Tiden går ibland lite för fort. Slutet av mars närmar sig redan och vi vill passa på att uppmärksamma en jubilar. 20 år har gått sedan Nintendo 64 lanserades den första mars 1997 i Sverige. Det är en maskin som många håller varmt om hjärtat och till den släpptes en hel del utmärkta spel. Här listar vi – lika subjektivt som tidigare – konsolens fem bästa.

 

Topp 5 Nintendo 64 - Star Fox 64

5 . Star Fox 64 (1997)

Eller Lylat Wars som det hette i Europa var första spelet med tillbehöret Rumble Pack. Vilken upplevelse! Fox McCloud leder Star Fox-teamet, både i luften och på land, runt Lylat-systemet för att stoppa onde Andross. Independence Day-sekvensen på planeten Katina är ett kärt minne.

Topp 5 Nintendo 64 - GoldenEye 007

4. GoldenEye 007 (1997)

Spelet kom två år efter att Pierce Brosnan gjort Bond-debut på vita duken i filmen med samma namn. Men det spelade ingen roll! Rare hade gjort ett Bond-spel som vi (nästan) minns bättre än filmen det baserades på. Multiplayer-läget var en fröjd att spela med kompisgänget. Men det slår inte nästkommande spel på listan.

Topp 5 Nintendo 64 - Mario Kart 64

3. Mario Kart 64 (1997)

”Tidernas största racingspel – någonsin”, sa herr Wiberg om detta spel i avsnittet ”Spel & Dobbel”. Även om jag inte förstår hur man kan välja att spela med Prinsessan Peach när man kan välja Wario! Här testades vänskapen lika mycket som i ett parti Risk. Avskyn mot den som la en blixt precis innan hoppet på Wario-banan är obeskrivlig.

Topp 5 Nintendo 64 - Super Mario 64

2. Super Mario 64 (1997)

Mario tog inte bara steget från 2D till 3D – han tog spelvärlden med storm. Själv är jag en person som tycker att Super Mario 3 är det bästa Mario-spelet. Men det är dock svårt att förneka att Nintendo förändrade spelvärlden med detta spel. Med den analoga styrspaken rör sig Mario som aldrig förr och spelets banor är fantastiskt designade.

Topp 5 Nintendo 64 - The Legend of Zelda: Ocarina of Time

1. The Legend of Zelda: Ocarina of Time (1998)

För inte så länge sedan ställde vi oss frågan om Zelda-serien är världens bästa TV-spelserie. Vi vet i alla fall att Ocarina of Time är det bästa spelet som kom till Nintendo 64. Det var (är) ren och skär lycka att följa med Link på äventyr i Hyrule. Ocarina of Time är spelet som alla efterföljande Zelda-spel jämförs med. Ett spel som är värt att kallas ett mästerverk.

(Visited 358 times, 1 visits today)