Jakten på den välsittande skjortan är inte alltid enkel. Ofta slutar det med att den skjorta man köper direkt från hyllan (ready to wear) inte sitter precis som man önskar. I mitt fall är ärmen ofta för lång, lite för bred och jag behöver alltid en extra knapp på ärmen bakom ursprungsknappen för att kunna tighta till avslutet. Därför har jag på senare tid använt mig mer av måttsömnadstjänster (made-to-measure, eller MTM). Denna gång var det Xacus tur och jag gjorde det i den lokala butiken Hugo på Kungsholmen.

Xacus från Vicenza är en av Italiens större skjorttillverkare och deras mjuka linjer i detaljerna har alltid tilltalat mig. De har ofta varit min go-to-shirt, både till kostym och till enklare klädsel. Dock var detta första gången jag testade deras MTM-tjänst ”my concept”.

Konceptet MTM är tämligen enkelt. Man utgår från en redan befintlig modell, i detta fall deras modell ”tailored fit” i storlek 38, och utifrån den gör man de nödvändiga justeringarna. Justeringarna man kan göra är många, därför är det alltid en fördel med erfaren personal som kan hjälpa till och guida längs vägen.

1. Val av tyg

Det första jag gjorde var självklart att välja tyg. Här finns ca 150 tyger att välja ifrån, inklusive de högkvalitativa från väveriet Thomas Mason. Tre skjortor skulle sys upp. Jag saknade en klassisk ljusblå med cut away-krage i garderoben, liksom en blåvitrandig med samma typ av krage. Till sist ville jag även försöka ersätta min favoritskjorta i linne som jag sorgligt nog tappade på ett tåg för några år sedan och aldrig återfann. Valen föll på följande:

  • ljusblå fil-a-fil (en slags vävteknik som ger skiftande nyans) i bomull, dubbelvävd med täthet 120/2.
  • blåvitrandig oxford med trådtäthet 80/2.
  • blåvitrandigt linnetyg kallat tela di lino (vilket betyder linneduk).

Underst linnet, i mitten oxford och överst fil-a-fil

2. Made-to-measure-justeringarna

Efter det att tygerna valts var det dags att justera skjortan. Lyckligtvis sitter 38 i Xacus förhållandevis bra på mig vilket underlättar den visuella processen att se en slutprodukt. Denna blev alltså basen för mina skjortor. Fredrik på Hugo och jag gjorde sedan följande justeringar:

  • förlängning i kropp 2 centimeter (avskyr när en instoppad skjorta halkar ur)
  • kortning av ärm 1 centimeter
  • extraknapp i ärm samt smalare ärm 1 centimeter hela vägen

Mer än så avgjorde vi behövde ej göras. Det skall sägas att förlängningen av kroppen kanske inte behövs och i mitt fall gör det troligtvis att jag inte kan ha skjortorna utsläppta (vilket jag sällan har förutom vid varma temperaturer). Dock värt det för mig att veta att skjortan sitter på plats även efter första tvätten.

3. Val av krage

Xacus har en mängd olika kragar att välja mellan (12 st) vilket försvårar för en person med svår beslutsångest som jag. Dock är det en stor del i det trevliga med deras MTM-tjänst och efter en del resonemang valde jag cut away-krage nummer 10 på de två bomullsskjortorna och en större button down-krage på linneskjortan. Detta för att kunna få linneskjortan mer strikt med slips och knäppta knappar eller mer avslappnad utan slips och uppknäppta knappar. Eftersom bomullstygerna har en ganska formell karaktär valde jag cut away på dessa då jag uppskattar dessa med slips (även om jag rent generellt föredrar en pointed collar).

