peter Thomson från Australien vann The Open fem gånger. Bilden är från 1958 under hans fjärde vinst på banan Royal Lytham & St Annes. Plisserade byxor med hög midja och slag. Som hämtat från 2017.

Bortgångne Payne Stewart under The Open på Royal Troon 1989. Payne spelade alltid i knickers och sving var lika flytande som hans härliga klädsel.

Nick Faldo, trefaldig mästare från England. Hans sista vinst kom på Muirfield 1992. Bilden är från samma bana år 2013. Visst, outfiten är borderline, men den har något. 

Sam Snead och Ben Hogan under The Open 1946 på St. Andrews. Snead vann denna gång men Hogan vann 1953. Allt är bra med deras klädsel, byxorna inte minst.

Ikonen Arnold Palmer på Royal Birkdale där han vann 1961. Arnie är den golfare som klätt sig allra bäst genom åren i vårt tycke.

Den andre ikonen Jack Nicklaus, St. Andrews 1978. Nicklaus vann detta år sin sista av tre Open Championships (1966, 1970). Argyletröjor är svåra att få smakfulla men i toner av blått och vitt blir det här en fullträff. Och skorna är underbara med tunga och allt.

Samme Nicklaus 1972 på Muirfield. 98 hattar av 100 i denna outfit.

Ben Hogan igen, 1953, segrare av The Open på Carnoustie. Finns inte en stilsynd på den här bilden, varken på utövaren, funktionärerna eller åskådarna. Gubbhatt, polo under koftan och perfekta byxor. 

Det är svårt att se denna bild utan att bli rörd. Severiano Ballesteros som berörde golfvärlden så var välklädd som få. Här den klassiska mörkblå munderingen han bar när han vann på St. Andrews 1984. Segergesten är också förevigad på mängder av foton.

Ian Baker-Finch från Australien skrällvann The Open 1991 på Royal Birkdale, hans enda majorseger. Baker-Finch var välklädd hela helgen men kanske allra mest här när han i modern tappning bar upp det rosa till det grå.

Amerikanen Tom Watson prenumererade på segrar i The Open Championship, hela fem stycken blev det. Han trivdes som allra bäst på linksbanor och här på Royal Troon 1982 vann han sin fjärde Open med stil i himmelsblå kashmir.

Seve 1988. Vårt favoritfoto från British Open någonsin, hela finishen i svingen symboliserar hans fighting spirit, kraftfullhet och kreativitet. Han vann detta år sin tredje och sista Open på Royal Lytham & St. Annes i en mundering vi av känslomässiga skäl måste tillskriva 100 hattar av 100. 

(Visited 277 times, 1 visits today)