Först ut att få smaknoteringarna publicerade av de fyra single malts vi köpte på The Whisky Exchange är Bruichladdich 2002 Micro Provenance Series. Extra roligt är att det är en single cask och att fattypen är detsamma som fatet vi äger själva sedan 2011.

2002 var ett stort år för Bruichladdich från Islay. Det var första helåret med nya ägargruppen, denna gång en privat sådan med legendariska Mark Reynier och Jim McEwan i spetsen. Dessa herrar tog en aggressiv position så till vida att de inte var rädda för att experimentera med olika fattyper eller med kornet. Det har resulterat i en mängd olika flaskor senaste 15 åren vilket gav dem ryktet att vara industrins rebeller.

Micro Provenance-serien handlar om just experimentet. Destilleriet buteljerar olika single casks för att ta reda på hur fatet, klimatet och lagringsplatsen påverkar nyanserna i deras whisky. Utgåvorna är aldrig särskilt stora (ofta mellan 200-300 flaskor) och som konsument kommer man nära deras whisky. Aldrig kylfiltrering eller färgämnen heller, självklart.

Utgåvan vi provat buteljerades för The Whisky Echange i London och de har som vi tidigare nämnt ett rykte om sig att välja utmärkta fat. Den här gången valde de ett standardbourbonfat vilket vi fann lockande, dels för att vi som sagt äger ett eget bourbonfat på Bruichladdich som skall buteljeras 2021, men också för att Bruichladdich relativt sällan buteljerar whisky utan finish eller dubbellagring. En oerhört ren produkt, det vill säga. Här är vad vi hittade.

Bruichladdich 2002 Micro Provenance Series, 13 year old for TWE.

Typ: Single Malt
Region: Islay
Destillerad: 22/11-2002
Buteljerad: 31/10-2016
ABV: 52,7%
Utgåva: 240 flaskor
Lagring: Bourbon Cask

Doft: Är det hö eller är det gräs? Svårt att säga, men en slags charmig ”farmighet” inträder först innan frukten kickar in. Melon, inlagda päron och äpple. Melonen är stiltypisk för Bruichladdich. Lätt havsbris, eller kanske snarare våt stenstrand vid havet. Mycket ren doft som avslutas med lite krita, ni vet sådan där man skriver med på en griffeltavla.

Smak: Friskheten fortsätter men nu finns också en liten sälta. Mycket trivsam alkoholstyrka. Frukt igen, mer melon men nu också persika. Äppelskal och lätt tropiska toucher i form av ananas. Kornet känns. Relativt tjock whisky.

Eftersmak: Lång, saltig och fruktig.

Tillfälle: Framför valborgsbrasan.

Betyg: 87 hattar av 100. Blir oerhört spännande när vårt fat är färdigt!

 

 

(Visited 129 times, 1 visits today)