Det är roligare tider för de skointresserade i Sverige. Förra veckan, mer bestämt i torsdags, slog portarna upp till Loakes nya flagshipsstore i Sverige. Lokalen är Skoaktiebolagets gamla och ligger på Humlegårdsgatan i Stockholm. Vidare har Crockett & Jones släppt sin nya höstkollektion och sist, men inte minst, kommer Shoegazing Super Trunk Show att gå av stapeln denna lördag 2 september.

Loakes nya flagshipstore

Om vi börjar med Loake så känns denna butik som ett naturligt steg i deras utveckling då Sverige är Loakes största exportmarknad. Man har kunnat se varumärket i flertalet butiker i våra större städer men kanske är Loake den av de randsydda modellerna som har störst spridning i vårt avlånga land. I butiken på Humlegårdsgatan kommer man att saluföra en stor bredd i både modeller och storlekar där premiumserien Export Grade självklart finns representerad.

I Loakes nya butik på Humlegårdsgatan i Stockholm

Ny kollektion från Crockett & Jones

Crockett & Jones har bara de senaste åren blivit mer aktiva och även aggressiva i sin innovation och marknadsföring. På Instagram har de tryckt hårt på sin Autumn/Winter 2017-kollektion och när de nu äntligen är släppt hittar vi dels helt nya läster och skor, men också en uppgradering som passar oss svenskar mycket bra: flera av de existerande och fina modellerna har fått den praktiska City Sole-sulan på sig. Denna är i gummi men är tunnare och mer diskret än Dainite-sulan vilket möjliggör ett elegant uttryck utan att vara opraktiskt för oss skandinaver. Till sist har vissa modeller fått fler färger.

Nya austerity broguen Turnbridge på 360-lästen i färgen Burnished Coffee.

Nya lästen 377 som har en smalare häl och nytt tåparti. Här i modellen Dorset II från deras main collection.

Gower II, en dubbel monk strap i full brogue på den klassiska 348-lästen.

Penny loafern Sydney finns numer med City Sole-sulan i gummi vilket möjliggör ett bärande långt in på hösten.

Anrika Coniston på den kanske allra bästa lästen för kängor, 325, kommer nu i Dark Brown Scotch Grain. En av de mest mångsidiga vinterskorna som finns att köpa.

(Samtliga bilder från crockettandjones.com)

Shoegazing Super Trunk Show

Det kanske allra mest spännande är dock Shoegazings Super Trunk Show nu på lördag på Scandic Anglais. Tidigare års utställningar har varit succéartade och det är Shoegazings Jesper Ingevaldsson som grundat utmärkta bloggen shoegazing.se som drar i trådarna. Flertalet spännande aktörer kommer att vara där, inte minst svenska Skolyx och Myrqvist. Dessutom är nystartade The Sabot där med sina fantastiska linjer, inklusive Yohei Fukuda. Polska Jan Kielman är också ett inslag på showen vilken erbjuder bespokeskor under 10 000kr vilket får ses som relativ billigt.

Svenska Skomakeri Framåt är ett annat företag som erbjuder bespokeskor. Beläget i på en liten gränd i Gamla Stan tillverkar de skor av allra högsta klass. Och som om inte det vore nog finns patina-esset Michael Håkansson där (Magic Mike Patina) och visar hur man kan färga och göra finish på egna skor. Till sist, som en bonus, är andra typer av herrmodeföretag på plats såsom utmärkta Berg & Berg samt Carl Friedrik, tidigare Oppermann.

Bilder från Showgazings Super Trunk Show 2016 (bilder från shoegazing.se)

Fullständigt program för dagen:

09.30-11.00 Trunk show VIP-öppning (150 föranmälda besökare FULLT)

11.00-18.00 Trunk show öppen för allmänheten, INGEN ANMÄLAN KRÄVS (med Myrqvist (Herrstil), Yanko (Skolyx), The Sabot (också med Andrés Sendra, Antonio Meccariello och Yohei Fukuda), Jan Kielman och Hiro Yanagimachi. Mindre utställning med Gaziano & Girling. Ställer ut gör också eventets partners Springyard (skovård), Berg & Berg (slipsar och accessoarer), Carl Friedrik (läderväskor och accessoarer) och Fred & Matt (galoscher).

09.30-17.00 Patinamålning live med Magic Mike Patina

13.00-13.45 Skovårdsworkshop med Dennis Boström, Södermalms Sko & Nyckelservice

15.00-15.30 SM i skoputsning i samarbete med Springyard, 1:a pris skor från Loake

17.00-17.40 Fråga skobranschfolket. Öppen frågestund med Filip Hallerfelt, agent Loake, Anders Björkman, ordförande Sveriges Skomakarmästarförbund, och Emelie Stenlund, reparations- och bespokeskomakare Skomakeri Framåt och Södermalms Sko & Nyckelservice

(Programmet är hämtat från shoegazing.se)

(Visited 578 times, 1 visits today)