Det är verkligen dags för oss på Chevaleresk att recensera två whiskysorter från våra mest framträdande destillerier: Mackmyra Ten från Mackmyra och Box Dalvvé från Box Whisky. Kan det här vara något för den svenska sommaren tro? Har svensk whisky äntligen kvaliteten?

Svensk whisky är stark, det vet vi. Mackmyra var vårt första destilleri, Box är hittills, i vårt tycke, det bästa. Mackmyras storhet har framförallt legat i de fina upplevelser de erbjudit i form av att köpa egna små fat med snabb lagringstid samt tillgängligheten till destilleriet och de olika lagringsplatserna, inte minst Fjäderholmarna. I vårt tycke har de kanske ännu inte erbjudit den där fina standardbuteljeringen: ofta har deras whisky haft en ”hård” och ung touch, lite kantig. Box whisky är också hittills ung men skillnaden där är att fruktigheten ofta tar överhanden gentemot malten, destillatet känns mer spännande och komplext.

Mackmyra Ten är inte den första tioåringen Mackmyra släpper men däremot den bredaste sett till tillgänglighet. Designen är förträfflig. Inspirationen kommer troligtvis från Bruichladdich i form och typsnitt och resultatet känns fräscht och nyskapande. Whiskyn kommer från fyra olika typer av fat (se nedan) och som ofta buteljerar Mackmyra vid 46,1% vilket är en fin drickstyrka.

 

Mackmyra Ten Years

Typ: Single Malt
Region: Sverige
Ålder: 10 years
ABV: 46,1%
Lagring: Virgin oak barrels, olorosokryddade svenska ekfat samt first- och refillbourbonfat
Pris: 689:-

Doft: Äpplen. Mackmyras standardfrukt enligt vår erfarenhet. Svenska bär och citrusfrukter. Malten känns väl, nästan lite som müsli (den unga tonen). Lätt blommig och kryddig (vanilj). Ren.

Smak: Initialt känns den tyvärr fortfarande lite spritig men det lägger sig och äpplen hittas, liksom citrus och kanske även russin från sherryfatet. Hittar vi ett bär också, hallon? Mer kryddig nu, inte så konstigt med tanke på att en del i receptet är från ny ek. Känslan av att den inte är helt färdig finns kanske kvar.

Eftersmak: Något torr, inte så fruktig, kryddorna är mer framträdande.

Kommentar: Ja, det är ett steg i rätt riktning och den känns somrig och svensk, men den är fortfarande lite för opolerad för vår smak.

Betyg: 81 hattar av 100

 

Box har vi en särskild relation till efter säsong 1 men det var inte första gången vi kom i kontakt med deras whisky. På öl- och whiskymässan för ett antal år sedan fick vi provsmaka flera av deras utgåvor och vi kände direkt att det här destillatet har något. Visserligen valde vi ett sherryfat men det är bourbonfaten som imponerat mest på oss hittills, deras senaste festivalutgåva var fantastisk. Det vi verkligen uppskattar med Box är deras totala transparens gällande receptet och fördelningen mellan de olika faten. Till exempel får vi veta att 63,48 % är 5,24 år gammal orökt whisky från 200-liters 1st fill bourbonfat. 24,13 % är 5,23 år gammal rökig whisky från 200-liters 1st fill bourbonfat samt att 12,39 % är 5,07 år gammal orökt whisky från 135-liters 1st fill bourbonfat. En nörds dröm (för fullständig information klicka här). Okej, nu provar vi en svensk whisky till.

Box Dalvvé Batch 1

Typ: Single Malt
Region: Sverige
Ålder: 4 år
ABV: 46%
Utgåva: 14 000 flaskor
Lagring: Bourbonfat
Pris: 481:-

Doft: Ungdomligheten känns här också men den är trots allt bara fyra år gammal. Söt rök. Känns svensk, på något sätt, som att vandra i en somrig barrskog. Sedan kommer de härliga frukterna i form av päron, äpplen, citrus och persika. Smörkola och vanilj från eken.

Smak: Här lyckas Box gömma det unga bakom en fin fyllighet av frukt, lätt rök och kryddor. Päron, äpplen, lime, vanilj, peppar och lite tall. Påminner nästan lite om Benromach 10 men ljusare och mer opolerad. Det är något stort på gång!

Eftersmak: Honung! Häftigt! Vanilj också, lite frukt.

Kommentar: Det är imponerande att lyckas såhär bra med ung whisky. Destillatet märks på ett positivt sett och det här är svensk whisky av hög klass, vi vill påstå att det är den bästa svenska standardbuteljeringen där ute.

Betyg: 84 hattar av 100

(Visited 740 times, 1 visits today)