Som ni kanske vet är både Måns och jag geografi-intresserade. Som ni kanske inte vet brukar vi tävla i flaggor, huvudstäder och länder. Dessa tävlingar har lett till utökad kunskap, så pass stor att vi tillsammans sammansatt en lista vi båda är stolta över: världens vackraste flaggor.

Att enas om de vackraste flaggorna i världen var ingen enkel process, varken objektivt eller subjektivt. För att underlätta för oss själva utgick vi från världens självständiga nationer och således fick vi ett urval på 197 (Vatikanstaten och Taiwan inräknade) flaggor. För att försvåra för oss delade vi på en flaska rött (Spätburgunder, tro det eller ej). Sedan var diskussionen i full gång.

Jag var nästan tårögd när Måns vägrade acceptera Italien som representant på listan. Han menade på att jag var subjektiv i min bedömning. No shit? Jag hämnades genom att vägra Englands flagga (Måns spenderar mycket tid i London just nu och har en tendens att bli ganska såld på saker) eftersom England som land inte är representerade på listan (det är istället Storbritannien).

Till slut hade vi tio flaggor framför oss. Nu började det intensiva och svåra arbetet med att rangordna dem ett till tio. Faktum är att det gick förvånansvärt bra och utblickande över dem kände vi oss nöjda. Ingen av oss kommer någonsin bomma en av dessa flaggor i ett test igen.

Det måste också tydliggöras att alla politiska och symboliska faktorer bortsågs ifrån när vi gjorde listan. Enbart estetiska faktorer som färg och form har beaktats. Vi hoppas att vi inte uppfattas som stötande i detta arbete, snarare hoppas vi på ett erkännande i form av stilkänsla. Här är de alltså, världens vackraste flaggor enligt chevaleresk.se.

10. Montenegro

10. Montenegro

Rött och guld signalerar tyngd. Stilrent med vacker symbol i form av Montenegros statsvapen som är en dubbelörn och ett lejon.

 

9. Vatikanstaten

9. Vatikanstaten

Vitt och gult är alltid vackert och friskt. Vapnet är påvens och i heraldiska sammanhang representerar vitt och gult silver och guld.

 

8. Demokratiska republiken Kongo

8. Demokratiska republiken Kongo

Smakfullt. Stjärnor på flaggor gör sig bra och färgkombinationen är dynamisk.

 

7. USA

7. USA

En mycket vacker flagga med krispa färger och vackra stjärnor. Nationalsången skrevs utifrån flaggans smeknamn: The Star-Spangled Banner.

 

6. Kazakstan

6. Kazakstan

Vi börjar ana ett mönster: symboler är tilltalande. Milda färger där det ljusblå och det gula blir alldeles förträffligt.

 

5. Brasilien

5. Brasilien

Denna färgkombination sprudlar och formerna på de olika mönstren är läckra. Vissten ni förresten att Brasilien är världens femte folkrikaste land och femte största till ytan? Nu har de även femte vackraste flaggan.

 

4. Kiribati

4. Kiribati

Ett konstverk. Det här borde kanske inte fungera, men det gör det, med bravur. Fregattfågeln flyger över den uppgående solen i guld. Förutom det tropiska klimatets skull skulle vi kunna tänka oss att besöka landet bara för att se flaggan vaja i vinden.

 

3. Japan

3. Japan

Precis som mycket av japans hantverkskonst är detta minimalistisk fulländning. Återigen, vitt och rött är mycket klädsamt tillsammans i symboliska sammanhang.

 

2. Uruguay

2. Uruguay

Det är något med den här flaggan som är oerhört tilltalande. Kanske är det färgerna, kanske symmetrin, och det fungerar alldeles utmärkt.

 

1. Danmark

 1. Danmark

Dannebrogen. Världens nuvarande äldsta, officiella flagga. Lade grunden till övriga nordiska flaggor, och även Englands. Det enkla korset är så stilrent och rött och vitt är så vackert på dräkter och flaggor!

 

 

(Visited 2 142 times, 1 visits today)