Få saker är för mig lika perspektivgivande som att se eller lyssna på äldre människors berättelser eller skapelser. Där vilar en ouppnåelig vishet och erfarenhet, och ofta även ett slags lugn som är svårt att hitta i min egen generations tillvaro. Alla vill kanske inte hitta det heller, men om ni så vill, ta gärna en stund och följ med in i en värld av makalöst hantverk.

Filmen följer tre av världens kanske skickligaste hantverkare som är i slutet av sina karriärer. Tre personer som tillägnat hela sitt yrkesverksamma liv åt att förfina sin konst men aldrig sett den som komplett utan som en resa och strävan. Med en oerhörd hängivenhet, ödmjukhet och passion har de blivit mästare inom sina respektive yrken, alla tre lika tålamodskrävande.

Warren Mackenzie

Warren Mackenzie är krukmakaren med stort K. Född i Missouri 1924 är han fortfarande aktiv med ett lika utforskande sinne nu som då. Hans verk betingar stora summor och har ett lika stort samlarvärde men han har aldrig makat krukor för pengarnas skull. Han är endast intresserad av skapandet i sig och ingen kruka blir den andra lik. I sin studio i Stillwater, Minnesota, ämnar han inte heller att göra identiskt hantverk. Han låter istället det oregelbundna i naturen sätta prägel på de krukor han gör och han låter stunden forma framtiden.

Warren Mackenzie, USA

Kazuo Myojin

Kazuo Myojin återvänder ständigt till grunderna och strävar efter att göra det redan fantastiska ännu bättre. Han är aldrig nöjd när han skapar sina knivar och svärd; allt måste hela tiden utmanas. Kunskaperna har han ärvt av sin far, inte via ord, utan imitation. Det är så man lär sig, och en ung Kazuo hade ingen aning om huruvida han skulle bli bra på att göra knivar. Det som tar upp hans tankeverksamhet är att göra de bästa knivarna. Inget annat. Han är fullständigt fokuserad på sitt arbete. Att göra dessa knivar är en djup kunskap. Han vet fortfarande inte om han har den.

Kazuo Myojin, Japan

David Stewart

David Stewart är whiskybranschens mest legendariska Master Blender och Malt Master. Ingen annan har haft yrket längre än Mr. Stewart: I över 50 år har han arbetat på The Balvenie och han började där redan innan whiskyn såldes som single malt. Det är via hans kunskap och erfarenhet som The Balvenie betraktas som en av de mest delikata whiskysorterna på marknaden, och alla de stora utgåvorna från destilleriet har hans fingeravtryck över sig. Ingen känner ett whiskyfat lika bra, inget kan på samma sätt via en doft veta om drycken är redo att tappas. Tålamod är hans dygd.

David Stewart, Skottland


 

Twilight of the Masters, Rogan Productions
Commissioned by The Balvenie
Director John Gutierrez

 

The Balvenie 5o years, buteljerad för att fira David Stewarts 50 år på The Balvenie. 30 000 GBP. Hantverk i världsklass.

Källa: twilightofthemasters.com
Bilder: twilightofthemasters.com, thewhiskyexchange.com

(Visited 135 times, 1 visits today)