När Almedalsveckan nu tar sin början har Chevaleresk representanter på plats. Vårt huvudsakliga syfte med närvaron är egentligen inte att bedöma kläder och stil men det är lätt hänt att man kikar lite extra på sådant ändå. Därför presenterar vi vår lista över de bäst klädda politikerna i Almedalen 2017.

Men vad är då Almedalsveckan? Följande går att finna som definition av Almedalsveckan på wikipedia.com:

Almedalsveckan, tidigare kallad Politikerveckan i Almedalen, genomförs årligen i Visby på Gotland, där företrädare för såväl de svenska politiska partierna som allehanda intresseorganisationer och företag samlas och diskuterar politik och samhällsfrågor. Evenemanget koordineras av Region Gotland och de olika evenemangen organiseras och bekostas av de deltagande partierna och organisationerna. Almedalsveckan blev kring år 2000 banbrytande även internationellt genom sin blandning av partiledartal av samtliga partiledare i riksdagen och ett mycket stort utbud av seminarier arrangerade av intresseorganisationer. De senaste åren har kopior skapats i flera andra länder. Tidigare genomfördes Almedalsveckan under den första hela veckan i juli, men från och med år 2009 är den flyttad till vecka 27

Men hur upprätthåller då våra politiker stilen rent generellt och under Almedalsveckan? Följande är ett nyligen komponerat utdrag från chevaleresk.se:

Almedalsveckan, tidigare kallad Politikerveckan i Almedalen, uppvisar tyvärr inte kriterierna för att få en trovärdig stillista komponerad efter sig. Det mångåriga förfallet inom svensk politik, både kompetens- och stilmässigt, tvingar oss sätta ett streck över samtliga tilltänkta positioner på listan. Listan koordineras av chevaleresk.se som 2016 blev banbrytande även internationellt genom sin blandning av Måns Zelmerlöws trovärdighet och Alexander Wibergs stora utbud av nördiga intressen”

Sorry, det blev alltså ingen lista över de bäst klädda svenska politikerna i Almedalsveckan, ty det finns inga. Under flertalet år har svenska politiker uppvisat en mångfald i tråkiga kostymval i form av färg, material och snitt. Svart eller grått, ibland mörkblått. Tråkiga, själlösa och trubbiga slag. Ingen lyster i materialet. Stefan Löfven har visserligen börjat med mer skräddarsytt och lite finare touch, men det räcker inte. Slipsarna då? Göran Hägglund kommer kanske undan ibland, men ofta är de i tjock siden med lika tjocka knutar och alltför långt mellanrum mellan knut och krage. Vandrande stilsynder i offentlighetens spelrum. Byxor med tre veck nertill, klumpiga, oputsade svarta skor. Nej, nej. Att stryka denna lista känns bra och givet.

Icke godkänt. Slipsen, knuten och placeringen är icke godkänt med minusmersmak

Godkänt, men knappast listmaterial

Dock, vi kommer naturligtvis inte lämna er lottlösa, eller ”blåsa er på konfettin” som det kallas i folkmun, istället presenterar vi den i vårt tycke bäst klädde politikern genom tiderna via ett antal inspirerande bilder. Hade vi valt sett till enbart stil på kontorstid hade det troligtvis inte blivit samma förstaval, då hade Barack Obama segrat. Sällan har en statsmannamässighet kombinerats med sådan klanderfri konfektion och slipsknut. Men vi har sett till helheten och självklart gemensamma nämnare i stilen, även om den är mer preppy och IVY än vår. Vi presenterar vår favoritpolitiker sett till kläder genom tiderna: John F Kennedy! Få politiker har lyckats kombinera ursprung och klädsel lika effektivt. Den gode John föddes i Massachusetts och studerade vid Harvards Universitet vilken genomsyrar hans klädstil, inte minst den informella med smakfulla preppy-outfits. Kostymerna var alltid tilltalande och även här såg man inslag av preppy-looken via diagonala blockränder. JFK lyckades även med konsstycket att se bra ut i shorts. Alltid välklädd, var ordet!

Bilder från gentlemansgazette.com samt regeringen.se

(Visited 589 times, 1 visits today)