På La Maison du Whisky inhandlades en Clynelish 1996 Signatory Vintage. Clynelish från nittiotalet är en sådan där flaska man alltid bör ha öppnad hemma eftersom kvaliteten i stort sett alltid är mycket bra. Vi har nu öppnat och provsmakat och kvaliteten var…mycket bra!

Clynelish är inte ett av Skottlands mest kända destillerier men samtidigt inte heller bland de okända. Whiskykonnässörer vet att Clynelish, oavsett epok, erbjuder whisky av hög klass. Från de legendariska 72:orna till de utomordentligt fina 82:orna, vidare till de ypperliga 89:orna och sedan fram till 95:orna, 96:orna och 97:orna. Det är bara en tidsfråga innan 00-talet kommer att frambringa fina årgångar också.

Clynelish har ett så pass fint och starkt destillat att det fungerar att lagra på både mjuka bourbonfat och tyngre sherryfat. Man hittar nästan alltid grunden som är mineralisk, vaxig och med en touch av kust, oavsett lagringslängd och fattyp. Det härliga med Clynelish är att mängder med oberoende buteljerare har tillgång till dem, nackdelen är att så fort en flaska dyker upp på marknaden som verkar intressant så säljer den snabbt slut. Dock är även Clynelishs standardbuteljering en fin whisky. Diageo, dess ägare, har här den goda smaken att erbjuda en 14-åring som inte är kylfiltrerad och buteljerad vid fina 46%. Tänk om alla gjorde så.

Nåväl, vår whisky är också buteljerad vid 46% men 20 år gammal och lagrad på ett refillsherryfat. Det kan liksom inte bli dåligt. Vi förväntar oss 86-90 poäng. Skål!

Clynelish 1996 Signatory Vintage

Clynelish 1996 Signatory Vintage ”The Unchill-Filtered Collection” – Cask 11376

Typ: Single Malt
Region: Highlands
Destillerad: 1996-11-12
Buteljerad: 2017-01-20
Ålder: 20 år
ABV: 46%
Utgåva: 472
Lagring: Refill sherry butt

Doft: Grönt äpple blandat med citron, joderad rök och bivax. Gröna druvor är tydligt och sedan vill honung vara med och leka! Mineralisk självklart. Vet inte varför, men att dricka Clynelish från nittiotalet får mig ofta att tänka på solsken!

Smak: Bitter frukt, härligt! Gröna äpplen igen, gröna druvor, grapefrukt och citron. Den har en oljig konsistens, nästan lite som sirap, vilket rundar in. Lätt sälta, våta stenar. Typisk, typisk Clynelish.

Eftersmak: En kryddighet träder in som så ofta förr i finishen. Gröna äpplen, kanske den tydligaste frukten whiskyn igenom, tillsammans med den gröna druvan.

Kommentar: Japp. Själva motsatsen till att köpa grisen i säcken. Hittar ni Clynelish från mitten av nittiotalet till ett vettigt pris och minst 46% ABV, köp!

Betyg: 89 hattar av 100

(Visited 197 times, 1 visits today)