Vi har tidigare skrivit om – och hyllat – whiskybase.com som är den största databasen i världen för whisky. De har även en välsorterad shop och när det utkommer whisky av den högsta kvaliteten lär den finnas där. Till sist har de även en egen serie kallad Archives från vilken makalös whisky har utkommit de senaste sex-sju åren. Idag släpps två nya utgåvor: Speyside Region 1973 Archives. Single malt whisky när den är som allra bäst.

Många är de gånger vi beklagat oss över att tillgången på 70-talswhisky nuförtiden är så liten. Som vi berättat tidigare är de dagar borta då man kunde köpa Caperdonich och Glenglassaugh från 1972 eller Benriach och Tomatin från 1976 till överkomliga priser. Lyckliga dagar. När det väl utkommer 70-talswhisky nu är de nästan alltid så kallade ”undisclosed Speysiders”, d.v.s. whisky från Speyside men utan att avslöja vilket destilleri. Vanligen är de också från åren 1973 eller 1975.

Det som är spännande med denna typ av whisky är att de ofta lagras på sherryfat av typen fino vilket är mindre förekommande än exempelvis oloroso. Fino är den torraste sherrysorten, och också den ljusaste, varför whiskyn ofta får en färg liknande en bourbonlagrad whisky. Fino kan precis som oloroso bidra till stor fruktighet men den mest signifikativa smaken för finolagrad whisky torde vara nötigheten, mer specifikt valnöt. Man kan hävda att fino är mer skarp än oloroso vilket innebär att en längre lagringstid är att föredra. Som 1973. 43 eller 44 friska år.

Speyside Region 1973 Archives. Den ena av de två utgåvorna. 46,8% ABV. Destillerad 1973 och buteljerad 2017, 43 år gammal. 107 flaskor. €380.

Om man läser runt lite på nätet samt om vi använder oss av vår erfarenhet från dessa år så kan man förvänta sig en stor komplexitet i whiskyn, det handlar inte bara om frukt. Varma och aromatiska träslag finns där, liksom söt kryddighet i form av mint och eucalyptus. Inte sällan finns där en vaxighet och honung. Tobak också. På något sätt är det som att eken i dessa utgåvor bidrar rikt istället för att det blir för torrt och spetsigt. Hur det går ihop är bortom vårt förstånd då fino är så torrt i sig.

Något annat som attraherar med dessa två utgåvor är etiketterna. Liksom de flesta i Archives-serien är de minimalistiska men informativa, och inte minst är havsmotiven läckra. Det här är första gången som sjöstjärnor avbildas, ofta är det exotiska fiskar. Whisky både att samla på och att dricka helt enkelt.

Speyside Region Archives 1973. Den andra av de två. 46,5% ABV. Destillerad 1973 och buteljerad 2017, 43 år gammal. 120 flaskor, €380.

Vi gissar på att dessa flaskor kommer att vara slutsålda innan dagen är slut, så om ni är sugna, hugg direkt! 43-årig whisky som släpps av destillerierna själva är ofta ca 10 ggr dyrare, så relativt sett är det ett riktigt kap, både sett till kvalitet och pris.

Bilder: whiskybase.com
Huvudbild: Floden Spey i Skottland, wikimedia.com

 

(Visited 191 times, 1 visits today)