Isle of Arran Distillery, beläget på ön med samma namn, är ett av Skottlands yngsta destillerier. Sedan 1995 har de opererat på en av Skottlands vackraste öar och själva destilleriet är lika vackert det. De senaste åren har de även börjat släppa whisky i toppklass.

Förra året var en milstolpe i företagets historia då de äntligen släppte sin efterlängtade 18-åring vilken fått goda recensioner. Arran har gjort det bra, i takt med att de blivit äldre har de släppt en standardutgåva som är ungefär lika gammal som dem själva vilket har gjort att man som konsument kan följa deras utveckling. De har dessutom släppt mängder med whiskysorter under åren, ofta med mindre attraktiva vinlagringar, men nu när de har en betydande stock av bourbon- och sherryfat börjar kvaliteten lysa igenom.

Något de också satsat på är single casks. Privatpersoner och företag har under årens lopp kunnat buteljera egna fat, både sherry och bourbon, och på sätt har de fått spridning på både sin whisky och sitt varumärke. Vi fick upp ögonen för Arran för många år sedan men det var först förra året när vi inhandlade Arran The Bothy som vi förstod hur bra de har blivit. Därför blev vi nyfikna på The Whisky Exchanges egna tappning av ett sherryfat från 1997, hela 19 år gammalt. Exceptionally clean and fruity, löd omdömet. Vi köpte de sista två flaskorna.

Arran 1997 TWE

The Arran Malt 1997 19 years for TWE

Typ: Single Malt
Region: Islands
Destillerad: 14/04-1997
Buteljerad: 24/08-2016
ABV: 45,9%
Utgåva: 196 flaskor
Lagring: Sherry Hogshead

Doft: So fresh and so clean! Det här går snabbt. Mjuka bär, främst jordgubbar. Äpplen är tydligt. Vanilj, lätt vaxig. Den är mjuk, rund och gräddig.

Smak: Gräddigheten fortsätter i attacken som ändå är mild tack vare modesta 45,9%. Jordgubbar igen. En vag tropisk touch i form av passionsfrukt som via sin syra ger balans till allt det mjuka. Krämig, vit choklad.

Eftersmak: Förvånansvärt lång trots låg alkoholstyrka. Citrus, syrlig.

Tillfälle: En whisky för älskande.

Betyg: 88 hattar av 100.

(Visited 137 times, 1 visits today)