Att elegans har en särskild plats i våra chevalereska hjärtan är ingen hemlighet. Det genomsyrar vårt tänk, vår känsla och vårt utförande. Låter det pretentiöst? Det är det också. Vi letar efter det överallt, idrottsvärlden inte minst.

Genom alla våra idrottsintresserade år, som sträcker sig tillbaka till 90-talet, har de idrottare som sett icke ansträngda och avslappnade ut vädjat till oss. Det började med fotbollen och ishockeyn och spred sig sedan till alla typer av sporter. Gör det med grace, och du är vår person. Frambringa rörelser som ser lika naturliga ut som att andas, och du är cementerad.

Vi har satt ihop en lista över tio idrottare som ger oss en känsla av avund, idrottare som har en förmåga att lämna oss i ett stadie av otillräcklighet. De är idrottarna vi önskar att vi kunde byta plats med när de är sina stora stunder, om så bara för ett ögonblick. De är alla eleganta idrottare.

10. Michael Schumacher – Formel 1

Schumis öde är ett sorgligt öde, men när han satte sig i sin röda Ferrari stannade världen. Tekniskt sett den överlägsna föraren. Han dominerade alla underlag men det var i regnet han visade sin storhet. Med iver bytta han till regndäck och med storslagenhet massakrerade han motståndet ju blötare banan blev. Se klippet och njut.

9. Deborah Compagnoni – Alpint

Italiens kanske största utförsåkare. Med en kattliknande smidighet smekte hon portarna när hon till synes åkte storslalom utan ansträngning. Har man över huvud taget sett skidorna mer ihopklistrade än när hon åkte skidor? Tre OS-guld och tre VM-guld, men det står enligt oss tillbaka för det graciösa i åkningen.

8. Ian Thorpe – Simning

Torpeden. En talang endast matchad och slagen av Michael Phelps. Thorpe har utanför bassängen kämpat mot depression men i bassängen var allt symmetriskt och perfekt. Det långa, ändlösa glidet. De långa, långsamma simtagen. Den vackraste fristilssimmaren världen skådat tog fem OS-guld och anses vara Australiens främste totalt sett. Höjdpunkten i karriären torde vara guldet på 400 meter fritt på hemmaplan i Sydney-OS 2000.

7. Nicklas Lidström – Ishockey

Har du någonsin sett Nicklas Lidström intrasslad i en närkamp? Troligtvis inte, för han såg till, tack vare sitt överlägsna positionsspel och placering av klubban, att han aldrig hamnade där. Hans defensiva spelsinne har ingen motsvarighet i hockeyvärlden och när han enkelt erövrade pucken satte han igång anfallet med en perfekt passning på klubban. Sju Norris Trophy, fyra Stanley Cup och vinnaren av Conn Smythe Trophy 2002. Den störste ishockeyspelaren Sverige haft, och en av NHL’s tre bästa backar genom ligans historia.

6. Steffi Graf – Tennis

Andre Agassi, Steffi Grafs make, har kanske beskrivit Steffi Graf på en tennisplan allra bäst: perfektion. Med sin oerhörda koncentrationsförmåga, sylvassa forehand och skurna backhand var hon totalt överlägsen under ett helt årtionde. När hon såg ut att vara i trångmål, hårt tillbakapressad på backhandsidan, skickade hon iväg sin perfekta slice till en för motståndaren obekväm position och plötsligt hade hon övertaget i bollen.

5. Fred Couples – Golf

Det är inte omöjligt att ni aldrig hört talas om Fred Couples. Skam, i sådana fall. Freddy har den vackraste och mest flytande golfsving vi skådat. Det finns någonting som i golfvärlden förkortas FPPT – fullständig panik på toppen. Det har aldrig Couples upplevt. Han bara gjorde sin lilla ögla och hamnade perfekt där nere. Dessutom spelade och spelar han nästan alltid med fade. Det är så mycket vackrare än att spela med draw. Alltså kolla slaget nedan, kolla tempot! En järnfyra från himlen.

4. Arnold Palmer – Golf

Mannen som populariserade golf i USA. Med sin karakteristiska, rullande sving och finish tog han USA med storm och blev gissningsvis den mest populära golfaren i landet genom tiderna. En stor golfare men större människa: han skrev alltid handskrivna brev till segraren på alla USA’s golftourer, oavsett magnitud. Dessutom anser vi att han är den bäst klädda och stilfulla golfaren. Bara en sådan sak. 2016 lämnade han oss och golfen. Ett hål som aldrig går att fylla. The King.

3. Paolo Maldini – Fotboll

Han såg sin företrädare Franco Baresi spela försvarsspel i flera år, sedan förfinade han allting och gjorde försvarsspel elegant. Lika bra med båda fötterna (han är egentligen högerfotad trots att han ofta spelade vänsterback) och lika begåvad offensivt som defensivt: han gjorde glidtacklingar till en konst. Trogen Milan och landslaget hela karriären vilken anses som en av de största någonsin inom fotbollen. Och det håret. Tänk om man hade det!

2. Andrea Pirlo – Fotboll

Gåfotbollens konung. Minimal ansträngning och dödlig precision i högern. Pirlo dikterade tempot, satte tonen. Han var på gränsen till arrogant när han hämtade boll från backlinjen för att sekunden senare svepa ner en djupledsboll med kirurgisk precision. Det såg så obehindrat ut när han spelade fotboll, även när han mötte de bästa i världen. Och han såg saker andra på planen inte såg. De sista åren blev han äntligen Italiens kelgris och hela världen beundrade hans passningar, blick, lugn och känsla.

 1. Roger Federer – Tennis

Essensen av elegans. För att åter använda Agassi: ”den mest kungliga spelare jag någonsin sett. De flesta spelare har svagheter. Federer har inga”. Tillsammans med Nadal den mest dödliga forehand sporten sett. Estetiskt sett en fulländad enhandsbackhand där topspinbackhanden är pånyttfödd 2017. Backhandslicen har alltid varit den bästa, vackraste, mest varierade och effektiva spelet sett. Serverörelsen är ett konstverk, volleyspelet helt obehindrat och fantasifullt. Agassi igen: ”han är smidig som en puma”. Vi håller med. När han dansar runt till sin forehand är det med fötter lika snabba som själva Barysjnikovs. 18 Grand Slams och 90 titlar. The Maestro.

(Visited 276 times, 1 visits today)