Det är valtider och aldrig tidigare har ett presidentval i USA kantats av så mycket dramatik och dårskap. Men även innan Trump kom in i bilden har amerikanska politiker levererat praktfulla skandaler. Örat listar några av de största och märkligaste politiska skandalerna i amerikansk politisk historia.

bill

Bill Clinton och Monica Lewinsky

Det finns nog ingen amerikansk politisk skandal som kan mäta sig med Monica Lewinsky-affären vad gäller sensationalism och absurditet. Bill Clintons relation med praktikanten Monica Lewinsky ledde tillslut till att Bill Clinton blev den andra amerikanska presidenten att ställas inför riksrätt (den första var Andrew Johnson 1868). Även om han frikändes gjordes han till åtlöje i stora delar av världen. Historien ledde även fram till ett av de mest bisarra politiska dokument någonsin, nämligen ”Starr-rapporten” författad av specialåklagaren Kenneth Starr. Rapporten är 445 sidor lång och består till stor del av intima och grafiska beskrivningar av Bills och Monicas sexmöten.

thomas-jefferson

Thomas Jefferson och Sally Hemmings

Thomas Jefferson förhållande med Sally Hemmings brukar benämnas som den första sexskandalen i amerikansk presidenthistoria och trots att detta skedde för mer än 200 år sedan väckte historien debatt fram till för bara några år sedan. Året var 1802 när Jefferson anklagades för att ha en affär med sin slav, Sally Hemmings, och dessutom vara pappa till ett av Sallys barn. Jefferson förnekade anklagelserna och satt kvar som president i ytterligare 7 år, men debatten om sanningen fortsatte ända fram till 1998 då DNA-tester visade att Jefferson med stor sannolikhet var pappa till åtminstone ett av Sally Hemmings barn.

watergate

Watergateaffären

Den amerikanska historien kantas av många politiska skandaler men ingen kan mäta sig med Watergateaffären som inleddes med att fem personer ur Richard Nixons omvalskampanj gjorde inbrott i Democratic National Committees (DNC) högkvarter i Watergate-kontorskomplexet i Washington, D.C. den 17 juni 1972. Även om Nixon inte personligen var inblandad från början gjorde han och hans administration allt för att försöka mörklägga händelsen. När skandalen blev offentlig ledde den till stort missnöje med det politiska systemet. Watergateaffären har även lett till att många efterföljande politiska skandaler, stora som små, har fått suffixet ”gate”.

wilbur

Wilbur Mills och Fanne Fox

Wilbur Mills var en mycket populär demokratisk kongressledamot på 60- och 70-talet. Rutinmässigt kallades han för ”den mäktigaste mannen i Washington” och han sägs ha funderat över att ställa upp i presidentvalet. Något som inte var aktuellt händelserna den 9 oktober 1974. Klockan 2 på natten stoppades Mills av polisen efter att ha kört onykter och deltagit i ett handgemäng med en argentinsk strippa vid namn Fanne Fox (även kallad ”The Argentine Firecracker”). Historien blev än märkligare av att Fanne Fox befann sig i bilen men försökte fly vilket slutade med att hon trillade ner i ett dike. Fanne Fox fördes till ett mentalsjukhus och lämnade Wilbur Mills med en hel del att förklara.

iran-contra

Iran-Contras-affären

Det var i november 1986 med Ronald Reagan som president som det uppdagades att högre regeringstjänstemän i hemlighet underlättat försäljning av vapen till Iran, som under den här tiden var föremål för ett vapenembargo. Vissa amerikanska tjänstemän hoppades också på att vapenförsäljningen skulle säkra frisläppandet av gisslan och tillåta amerikanska underrättelsetjänster att finansiera nicaraguanska Contras, något som hade förbjudits av kongressen. När det hela avslöjades ledde det till stor internationell uppmärksamhet och flera utredningar följde. Ingen av dem fann dock några bevis för att president Reagan själv visste omfattningen av vapenprogrammet.

För övrigt anser Örat att Donald Trump är ett riktigt praktsvin.

(Visited 264 times, 1 visits today)