Xacus nr. 10 är en full cut away-krage, eller en så kallad wide spread

Nr. 57 är en klassisk button down, väl tilltalgen, vilket vi uppskattar

4. Val av knappar

Det finns även en mängd knappar att välja mellan, men för mig fanns inget annat än pärlemoknappar på alla tre. Kontrasterande knappar på skjortor har aldrig tilltalat mig, inte heller mönstrade innerkragar o.d. Pärlemo it is. Om man beställer mer än tre skjortor kan man även få en text inpräntad på knapparna utan extra kostnad. Detta är jag inte heller någon stor beundrare av men denna gång valde jag ändå att skriva ”Hugo x Chevaleresk”, mest för att minnas processen när skjortorna förhoppningsvis ännu hänger i garderoben om många, långa år. Plus att det blev rätt läckert i text på kartongen i vilken skjortorna levererades.

Hugo x Chevaleresk pryder pärlemoknapparna

5. Val av detaljer

När man gör en MTM-skjorta är ofta tjusningen att man kan välja mellan alla dessa detaljer. Hur skall sömmarna i ryggen se ut? Skall det vara bröstficka, och skall den i så fall vara rundad, pointed eller rak? Vill man ha kontrasterande sömmar (nej)? Hur vill du ha din knappslå? Dold, med ett veck eller två? Vill du ha rundade avslut på ärmen eller en rak kant? Detta är bara några av de saker man kan välja.

Jag valde två sömmar i ryggen, rundade ärmslut, rundad bröstficka på samtliga. Slät (eller enkel) knappslå för att få en elegant look på skjortorna (den dubbla är dessutom jobbigare att stryka). Extraknapp på ärmen bakom ursprungsknappen för att kunna få den att sitta åt och passa längden på kavaj och kostym.

Leveranstid och avprovning

Nu när alla detaljer var spikade och tygerna valda var det bara att vänta. Leveranstiden är den klassiska vid MTM, 4-6 veckor. Efter drygt fyra veckor dök skjortorna upp och jag kunde konstatera att allt jag önskade infriades. Justeringarna och detaljerna var på plats och jag var ännu mer nöjd med mina tygval i efterhand.

Oxfordskjortan

Linneskjortan som jag dessutom lät sy upp en näsduk till i samma tyg

Fil-a-fil, den mest formella av de tre skjortorna enligt min bedömning

Button down på linneskjortor är ofta en trivsam kombination. Denna till en solarokostym i jordig ton blir perfekt till nästa vår och sommar, men redan nu kan den bli ytterst fin med en grå flanellkostym

Tom på Hugo inspekterar slutprodukten

I samband med att skjortorna anlände gjorde vi även en liten fotografering för att illustrera hur skjortorna skulle kunna kombineras. Eftersom tygerna är såpass mångsidiga vill jag påstå att de passar till det mesta, både i material- och färgväg.

Oxfordskjortan tillsammans med ullkostym, ullslips och en duffle coat med marinblå krage

Till den ljusblå fil-a-fil-skjortan matchade vi med grön, okonstruerad överrock, havsblå zipcardigan i ull, naturfärgad ullslips med vinröda inslag vilka även togs upp i bomullsbyxorna

Linneskjortan dressade vi ner via en gråmelerad kofta, okonstruerad marinblå kavaj med grova sömmar samt ett par klassiska jeans i ljusblå tvätt

Prisbild

Till sist undrar ni säkerligen över prisbilden. Xacus basskjortor ligger på tusenlappen men ett mer generellt pris är 1300-1400 kronor. Priset på MTM-skjortan bestäms i huvudsak av kvaliteten på tyget du väljer. De allra ädlaste tygerna från Thomas Mason ligger på ca 3000kr men de kan vara så fint vävda att de praktiskt taget blir omöjliga att stryka. Sedan kan det tillkomma mindre kostnader som att välja tillhörande näsduk (199kr) eller om du vill ha initialer eller text på knapp eller skjorta (dock ingår detta vid köp av 3 eller fler)

Oxfordsskjortan tillhör prisgrupp 3, vilket innebär ett slutpris på 1699kr. Fil-a-fil-tyget är prisgrupp 4, 1799kr. Slutligen är linnetyget prisgrupp 7 vilket betingar 2299kr plus näsduk för 199kr.

Slutligen vill jag tacka Hugo för uppvisat tålamod under beslutsprocessen.

 

 

 

 

 

 

(Visited 585 times, 1 visits today)