I Halloweens anda fortsätter veckan med ett ganska givet tema: bästa skräckfilmerna genom tiderna. Skräck är inte en helt enkel filmgenre. Underhållningsmässigt så levererar de ofta värda om man vill se filmtypen för att bli rädd, men de riktigt stora verken erbjuder alltid något mer. Det är dessa vi letat efter. Det är dessa vi hittat.

Många avfärdar skräckfilmer kategoriskt som trams, andra är för rädda för att titta på det, för vissa uppstår total likgiltighet. Men när en skräckfilm har andra element såsom utmärkt regi, en tung story, välskrivet manus eller fina skådespelarinsatser så känns genren inte så ihålig. Ett av våra första minnen – som de 80-talister vi är – ifrån skräckfilmsgenren är Stephen Kings ”It” (Det, 1990). Det var kanske inte helt lämpligt att ta del av den som nio-tioåring, men där lades grunden till äkta skräck.

Genren exploderade under sena 90-talet och tidiga 00-talet med filmer som Scream och The Ring. Uppföljare gjordes och görs på löpande band. Men som många gånger förr får man enligt oss leta längre tillbaka i tiden för att hitta de allra största verken när film var film på riktigt, utan digitaliserade specialeffekter och genvägar. Att sätta ihop listan var till slut relativt enkelt. De flesta känner ni igen, kanske alla. De presenteras utan inbördes ordning.

Alien (1979)
Regissör: Ridley Scott
Betyg iMDB: 8,5

Djupt ute i rymden är rymdskeppet Nostromo på väg tillbaka till jorden med sin last av tjugo miljoner ton malm. Skeppets huvuddator mottar vad som verkar vara en nödsignal från en planet i närheten och avbryter därmed färden hem. Signalen visar sig komma från ett främmande rymdskepp, som Dallas tillsammans med sin försteofficer Kane och navigatören Lambert går för att undersöka. Där hittar de en främmande varelse…

 

It (2017)
Regissör: Andy Muschietti
Betyg iMDB: 7,8

Det är 1980-tal och den lilla staden Derry i Maine lamslås av skräck när flera av stadens barn hittades brutalt mördade och lemlästade. Sju elvaåringar som alla är lite utanför bildar tillsammans ”The losers club” och trotsar faran. De börjar förstå att mördaren inte är av kött och blod utan ett monster som kan förvandla sig till det man är mest rädd för.

 

The Conjuring (2013)
Regissör: James Wan
Betyg iMDB: 7,5

Familjen Perron flyttar in i ett hus på Rhode Island och oförklarliga saker börjar att hända. Paret Ed och Lorraine Warren, som utreder paranormala händelser, kallas in för att hjälpa dem.

 

Psycho (1960)
Regissör: Alfred Hitchcock
Betyg iMDB: 8,5

En ung kvinna flyr i tillfällig sinnesförvirring från Phoenix i sin bil efter att ha stulit 40 000 dollar som hennes arbetsgivare uppdragit åt henne att sätta in på banken. Under natten tar hon in på ett ensligt motell. Den unge innehavaren, Norman Bates, börjar prata förtroligt med henne. Han bor tillsammans med sin gamla mor, som han älskar över allt annat trots att hon är svår att leva tillsammans med. Innan Marion lägger sig duschar hon. Plötsligt rusar den gamla kvinnan in och dödar henne med flera knivhugg och försvinner lika snabbt som hon kommit…

 

The Thing (1982)
Regissör: John Carpenter
Betyg iMDB: 8,2

En grupp amerikanska forskare i Antarktis undersöker förödelsen efter att den norska bas som de var grannar med blivit förstörd och de till synes galna norrmännen tagit sitt eget liv. Det visar sig snart att de norska forskarna blivit attackerade av en ”Sak”, en varelse som likt ett virus tar över allt den kommer i kontakt med och förvandlar det till del av sig självt.

 

The Exorcist (1973)
Regissör: William Friedkin
Betyg iMDB: 8,3

Vi får följa prästen Damien Karras som är i en period av tvivel vad gäller sin egen kristna tro. Han blir kontaktad av en känd skådespelerska som hävdar att hennes dotter är besatt av en demon. Efter att ha noggrant undersökt flickan så beslutar han sig att försöka sig på en exorcism med hjälp av en äldre och mer erfaren präst – Lankester Merrin (Max von Sydow).

 

The Shining (1980)
Regissör: Stanley Kubrick
Betyg iMDB: 8,4

Jack Torrance (Jack Nicholson), en nykter alkoholist och misslyckad författare, tar jobb som vaktmästare på ett avlägset hotell i Klippiga bergen över vintermånaderna medan hotellet hålls stängt. Han hoppas att avskildheten som hotellet erbjuder, då det årligen snöas in, skall ge honom den ro han behöver för att kunna skriva sin projekterade bok. Med till hotellet tar han sin fru Wendy och sexårige son Danny. Hotellet ruvar på mörka hemligheter..

Källor: iMDB.com, sfi.se

(Visited 924 times, 1 visits today)