Idag lanserar stockholmsbaserade tapetföretaget Tigron & Floyd sin nya tapetkollektion Versailles 4everDet blir den fjärde i ordningen och denna gång hämtar företagets designers inspiration ur bland annat Sofia Coppolas film Marie Antoinette.

Tigron & Floyd startade sin verksamhet 2015 på Södermalm i Stockholm med ambitionen att skapa tapeter på ett lite annorlunda vis. Deras bakgrund är inom fotografi och de skapar genom fotografiskt hantverk mönster inspirerade av klassisk mönsterdesign. Den kreativa processen börjar med insamling och fotografi av föremål som är kopplade till det som skall skildras. Då börjar det digitala hantverket med att frilägga och sätta samman föremålen till mönster.

I arbetet med Tigron & Floyds fjärde kollektion har företagets designers jobbat med allt från överdimensionerade blommor i 90-talets musikvideos till rokoko-mönster på franska slottstapeter. 90-talstypiska fototekniker som vänddia har utforskats och studion har fyllts med volanger, sidenband och stickers. Eveline Johnsson, en av företagets designers och fotografer, berättar:

”En av inspirationskällorna har varit Sofia Coppolas film Marie Antoinette. Dels överflödsestetiken och interiörerna med pastelliga färger, sidenfrasiga klänningar och lyxiga blomsterarrangemang. Men även skildringen av tonårssfären som en rosa bubbla av dramatik, kärleksbekymmer och festande ackompanjerad av punkig grafik”

Méridienne ur nya kollektionen Versailles 4ever

Mönstret i Méridienne i detalj. Komponenterna är alltså ursprungligen fysiska objekt som sedan fotograferas, friläggs och sätts samman.

Precis som inför Tigron & Floyds tidigare tapetkollektioner har mycket tid ägnats åt att samla inspiration, referenser och olika föremål. Hanna Richter, också fotograf och designer, säger:

”Vi pressade blommor som vi sedan fotograferade mot ett gammalt ljusbord vi ärvt av en tandhygienist och samlade blad från ginkoträden på Södermalm. I franska slottsrum letade vi efter utsmyckningar i guld och på torghandeln valde vi ut de snyggaste körsbären. Sedan har vi fotograferat varje föremål och skapat digitala mönster”

Tapeten Ginko som kort och gott består av olikformade ginkoblad. Grönt är skönt, så är det!

Detaljbild av Ginko

Hur blir då allt det här i ett färdigt resultat? Imponerande. Detaljnivån är som alltid mycket hög, och ibland är det svårt att vid en första anblick se att allt som finns i mönstret faktiskt är fotograferat och sedan sammansatt. Färgpaletten känns samtida med dämpade färger i blått, grått, rosa och grönt. Den fjärde kollektionen känns sammantaget lika inspirerande, nyfiken och välkomponerad som de tre tidigare, Svenskt vemod, Mormorlandet och Odlarna.

Kastjaneblad & duvor från första kollektionen Svenskt vemod. Ett aldrig skådat djup i en tapet. Perfektion.

Övriga tapeter i kollektionen är Cherry och Lisbon
Tigron & Floyds tidigare tapeter hittar du här
Källa: tigronfloyd.se
Bilder: tigronfloyd.se

(Visited 489 times, 1 visits today)