Uppfinningsrikedom, kreativitet och nytänkande är grunden i rolig och bra matlagning. För att utvecklas som professionell kock, såväl som hemmakock, behöver man hela tiden testa olika smakkombinationer, tekniker och texturer. Sällan är någonting fel, bara mer eller mindre gott.

Det finns dock några riktiga kökssynder som aldrig, under några omständigheter, är okej! Förutsatt att ditt mål inte är att uppröra, provocera och få Tore Wretman att vända sig i graven bör du undvika följande smädelser.

disk

Maskindiska inte ALLT

Diskmaskinen är en fantastisk uppfinning och har inte bara underlättat köksarbete utan även förlängt kärleksförhållanden sedan 1850. Den har dock en förmåga att fullkomligt förstöra vissa av dina viktigaste köksprylar. Snälla, diska aldrig dina kockknivar eller träskärbrädor i maskinen. Då kan likväl öppna det närliggande diskbänksskåpet och kasta allt i soptunnan direkt.

ketchup

Sötsliskigt på tub

Ketchup, Crema di Balsamico och alla andra sötsliskiga helvetesprodukter förstör inte bara smaken i en hel måltid, utan lämnar dessutom blocksockret skyhögt, humöret i källaren och hjärtat i ett stenhårt kärlkrampsgrepp. Släpp sargen, kom in i matchen och väx upp. Det finns gott om riktig mat att lägga på tallriken istället.

sallad

Slätstruken ”side salad”

Den grovt hackade isbergssalladen varvad med kylskåpskall tomat, stickig rödlök och gurka är något jag inte ens unnar min värsta fiende. En välkomponerad sallad, anpassad efter den aktuella maten är alltid ett välkommet inslag. Sallad för sakens skull, idéfattigare än en bakfull och senpubertal fotbollsmålvakt, är dock något som bör undvikas. I alla fall. Hellre går jag hungrig.

micro

Våga dissa microvågat

PLIIING! Ljudet av mikrovågsugnen rungar genom köket och förkunnar att middagen är serverad. Familj och vänner utbrister i bejublade hyllningar och komplimanger för din micro tillagade brakmiddag. Hyllningsstormen och artighetsbetygelserna kan inte sluta hagla kring bordet! – Nej så är det inte. Mikrovågsugnar tillhör ensamstående studenters matlådor och småbarnsföräldrars nattamat. Ingen annan.

 

(Visited 115 times, 1 visits today)