Världens mest välrenommerade och utbudsmässigt starka webshop hittas i London och går under namnet The Whisky Exchange. Butiken startades 1999 av bröderna Sing: stora samlare och stora whiskykännare. I takt med framgång och expansion blev de även oberoende buteljerare under namnet Speciality Drinks Limited.

Initialt buteljerade de endast singelutgåvor från de allra tyngsta destillerierna men under åren har de diversifierat portföljen och skapat både klassiska och mer lättillgängliga utgåvor och hela serier. The Single Malts of Scotland är en sådan. Den har löpt över flera år och här har man kunnat snappa upp otroliga guldkorn genom åren, såsom Clynelish från 1972. Ack, den kära tiden då man kunde köpa en sådan flaska för strax över tusenlappen. Liknande utgåvor släpps knappt idag eftersom i stort sett all whisky från 70-talet är slut, och när väl en flaska hittar till hyllan betingar den minst det trippla, om inte mer.

Elements of Islay

En annan serie som fått stor uppmärksamhet, välförtjänt sådan om du frågar oss, är Elements of Islay. Tack vare utvalda fat av god kvalitet, smart marknadsföring och innovativ paketering är serien välkänd i whiskykretsar. Att alla whiskysorter i serien är från Islay, kultdistriktet nummer ett, bidrar också till seriens popularitet, liksom att alla destillerier från ön, såväl aktiva som nedlagda, är representerade.

Elements of Islay - Flaskor

Vi älskar utseendet på flaskorna. Medicinflaskor med etikettering inspirerad av periodiska systemet. Varje destilleri eller typ av whisky får en bokstavskombination bestående av två bokstäver och siffran bakom indikerar vilken utgåva i ordningen det är. Om man sedan tycker att informationen på flaskan är knapphändig kan man gå in på seriens hemsida, islay.com, för att läsa mer om flaskan i handen. Det enda minuset egentligen är att flaskorna är på 50cl istället för standardiserade 70cl.

Bw6 – Sjätte utgåvan från Bowmore

Kvaliteteten är genomgående mycket bra och whiskyn buteljeras vid cask strength. Roligt är att just nu har Systembolaget inne ett antal av flaskorna i butik och fler kan beställas i beställningssortimentet. Vi plockade upp den senaste utgåvan av Bowmore, Bw6, på vinkällarbutiken i Stockholm. Flera av Bowmoreutgåvorna i serien är nämligen från 90-talet, Bw6 inget undantag, och Bowmore från 90-talet är ofta synonymt med tropisk frukt och ren rök. Vi provade. Nedan är noteringarna.

Elements of Islay - Bw6 - Flaska

Typ: Single Malt
Region: Islay
ABV: 55,2
Utgåva: Okänd
Lagring: Fyra first-fill bourbon barrels från 1999

Doft: Det börjar direkt med fruktigheten, men ett knep är att låta denna whisky andas i tio-femton minuter för bästa frukteffekt. Röken känns också direkt, kanske inte Bowmores karakteristiska ”rena” rök, i detta fall är det lite mer ”smutsig” rök, men mycket trevlig ändock. Och sedan alla dessa frukter! Mango, papaya, passionsfrukt och till och med lite jordgubbar. Sälta och lite marsipan.

Smak: Hmm, hur ska man förklara det här. Tänk dig att du går in i en godisbutik, tar med dig lite trä och torv och sätter eld på det inne i butiken samtidigt som du äter upp allt godis? Fantastiskt, helt enkelt. Samma frukter igen och lite vanilj. Det är så förbaskat trevligt med tropisk frukt i whisky!

Eftersmak: Lång, söt och lite rökig. Var kom bananen ifrån?

Tillfälle: Framför påskbrasan i solnedgången.

Betyg: 90 hattar av 100

Inläggets huvudbild är från The Whisky Lounge

(Visited 457 times, 1 visits today)