Sommaren har inte slagit till på allvar i vårt avlånga land men när den väl gör det gäller det att vara väl förberedd. På drinkfronten, alltså. På ett sätt är vi glada över att whisky (eller i detta fall, whiskey) ofta förbises som drinkbas eftersom vällagrad whisky bör drickas rent. Ändock finns det mängder av fina whiskydrinkar därute. Vi har tagit fram våra fem favoriter till sommaren.


1. Old Fashioned

Årstiden spelar egentligen mindre roll, whiskydrinkarnas konung får vara med på alla listor oavsett årstid. Teddy Roosevelts favoritdrink sträcker sig tillbaka till 1800-talets Kentucky och det är drinken som givit namn åt glastypen old fashioned.

Ingredienser:

50 ml Maker’s mark bourbon
5 ml sockerlag
2 droppar angostura bitter
Apelsintwist
Körsbär för garnering (valfritt)

 

Gör såhär:

 

Mät upp alla ingredienser i ett rörglas. Fyll rörglaset med is. Rör tills drinken har nått önskad kyla och fått önskad mängd vatten. Hacka till en stor isbit och lägg den i ett lågt whiskyglas. Sila upp drinken över isbiten. Avsluta med att pressa ur oljan från ett apelsinskal över drinken och garnera med ett körsbär. (recept.se)

 


2. Whiskey sour

Detta är förmodligen vår favoritwhiskeydrink sett över hela personalstyrkan. Det äldsta daterade omnämnandet av drinken sträcker sig tillbaka till 1872 i Wisconsin av alla delstater! Det är den perfekta balansen mellan sötma och syra enligt oss. Men var noggrann! Äggvitan måste vara perfekt vispad! (www.liquor.com)

Ingredienser:

4 cl bourbon, Jim Beam
3 cl citronjuice
1/2 äggvita

Gör såhär:

Mät upp ingredienserna i en shaker och skaka tillsammans med is för att kyla. Sila upp drinken i ett cocktailglas eller i ett lågt drinkglas med is. Servera gärna med garnering, t.ex. citron eller lime. (tasteline.se)


3. 7 and 7

För den som vill ha det smidigt och gott är 7 and 7 ett umtärkt alternativ, och också det mest svalkande på listan. Perfekt efter golfrundan eller på terassen innan middagen.

Ingredienser:

Seagram’s Seven crown
7 Up
Citrontwist

Gör såhär:

Fyll ett highball-glas eller old fashioned-glas med is, hela vägen upp. Tillsätt minst 3 cl Seagrams och tillsätt 7 Up efter egen smak beroende på hur stark du vill ha den. Det klassiska måttet är 28 ml Seagrams (1 imperial fluid ounce) och ca 260 ml 7 Up, men detta är alltför svagt enligt oss. (www.liquor.com)


4. Green Gimlet

Gimlet är ursprungligen en gindrink men den är alldeles förträffligt god med scotch också (inte bourbon). Receptet kommer från Michel Dozois, barchef på Névé Ice i Los Angeles. Det var han som gjorde alla iskuber till Mad Men. På riktigt.

Ingredienser:

60 ml scotch (antingen en len blended eller en harmlös single malt, exempelvis Glenmorangie 1o eller Glenlivet 12)
30 ml limejuice
20 ml sockerlag
3-4 basilikablad

Gör såhär:

Lägg i 3-4 basilikablad i en shaker. Häll i 60 ml scotch, 30 ml limejuice och 20 ml sockerlag och blanda ihop. Tillsätt is och skaka kraftigt tills det är mycket kallt. Häll drinken i ett tumbler- eller cocktailglas med en stor isbit i. Garnera med basilikablad. (www.liquor.com)


5. Boulevardier

Boulevardier är whiskyns negroni. Den enda skillnaden mellan de båda drinkarna är helt enkelt att man byter ut gin mot bourbon eller rye whiskey. Den sägs ursprungligen vara skapad av amerikanen Erskine Gwynne under tiden han skrev för Paristidningen Boulevardier som fanns mellan 1927-1932.

Ingredienser:

1 del (t.ex. 3cl) bourbon eller rye whiskey (Bulleit har både bourbon och rye, fin kvalitet till friska 45%)
1 del Vermouth rosso
1 del Campari
Apelsintwist

Gör såhär:

Förbered ett drinkglas med is. Lägg först i Camparin direkt över isen. Fortsätt med Vermouth och tillsätt sist rye eller bourbon. Garnera med en skiva apelsin. Mumma! (www.liquor.com)

Källa: www.liqour.com och recept.se

(Visited 2 080 times, 1 visits today)