Det finns ett antal stilsynder som kan uppkomma när man klär sig i mer formell klädsel, i artikelns fall kostym. Härmed erbjuds hjälp att göra det lättare att undvika dem än att begå dem. Små, enkla tips som gör dig mer propert klädd helt enkelt!

1. Undvik för långt mellanrum mellan hals och skjortkrage. Ett finger max! Ha den inte heller för tight, varken bekvämt eller snyggt. Knäpp alla knappar hela vägen upp.

2. Se till att slipsknuten alltid sitter hela vägen upp vid skjortkragen, mellanrum är aldrig tillåtet innan midnatt, knappt efter heller. Undvik klumpiga och platta slipsknutar, även triangulära om du frågar mig!

3. Stoppa in skjortan. Kan låta oerhört grundläggande, men gör det.

4. Se till att ärmen är i rätt längd, tumregeln är att en centimeter av skjortärmen ska synas. För lång ärm ger ett för stort intryck, för kort ett för litet.

5. Detta skall ju egentligen inte behöva sägas men om kostymen har ett märke nere vid ärmen så sprätt bort det. Annars kan man stanna hemma.

6. Ha helst hängslen, men om du skall ha bälte se till att det är i samma färg som skorna och med ett diskret och tunt spänne. Platta, solida spännen är oacceptabelt. Om skorna är i mocka bör bältet vara i mocka, samma sak med skinn.

7. Byxlängden är också viktig men här är fler längder ok. No break är det jag föredrar, dvs att byxan inte vilar på skon, medan den klassiska skolan påvisar att de skall falla på skon och bilda ett veck. Dock aldrig för mycket tyg där nere!

8. Ha aldrig för grova skor till en tunn ullkostym. Det kan förstöra hela intrycket hur mycket du än har fått till det upptill. Satsa på en nätt oxfordmodell med randsydd lädersula och med få detaljer.

9. Om kostymen har bruna knappar, undvik helst svarta skor och tvärtom.

10. Undvik svart kostym. Då har du kommit en bra bit på vägen. Välj mörkblå, med mörkblå knappar. Passar till allt.

(Visited 292 times, 1 visits today)