Tyvärr är det ju så att hösten och vintern ställer högre krav på skorna än våren och sommaren. Borta är de torra, saltfria gatorna som lädersulorna älskar och istället ersätts de av förmultnade löv, grus och salt. Om man ändå vill hålla stilen är skor med gummisula ett bra alternativ. Vi har tagit fram nio fina modeller.

Som rubriken antyder så pratar vi nu om kostymskor. Detta är självklart ett brett begrepp och kostymens utförande bestämmer i stor grad typen av sko. Vi väljer dock att begränsa listan till mer klassiska kostymer i grått och blått i något tunnare kvalitet, d.v.s. traditionella jobbkostymer. Därmed inte sagt att listans skor passar till grövre ullkostymer i tweed eller flanell, tvärtom, men vi har till exempel inte med några derbyskor som rent generellt kanske inte passar lika bra till klassisk kostym som oxfords.

Gemensamt för alla skor på listan är att de är av oxfordtyp samt har gummisula. Detta för att klara av alla typer av underlag på marken. En finare lädersula klarar absolut väta också, men inte lika bra som gummisulan, vilken med mer framgång hanterar fukt, salt och grus.

1. Edward Green – Chelsea

Edward Greens klassiska modell Chelsea på deras 82-läst med tunn gummisula är inget annat än ett konstverk. Den lilla sofistikerade svan-nacken är pricken över i.

2. Enzo Bonafé – Etrusco Brogue

Listans enda fullbrogue är från italienska favoriten Enzo Bonafé via Skoaktiebolaget. Matcha med grövre ull, gärna grått, även blått.

3. Loake – Cadogan

En tålig quarter brogue till hösten är Loakes Cadogan med Dainte-gummisula på lästen Cadogan.

4. Crockett & Jones – Edgware Chestnut Calf

På Crockett & Jones populära 348-läst hittar man modellen Edgeware som har företagets ”nya” Citysula vilken är tunnare än Dainite.

5. Septieme Largeur – Eugene

Franska Septieme Largeur erbjuder få oxford-alternativ med gummisula men Eugene har med sin mandelformade läst och platta skosnören en sofistikerad touch.

6. Myrqvist – Skytteholm Dark Brown

 

Svenska Myrqvist erbjuder gummisula på flera av sina modeller där Adelaiden Skytteholm i mörkbrunt läder passar fint till mörkblått och grått.

7. Carlos Santos – Classic Oxford

Skoaktiebolaget har tagit hem flera modeller av portugisiska Carlos Santos med gummisula, här i en mellanbrun quarter brogue. Denna modell togs även med på denna lista.

8. Meermin – Black Calf

Meermin dyker ofta upp på många skolistor, ofta för sitt förmånliga pris. Denna quarter brogue passar via sitt rena formspråk till de flesta kostymer.

9. Skolyx – Cap Toe Oxford

Om man vill ha en klassisk, svart cap toe med gummisula är Yankos alternativ på rundade 962-lästen ett fint val.

(Visited 814 times, 2 visits today)