Springbank, beläget i staden och whiskydistriktet med samma namn, Campbeltown, är som vi tidigare skrivit kanske whiskydestilleriet nummer ett just nu. Mycket tack vare sin genomgående höga kvalitet, men också tack vare att de vidhåller transparens och arbetar på ett traditionellt vis. De mältar sitt eget korn, de använder aldrig färgämnen och buteljerar inte under 46% (om det inte är en äldre cask strength). Kylfiltrering? Glöm det.

Förra året väckte de liv i en legendarisk serie som heter Local Barley som innebär att allt korn i whiskyn är odlat lokalt. De första flaskorna i den gamla serien destillerades på 60-talet och är högt åtråvärda, både av sippare och samlare. När de nu släppte en nyutgåva 2016 var det det första av fem årliga släpp. Whiskyn destillerades 1999 och kornet var ett vårkorn som kallas prismakorn, skördat från en närliggande farm vid namn Low Machrimore Farm beläget på södra delen av Kintyrehalvön där Campbeltown också återfinns. 9000 flaskor släpptes och tyvärr rusade andrahandsvärdet direkt varpå det blev svårt att öppna dem. Men sådan är whiskyvärlden nu.

Som en motreaktion mot detta spekulerande på andrahandsmarknaden samt hutlösa återförsäljarpriser har Springbank, i samband med 2017 års släpp, gjort ett alldeles förträffligt uttalande som är tänkt att motverka den kommersiella hetsen, se länk nedan. Den typen av interaktion med oss entusiaster gör att destilleriet växer ännu mer i våra ögon och vi kommer att införskaffa årets upplaga (destillerad 2006, kornet är av Bere-typen och skördat på Aros Farm) också. Tills dess erbjuder vi vår smaknoteringar från den redan klassiska Springbank 16 Year Old Local Barley

Springbank Local Barley flaska

Springbank 16 Year Old Local Barley

Typ: Single Malt
Region: Campbeltown (Skottland)
Procent: 54,3%
Utgåva: 9000 flaskor
Lagring: 80% bourbon, 20% European oak sherry casks

Doft: Springbank! Mineralisk, saltig, lätt rökig och citrus, nästan som foxkolorna men även sorbet! En härlig sötma, honung.

Smak: Tjock och oljig, nu tillkommer aprikos tillsammans med citronen, och även lite päron och ananas. Jordig samtidigt. Mycket, mycket bra.

Eftersmak: Något torr, mineralisk och lätt fruktig.

Tillfälle: När du vill vara för dig själv en stund.

Betyg: 91 hattar av 100

(Visited 521 times, 1 visits today)