Pumpapajen. En nordamerikansk symbol för framförallt hösten i allmänhet och Thanksgiving och Halloween i synnerhet. Den är en symbol för skördetid och pumpafält som glittrar i orange i höstsolen är en mycket vacker syn. Pumpapaj är dessutom mycket gott. Vi har tagit fram fem drycker som passar väl till denna delikatess.

Pumpapaj är en söt efterrätt fylld med just pumpa och vaniljkräm. Pajen är ofta smaksatt med kanel, ingefära, muskot och nejlika. Även vanilj och kardemumma kan förekomma. Just pajens historia är brittisk i sitt ursprung men pumpan i sig, som är en gurkväxt, är nordamerikansk. Den hamnade i England på 1700-talet, användes snart i pajer och något sekel senare fanns receptet även i amerikanska kokböcker. Nu är den också förekommande i svenska hem och vill man på något sätt fira Halloween på ett lite mindre extravagant sätt kan pumpapajen vara ett alternativ.

Pumpafält i nordöstra USA

Efter lite snack med Carl Bodin Svensk, vår käre kock, tror vi att vi har lyckats med den inte helt enkla uppgiften att para ihop pajen med välsmakande drycker.

5 drycker till pumpapaj

Pedro Ximenez Sherry

Sherry är ett spanskt starkvin där de flesta stilar är torra till halvtorra men det finns även söta sorter såsom Don PX Pedro Ximenez. Denna tunga karaktären och sötman av russin gifter sig utmärkt med vaniljen i pajen.

 

Portvin

Liksom sherry är portvin ett starkvin och dessertvin (eller som Carl mer korrekt kallar det, sötvin) men från Portugal. I Smith Woodhouse 10 years hittas körsbär, dadlar, fikon och kanel, ett utmärkt sällskap.

Riesling Spätlese

Spätlese betyder sen skörd och det är den sena skörden som skapar sötman i dessa rieslings. Dock är den inte lika söt som sherryn och portvinet och för den som föredrar frukt men med syra och friskhet är Wehlener Sonnenuhr ett utmärkt alternativ.

Mörk rom

Nu pratar vi inte tunga romsorter med diesel- eller olivsmak såsom Caroni, utan mindre komplexa (d.v.s. söta) romsorter där fatkaraktären och muscovadosockret är tydlig, som hos Plantation Rom 20th Anniversary XO Barbados.

Trappistöl

Inte att förglömma är att en öl kan fungera mycket bra. La Trappe från Nederländerna är en så kallad ”dubbel” i belgisk bryggartradition vilket är en sötare typ av öl. Den mörka färgen kommer oftast från mörkt kandisocker vilket ger aromer av karamelliserat socker, sirap och kola, finfint till pajen!

Dessa var våra fem drycker till pumpapaj. Vill man ha alkoholfria alternativ finns det två som passar till i stort sett alla desserter enligt oss: Coca Cola och kaffe!


Källa och bilder systembolaget.se

 

(Visited 488 times, 1 visits today)