The Sunshine Double. Så kallas det när en tennisspelare åstadkommer det svåra att vinna ATP 1000-titlarna i Indian Wells och Miami, de två största 1000-titlarna, samma år. När nu första fjärdedelen av tennissäsongen är över och den transatlantiska hardcourten ger vika för det europeiska gruset kan vi konstatera att denna dubbel blev verklighet för Roger Federer. 

Märkligt nog är det ingen ovanlighet i att erövra dubbeln, varken för Roger Federer eller för touren i stort. Det borde det vara, med tanke på att Indian Wells ibland nämns som tourens femte Grand Slam, precis som The Players Championship på TPC Sawgrass kallas golfens femte major. Anledningen, i båda fallen, är det extremt starka startfältet. Alla är där och alla vill vara där. Och när man väl lyckas vinna på hardcourten i den vindiga öknen måste man snabbt ställa om, ta flyget österut och upprepa bedriften i soliga Miami som lyckligtvis har ett marginellt snabbare underlag vilket gynnar aggressiva spelare som Federer.

Centre Courten i Maimi

Federer sade inför finalen i Miami att han var sliten. Och vem var motståndaren nu igen? Rafael Nadal. Alltid den gode Rafael, precis som i finalen 2005. Då var Rafa 19 år gammal och Roger 23. Den matchen räknas som en av deras bästa i rivaliteten och Federer hämtade upp ett 0-2 underläge till seger (då spelades finalen i bäst av fem). Federer klassar den som en av sina viktigaste segrar. En seger som visade honom och hans team att han var beredd att gå hela vägen, att han kunde kämpa sig till segrar. Igår upprepade han bedriften och tog sin fjärde raka seger (6-3, 6-4) mot sin store rival, hans längsta win streak mot Nadal. Således har han börjat säsongen med att gå 19-1 (7-0 mot top 10-spelare) och vinna årets tre stora titlar (Australian Open också).

Federer och Nadal inför finalen i Miami 2017

Segrarna av The Sunshine Double

ATP 1000 Series är efter Grand Slam-tävlingarna de största för året och de är nio till antalet, fyra på grus och fem på hardcourt (det är en evig skam att ingen av dem går på gräs). Indian Wells inleder serien och Miami är följaktligen nummer två. För att återknyta till inledningen och rubriken är det alltså flertalet spelare som vunnit dubbeln:

Jim Courier – 1991
Michael Chang – 1992
Pete Sampras – 1994
Marcelo Rios – 1998
Andre Agassi – 2001
Roger Federer – 2005-06, 2017
Novak Djokovic – 2011, 2014-16

Världsetta?

Stora namn, och att Djokovic tagit hem The Sunshine Double fyra gånger är majestätiskt, och Federer vann nu alltså dubbeln för tredje gången. De två tidigare gångerna avslutade han året som världsetta och nu börjar det viskas i tennisvärlden kring hans chanser att återuppta denna position. Federers replik? Det spelar ingen roll, det är inte målet. Han vill ta hand om hälsan och ha roligt, vilket man gör genom kvalitet, inte kvantitet. Färre antal turneringar är ett måste och det stora målet för säsongen är Wimbledon. Vi gillar det vi hör. Chanserna ser goda ut. Men tills dess vältrar vi oss i det faktum att han åter lyckats erövra bland det svåraste man kan göra i tennis: The Sunshine Double.

Slutsegraren Roger Federer

 

(Visited 160 times, 1 visits today)