Följande inlägg författas vid Medelhavets blå vågor. Av någon outgrundlig anledning brukar jag tänka på vilken whisky som är som Medelhavet. Kryddig, en touch av sälta och kust. En havsbris. Samtidigt fruktig och lite exotisk. Elegant och klar. Jag tänker Bruichladdich.

För några veckor sedan fick Systembolaget in en whisky som skulle kunna motsvara alla dessa element via en Bruichladdich 1994 Gordon MacPhail i deras Cask Strength-serie. Gordon & MacPhail från Elgin är den äldsta oberoende buteljeraren i Skottland och deras Cask Strength-serie har bjudit på massa pärlor genom åren. Det som gjorde att jag blev nyfiken på just denna utgåva var att det var en Bruichladdich 1994 vilket inte är så vanligt från, de flesta utgåvor från 90-talet är från 1992. Dessutom var den lagrad på refillsherryfat vilket ger en annan nyans än deras mer rikligt förekommande bourbonlagringar.

Bruichladdich gör tre typer av destillat: det orökta till Bruichladdich, det rökiga till Port Charlotte samt det obscent rökta till Octomore. Grunddestillatet är fruktigt och blommigt och nyanserat vilket gifter sig mycket fint med Atlantlagringens sälta. Klassiska kännetecken i nuvarande Bruichladdich är melon, päron, blommor och en touch av farm, eller kanske snarare hö och gräs. Ofta känner man vaniljen också från bourbonlagringen. Det blir spännande att se hur sherryn påverkar destillatet denna gång.

Bruichladdich 1994 Gordon & MacPhail Cask Strength

Typ: Single Malt
Region: Islay
Destillerad: 6/10 1994
Buteljerad: 4/5 2016
Ålder: 21 år
Lagring: Refill sherry butt
ABV: 56,2%

Doft: Trädgårdsfrukter i form av äpplen och päron, sedan Bruichladdichs karakteristiska hav, som en liten bris av salt och friskhet, även om denna ton är mer lätthittad i borubonutgåvorna. Lätt gräddig, lite körsbär. Kryddor från sherryfatet, lätt ekig. Lätt gräsig.

Smak: Fortsatta kryddor i form av kardemumma och ingefära. Sherryn är här tydlig med sin prominenta russin. Varm ek, men aldrig störande ekig. Citrus nu också, frisk.

Eftersmak: Nougat? Blommigheten som finns i grunddestillatet hittas.

Kommentar: Japp, det var ändå en whisky värdig Medelhavet.

Betyg: 87 hattar av 100

Whiskyn finns att beställa här.

(Visited 229 times, 1 visits today)