Att vissa destillerier läggs ner är en gåta. Många av dem producerade whisky av världsklass såsom Speysidedestilleriet Caperdonich. Som systerdestilleri till mer berömda och kommersiellt framgångsrika Glen Grant stod de länge i skuggan, men under 2000-talet så började whiskyvärlden förstå att Caperdonich anno 1972 (förmodligen det bästa whiskyåret genom tiderna) var något alldeles speciellt, framförallt från deras refill-fat tidigare innehållande sherry.

Vi ska inte sticka under stol med att en refill-sherrylagring förmodligen är vår favorittyp, särskilt om den är äldre men eken inte hunnit bli dominant. Även om firstfill-sherrylagringen också är fantastisk med sin intensitet blir refill-lagringen mer subtil och den tropiska touchen kommer då lättare fram. Så är fallet med i stort sett alla Caperdonich –72, men utgåvan nedan har så mycket mer än bara tropisk frukt. Det är förvisso ett starkt uttalande, men vi undrar om inte denna är top 3 whisky vi någonsin smakat. Buckle up. Nu kör vi.

Caperdonich 1972 The Perfect Dram (The Whisky Agency)

Typ: Single Malt
Region: Speyside
Destillerad: 1972
Buteljerad: 2011
ABV: 58,4%
Utgåva: 145 flaskor
Lagring: Refill sherry hogshead

Doft: Förförisk. Monumental. Subtil men ändå storslagen. Ok, låt oss lista vad där finns: den vaxigaste honung du kan tänka dig. Nästan som att stoppa in huvudet i en bikupa minus alla bin. Polerad ek, såsom att vandra in i en träslöjdssal minus alla elever. Sedan öppnas en syltburk med all möjlig frukt där aprikoser och mango talar högst och där finns till och med spår av klassiska firstfill-frukter som dadlar och fikon. Mint från eken. Vaniljpaj. Citronpaj (det gör man alldeles för sällan). Nästan synd att smaka så utomordentligt härligt doftar den.

Smak: Många gånger är en whisky ”bättre” doftmässigt än smakmässigt, särskilt med äldre whisky då eken lätt tar över i smaken. Så är inte fallet här utan symfonin fortsätter. Aprikoser, mango och fikon. Vanilj, mint och polerad ek igen. Den massiva alkoholen gör sig perfekt (även om några droppar vatten intensifierar fruktsmaken). En skönhet i sin eleganta oljighet och komplexitet.

Eftersmak: Lång och komplex, frukten dominerar.

Kommentar: Man kan aldrig säga nej till denna. Vi slukade de sista få droppar vi hade kvar häromdagen och tyvärr är den nu i stort sett omöjlig att få tag i men vi såg en flaska på auktion häromdagen. För €1000….

Betyg: 96 hattar av 100. Caperdonich 1972 The Perfect Dram är verkligen en sällsynt gåva.

(Visited 175 times, 1 visits today)