Acqia di Parma är en av våra favorittillverkare av parfym. Medelhavet är vårt favorithav (övriga på redaktionen är inte tillfrågade men de har egentligen ingen talan i detta fall). Därför var vi tvungna att prova samtliga sju utgåvor i Acqua di Parma Blu Mediterraneo, en parfymkollektion som drar inspiration från Medelhavets blå vågor.

Vi har sedan tidigare skrivit om den klassiska Colonia från Acqua di Parma. Det var vår första kontakt med parfymerna från Italiens mest klassiska parfymeri som grundades redan 1916. Colonia var deras allra första parfym som till skillnad mot dåtidens tunga och täta parfymer var lätt och frisk vilket banade väg för succén i Europa. Denna succé har fortsatt genom decennierna och 2001 köpte LVMH företaget och nuförtiden huserar de, som så många andra, välkända italienska märken, i Milano.

Medelhavet har vi en mycket djupare relation till. Seglatser, semestrar, bröllop, till och med boende har skett intill de städseblå vågorna från kulturens hav. Faktum är att Örat befinner sig i Neapel just nu. Vi hoppas att han kommer hem därifrån hel och hållen.

Amalfikusten, 2016

I den lilla byn Praiano, 2016

Serien Acqua di Parma Blu Mediterraneo innehåller sju parfymer och är på intet sätt ny. Den första i serien kom redan 1999:

  • Mandorlo di Sicilia, 1999
  • Arancia di Capri, 2000
  • Fico di Amalfi, 2006
  • Mirto di Panarea, 2008
  • Bergamotto di Calabria, 2010
  • Ginepro di Sardegna, 2014
  • Cedro di Taormina, 2016

Tanken med dessa sju sorter är att varje utgåva bygger på en speciell ingrediens som är signifikativ för den valda platsen samt Medelhavet i stort. Mandel från Sicilien, apelsin från Capri, fikon från Amalfi, myrten från Panarea, bergamott från Kalabrien, enbär från Sardinien och ceder från Taormina. Visst, detta låter oerhört pretentiöst. Vi älskar det. Platserna är alla mytomspunna. Det skall också sägas att vissa av sorterna är riktade mot kvinnor, vissa är unisex medan vissa är ämnade för män. Vi har provat dem alla.

Mandorlo di Sicilia, 1999

Doft: Välbalanserad och delikat. Siciliens sötma kommer fram via persika och mandel men balanseras av friskheten i bergamott, citrus och stjärnanis. Jasmin och cederträ.
Kommentar: Det är något visst med förstautgåvor. En fin introduktion till serien.

 


Arancia di Capri, 2000

Doft: Denna utgåva är en unisexparfym vilket märks via dess friskhet. Apelsin, mandarin, bergamott och bitter grapefrukt vilar på kardemumma och mysk.
Kommentar: Ljuvlig.

 


Fico di Amalfi, 2006

Doft: Som en bris från Medelhavet initialt. Färska och söta toner av citron och mandarin, sedan kommer fikon, rosépeppar och jasmin. Ljus ceder. Till kvinnan.
Kommentar: Som en solnedgång över fikonträden. Blommig och frisk.


Mirto di Panarea, 2008

Doft: Javisst! Basilika och myrten, kalabrisk citron och söta apelsiner. Havsbris och svarta vinbär. Enbär, ceder och bärnsten. Myrten. Hur ofta doftar man på det?
Kommentar: Panarea. Dit måste vi åka.

 


Bergamotto di Calabria, 2010

Doft: Den mest träaktiga doften hittills. Mysk, vetiver, ceder och sandelträ. Ingefära och en blommighet också samt citrusfrukter i form av bergamott i toppen.
Kommentar: Denna doft sägs vara unisex men vi skulle nog säga att den är mest maskulin hittills utan att vara tung på något sätt.


Ginepro di Sardegna, 2014

Doft: Ja, där är de, enbären. Mest kryddig av alla. Peppar och muskot, cypress och salvia. Tobaksblad och ceder. Mycket energi i doften!
Kommentar: Minst fruktig av utgåvorna men fortfarande frisk.


Cedro di Taormina, 2016

Doft: Det senaste tillskottet i serien är en unisexdoft med kryddiga nyanser i form av svartpeppar och basilika. Lavendel och cedeträ skapar elegans och citrusdofterna ger som alltid spets.
Kommentar: Kanske inte så nyskapande sett till de andra dofterna men det går knappast att klaga.


 

Sammanfattningsvis så är Acqua di Parma Blu Mediterraneo en mycket trevlig serie som föga förvånande domineras av friska citrusdofter. Det är svårt att i ord beskriva skillnaderna eftersom det är så nyanserat i själva doften. Vi rekommenderar helt enkelt att man besöker ett välsorterat parfymeri och utforskar själv. Om vi måste ta ut några favoriter så blir det förmodligen Bergamotto di Calabria tack vare sina fina toner av trä samt Arancia di Capri via sin fina friskhet. Men som sagt, prova själva!

Någonstans söder om Neapel, 2016

Capris höjder, 2016

Samtliga utgåvor i Acqua di Parma Blu Mediterraneo är Eau de Toilette men finns också som shower gel och body lotion.
Bilder: huvudbild från www.joshua-s.com, parfymflaskor från acquadiparma.com, övriga privata
Källa: acquadiparma.com samt gents.se

 

(Visited 572 times, 1 visits today)